Jump to content

Det evige spørsmålet: Pris på brøyting?


Guest

Recommended Posts

Selv om dette er et spørsmål som sikkert dukker opp flere ganger hver høst, ønsker jeg å spørre igjen, slik at svarene kanskje kan tilpasses mitt aktuelle tilfelle.

 

Hvilken pris skal jeg ta for brøyting?

 

Jeg bor på vestlandet der det forøvrig er ganske lite snø om vinteren. Likevel ønsker jeg å starte opp med litt brøyting da jeg har en traktor tilgjengelig, som ikke blir brukt til mye annet på vinteren.

Jeg trenger ikke nødvendigvis å ta alt for høy pris, da jeg også ser litt på det som hobby. Men jeg vil jo selvsagt gå i pluss så sant det er mulig.

 

Jeg har en Ford 7740, ca 90 hk og et ganske nytt Igland skjær på 2,8m

Veiene som skal brøytes er ganske varierte, alt mellom 250 og 10 meter med enten asfalt eller grus, samt et lite boligfelt med 9 hus og felles vei på ca 170m.

Estimert tidsforbruk på ruta (avhengig av snømengde selvsagt) er ca 1,5 time.

 

Hvordan burde jeg regne pris på dette for å få en "rettferdig" prisforskjell mellom de som har lang innkjørsel og de som har kort?

Og hvordan burde jeg fordele kostnadene for boligfeltet? (tenkte en viss fast sum for felles veg, og en ekstra sum for eventuelt å brøyte privat parkering..)

 

Kommer til å satse på å brøyte ganske tidlig ved behov, da jeg regner med de fleste ønsker det.

Hva burde jeg da ta i beredskap? (en viss sum ønsker jeg å få inn på forhånd slik at jeg ihvertfall er sikra en liten sum...)

 

Håper noen ihvertfall kan gi meg en pekepinn. :)

Link to comment
Share on other sites

Takk for innspill!

 

Må jo nevnes at jeg kun kommer til å ta private innkjørsler og småveier.

Så lite snø som det pleier å være her, så tror jeg privatpersoner ikke ønsker å betale en høy sum for beredskapsdelen. Så det blir nok uaktuelt, selv om det selvsagt kommer til å bli dårlig butikk ut av dette.

 

Dersom jeg hadde hatt en &quot\;gjennomsnittlig&quot\; pris på ca 300-350 kroner per gang jeg brøyter en privat vei på ca 100 meter, så hadde jeg vel klart å komme over en timepris på 1000 kroner.... Ville det vært godt nok?

 

Er vel som Kornbonden sier at\; folk tror de skal få det gratis....

 

Hvor mye snø burde jeg satt som grense?

Er nok få personer som vil betale for konstant svart asfalt, men er ca 8 cm en grei grense å sette? Da blir en ihvertfall våt på dress skoene når en skal utenfor døren....

Link to comment
Share on other sites

Spørsmålet mitt er egentlig hvorfor du skal brøyte??? Hva ønsker du å oppnå?

 

Skal du ha ett levebrød og tjene penger? Skal du ha hobby så kan du gjøre det gratis..? Har du familie, kone og barn og skal brøyte om natten gratis eller for noen tusenlapper. Husk du har vakt i hvertfall 5 mnd. Du kan ikke ta ei uke i syden i denne perioden uten at du har backup. Hva hvis du blir syk??

 

Mitt råd som heltidsbonde og eier av tre traktorer i brøyting på østlandet er:

La vær.. Hvis du ikke brøyter/ strør inn mer enn 250.000 -300 pr traktor.

Så kan situasjonen din være at du skal brøyte med vegskrape bak. Ok men skal du ha en omsetning på 50.000 totalt feks fordelt på 5 mnd. Altså 10 lapper i mnd. Nettoen blir liten av dette og jeg hadde ikke giddi. Lykke til!

Link to comment
Share on other sites

Godt spørsmål Heltidsbonde!...

 

Min interesse for traktor er kun basert på hobby, en ganske dyr hobby..

Da jeg ikke har tilknytning til noe slags gårdsdrift og en traktor som blir brukt forholdsvis lite året gjennom, tenker jeg det kan være greit å utnytte det at jeg faktisk har en traktor.

For øyeblikket er det ingen som brøyter de private veiene jeg vurderer å ta fordi personen som gjorde det flyttet. De som har brøyting ellers i området har ikke kapasitet til å ta på seg mer.

Jeg har fulltidsjobb i tillegg, men har ingen problem med å stå opp tidligere for å brøyte før jobb. Så jeg skal ikke ha det som ett levebrød.

 

Her på Vestlandet (ihvertfall i mitt område) tror jeg vi kan si at 5 betydelige snøfall er ganske mye iløpet av en vinter. Med andre ord tror jeg ikke det er spesielt lønnsomt med brøyting uansett, men mindre man opererer med høy fastpris eller veldig stiv timepris.

 

Det eneste jeg ønsker å oppnå med brøytinga er flere trivelige timer på traktoren men samtidig få dekket alle utgifter + litt til, og samtidig være til hjelp for de som trenger brøyting.

Jeg kommer ikke til å ta på meg mer jobb enn det jeg kan klare uten å bli dritt lei.

 

At ikke det er lønnsomt i det hele tatt er jeg fullt klar over.

 

Likevel ønsker jeg å forhøre meg om hvilke priser folk opererer med, slik at jeg kan ligge litt på samme nivå, og på den måten kanskje få litt mer igjen for arbeidet - til tross for at jeg til syvende og sist ser på det som en hobby.

 

Takk til Kornbonden for å ha svart litt mer på mine spørsmål! :)

Link to comment
Share on other sites

Hei igjen!

 

Da skjønner jeg mer situasjonen....

For å hjelpe deg litt så vil jeg anbefale deg å ta per tur ferdig med det.. Ta deg heller litt bedre betalt og forklar med at du sitter med all risiko og har &quot\; vakt&quot\;. Anbefaler at du avklarer om kunden skal være prioritert slik at han skal ha brøyta julaften og alle dager eller om det er en kunde som sier at så lenge du kommer innen ett døgn så er det greit.. Hvis du ser forskjellen. Dette sier noe om forventningene til utført jobb fra kundens side. Så slipper du å få sinte naboer. På kun fem til 10 turer ville jeg ha tatt fra 400 og oppover i din situasjon per kunde for gårdsplassen. ( som sagt tidligere hadde jeg aldri brøytet for så liten inntjening men men) Og viktig.. Husk å send regning med moms. Gjør det konsekvent fra dag en. Hvorfor..? På grunn av at det oppfattes som seriøst. Du kan gå med hevet hode og ingen har noe på deg i bygda..!! Og alt kommer for en dag... ingen av mine kunder tørr å spørre meg om uten moms. Jeg leverer som avtalt, alt hvitt og trenger ikke å være redd for noe. Ingen skal få gleden av at jeg blir tatt for noe... Mange har slapp holdning til dette men husk at du vet aldri hvem som prater. En i området her ble tatt så øra hang for svart kjøring... Lite kult!

Link to comment
Share on other sites

Mange som sitter på en traktor som gjerne skulle hobbybrøytet litt. Tror illusjonen får seg en knekk etter kort stund.

 

Brøyting går fort bra hobby til jobb. Og en jobb du har null kontroll på.

Link to comment
Share on other sites

Takk igjen for innspill!

 

Tror også det vil være best å ta betalt per tur.

Svart arbeid er uansett noe jeg ikke er spesielt fan av, nettopp på grunn av konsekvensene det kan få.

 

Det er vel ikke mye mer enn 3 km maks å kjøre til husene som er lengst vekke, stort sett ligger det jevnt spredd. Akkurat antall hus er fortsatt litt usikkert, men totalt sett vil jeg nok estimere tidsbruken likt som deg.

Tror de fleste ønsker å få brøytet før de skal på jobb, ihvertfall ved betydelige snøfall...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
Guest Hobbygartner

Prøver å dra opp igjen denne tråden da det nå nermer seg brøytesesong igjen.

Jeg startet opp denne tråden før jeg fikk lagd profil her på forumet, så fortsetter nå diskusjonen under dette navnet.

Jeg har fått spørsmål om jeg vil gi pris på og eventuelt ta på meg brøyting rundt en lokal butikk i bygda. Brøytinga innebærer parkeringsplass på ca 25 plasser, oppstillingsplass ved siden av to bensinpumper og innkjøring for varelevering på ca 50 meter. Vil tro mye er gjort innen 30 minutter.

Hvordan burde jeg regne pris her? Burde jeg ha en minstepris som inneholder x antall turer for så å ta betalt pr. gang når dette overskrides, eller burde jeg bare ta betalt pr. gang. og eventuelt hvor mye?

Ønsker å skrive en skikkelig kontrakt når det gjelder denne brøytinga. Har dere noen tips til hva som bør avklares i kontrakten sett bort ifra pris selfølgelig? Noen som har et oppsett på kontrakt de har lyst å dele?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Guest Hobbygartner

Er en beredskapspris på kr 750 kr pr vinter for private kunder for mye/lite å be om?

Her jeg bor må jeg kanskje stille vekkerklokken ekstra tidlig 5-6 dager gjennom vinteren. Er også 5-6 dager som er maks med snøfall andre tider på døgnet... Ellers er det jo greit å få noen kroner for ikke å kunne ta seg en liten ferietur dersom det skulle vere fare for snø...

Noen med innspill?

Link to comment
Share on other sites

Hei.

Jeg har tatt over en gammel og akterut-priset rute i spredt tettbebyggelse.
Per i dag er det ren akkord, pris per gang, og ingen beredskapsinnbetaling.
Ulempen med denne ordningen er at man får gjøre all jobben før man vet om kunden betaler eller har flyttet. (ja det skjer).
Her er hva jeg ville ha gjort.

Lag en ryddig sjekkliste for deg selv for å sette pris.
Jeg har målpris på ca 1000,-/time på brøyting.
Dette skal dekke opp til halve transportetappen til/fra adressen og brøytetiden.
Dette tallet justerer jeg etter risiko og bekvemlighet.
Er det paddeflatt og snøen skal rett frem, 0 i tillegg.
Er det skjevt/bratt, kumlokk, kantstein, blinde hjørner osv. så legger jeg til litt for dette.
Husk at det du tjener på selve kjøringa også skal dekke:
-Påmontering og klargjøring av utstyr.
-Vask, smøring og generelt vedlikehold av utstyr.
-Fornying av utstyr.
-Slitestål.
-Fakturatimer, konvolutter og frimerker.
-Bomturer og eventuelle reklamasjoner.

Før sesongen vil jeg sende ut et akonto krav på f.eks 5 ganger med forbehold om at dette er minimumskravet for sesongen om det, mot formodning, aldri skulle komme snø den vinteren. Utstyret må fortsatt betales.
Så vil jeg trekke fra dette beløpet igjennom sesongen, hvor det ved endt sesong vil være et nytt grunnlag for "sluttfaktura".

På denne måten vet man på forhånd hvem som betaler, og da hvem man skal kjøre for. (Dette gjelder vel spesielt private adresser).

 

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...
Guest Anonym

450 kroner timen + mva??? Er du gal, menneske?? Det kan ikke være med traktor det da, håper jeg.... Det er mange år siden jeg tok 750,- kr timen pluss mva. Den gang med 100 hk traktor. 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 2 months later...

For min del har jeg funnet ut at beredskap på skjønn (minimum 1000kr for en enkel innkjørsel) og fast lik timespris til alle er det beste.

Holder en forholdsvis lav timespris på 800 pluss mva og fakturerer minimum 30 min. Starter klokka når jeg kjører hjemmefra og avslutter når første kunde er ferdig brøytet. Starter da ny klokke til neste er ferdig osv.

Likt for alle og ingen sure miner, samt jeg slipper og tenke på riktig pris i forhold til hva nabo betaler osv når nye kunder dukker opp.

lik pris for alle, og de fleste betaler kun for 1/2 time PR gang. Det beste med systemet er at det ansporer meg til effektiv drift og til og samle mest mulig kunder så nær hverandre som mulig!

Etterhvert som jeg har fått roda mer og mer innsnevret til ett forholdsvis lite område fakturerer jeg for mellom 15-18 timer PR 12 timers skift.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Hei.

Har en liten ting du også bør ta i betraktning: Havari, kanskje totalavari. F.eks alvorlig feil på maskin, som maskinskade eller kollisjon/utforkjøring/velt.

Ta en god turpris av den enkelte. Avtal at ved sykdom eller alvorlig skade/feil på maskin, kan du ikke gjøres ansvarlig..jmf.hobbydrift. De fleste går nok med på dette. 

Kan til og med avtales at i ferier/helger blir det null brøyting, event. lavere frekvens.  F.eks. 15-20 cm før brøyting igangsettes.

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...