Gå til innhold

HansA_1

Bruker
  • Innlegg

    116
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Alt skrevet av HansA_1

  1. I lovverket er det konsekvent skrevet "tilhenger" og ikke "tilhengere" eller "traktortilhengere", så det er på så måte definert at det ikke er tillatt å kjøre tandem tilhengere i Norge. Samtidig! Så har det dukket opp et smutthull i modulvogntog-regelverket. MEN da det er kun lov å kjøre på godkjente veier som en finner i veiboka til statens vegvesen. Tandem-tilhengere og 1,5 regelen og HK-regelen er noe Norske bønder burde utfordre politikere og staten på. Det er svært underlig at vi skal implementere det meste av regler fra EU, men vi får ikke dra fordelene som er i mange land. I Tyskland er det både 60km/t, tandem-tilhengere og helt andre vektregler. Det er også matematisk svært ulogisk at vi skal ha samme HK krav, 7hk per tonn, i 40~50km/t som lastebiler som går i 80km/t. Du må nemmelig ha 4 ganger så mye effekt for å dra den samme lasten i 80 som i 40. Dette regnestykket gjelder også andre veien når det gjelder bremsing. Kraftbehovet/momentet øker med kvadratet. Internt kjører jeg mye tandem med påhengshenger + svingskive henger. Det er ikke noe man rygger så mye med... men det gjør at jeg får med meg 38 kbm med havre på 1 tur.
  2. Her er det sikkert delte meninger, men jeg bruker aldri den elektriske fettpressa på annet enn "flate lager". Altså bolter og foringer. Om det er noen form for tette lager tar jeg alltid den manuelle fressa. Hvorfor? Nettopp fordi det er vanskelig å tolke motstanden. Om man presser for hardt på et tett lager kan man sprenge tettinga og skit kommer inn. Samtidig er det mye jobb spart i ei elektrisk fettpresse på f.eks harva, plogen osv. Alle steder hvor det bare er å mate på til det tyter.
  3. Hei. Er det ikke mulig å legge en ny midlertidig port utenpå den gamle? Størst trykk i bunnen så kanskje man kan lage en "forskalingskassett" av 2x4 og oljeherdet finer og legge utenpå hva som er der i dag. Bolt det rett i veggen eller barduner og støttestolper.
  4. Sjekk første del av eksosen rett etter turbo og rett før lyddemperen. Den kan spjære. Men da åpner gjerne ikke spjæringa før det er bra med trøkk. Du ser også tegn til dette om det er sot nedover motoren på venstre side, ved diesel-inn og filter.
  5. Har du en justeringsskrue i gulvet på denne? Midt mellom bena? Jeg har vært borte i at skruen har satt seg fast, så har hele hylsa/huset den sitter i løsnet fra bakkroppen i stedet når man skrur på den. Eller har jeg klart å skru på den med foten på vei inn og ut.
  6. Jeg beregner pris per minutt. Tar mellom 25,- og 28,- + mva per minutt. Transport i mellom adressene er sammenlagt og fordelt broderlig med ca. ca. regnskap.
  7. HansA_1

    Tistel

    Punktsprøyting med MCPA før de frør seg.
  8. Jeg driver 1000daa. Har en Claas Dominator 66 med 3m skjærebord, fra 1981. Når den går som den skal (noe den ikke gjorde i fjor (girkasse, nikkestikke, slagerlager)... så dekker jeg mellom 300 og 500daa selv og leietresker på resten. Det er en fin måte å holde korntørka i gang uansett hvordan det står til med leietreskingen. Betaler ca 120,-/daa for leietresking, så om jeg får unna min. 300daa selv så har jeg 35.000,- til service og vedlikehold per år. Det pleier å holde i lange jernbaner. Men noen år, som i 2019, så blir det litt ekstra.. Fordelen med en sånn liten tass er at CF-maskin kan ta av hjula, demontere girkassa og hive den bak i varebilen sin for å gjøre servicen/lagerbytte på sitt eget verksted. Girkassen ble demontert, overhalt og montert på 2 arbeidsdager.
  9. Sjekk at du ikke har pakket skit over kroken inne i kroppen.
  10. Ser ut som standard "landbrukskobling" ISO-kobling. Det som er spennende er hvilke gjenger det er i andre endren? BSP? MM? JIC? ORFS. Det er der det blir spennende.
  11. Trevirke forbruker nitrogen i forråttnelsen. Flott produkt å bruke der du ikke ønsker at det skal vokse noe som helst. Langs låvevegger osv.
  12. Ring en leverandør. F.eks Jørgenrud Brensel.
  13. Jeg har ikke autotrekk på mine jordleieavtaler hvor ikke eieren sender faktura. Det har skjedd at jeg bare har glemt det. Ta en telefon og spør om noen har glemt deg.
  14. HansA_1

    Tvillinghjul

    Dette er riktig, men praksis er ikke like bra. R=Radial B=Bias Belt D=Diagonal Men så blir det brukt som "Radie*2" Men Radialdekk er dominerende på markedet.
  15. Jeg synes det ser ut til at redskapen er billig å kjøpe, men slitedeler er dobbelt så dyrt som alternativene.
  16. HansA_1

    Tvillinghjul

    Høyden på dekket er en prosentverdi av bredden. Når det ikke står noe prosenttall etter bredden går man ut ifra at det er "full profil" som igjen gjerne er 80 eller 85. 16.9 blir gjerne "oversatt til 440/80R34 og 18.4 blir 480/80R34. Høyden på dekkeprofilen er da 80% av bredden 440 eller 480.
  17. Jeg fikk en 2.40 kverneland for ca 50.000,- Det slår billigprodukter any day.
  18. I praktisk prøve har jeg personlig kommet frem til at alt over 1 til 4 er for bratt. Så ja, etter min mening så er 1 til 3 for bratt.
  19. HansA_1

    Dekk

    Dimmensjoner er ikke alltid eksakte med tallene som er skrevet på. Men RENT mattematisk så er det sånn: 480/80R38 er +4.0% i rulleomkrets ut ifra 520/70R38 440/80R24 er +11.6% i rulleomkrets ut ifra 420/70R24
  20. Har samme opplevelse med CF skiptvet. Jeg kjører en Claas Dominator fra 1981 og føler at jeg blir tatt like alvorlig i sesongen som de med speller ny maskin. Havarerte girkassa i år. De skrudde ut girkassa og tok den med seg til verkstedet og var tilbake igjen iløpet av et par dager og satte den inn igjen. Det ble dyrt, men jeg ble ikke skremt. Service er mye verdt.
  21. Du får perforerte stålplater hos f.eks burmeister. Ei lita fordelerkasse forran og langsgående 2x4 burde gjøre susen. Kan jo forborre og skru fra undersiden, så blir det smekkert. Det trenger ikke å være komplisert.
  22. En ferdig tørkecontainer på 4,5m vil nok havne rundt ca 70~80.000,- Prisforskjellen fra 4,5m til 6m er marginal da det er omtrent samme jobben som går inn i det.
  23. Først av alt så er jeg innhabil da jeg er forhandler av slike ting. Når det er sagt. Skal du TØRKE korn eller vedlikeholdskjøle rått korn? Det finnes gode løsninger for begge deler. Her er et eksempel på krokcontainer med perforert dobbel bunn. http://containerprofi.at/abrollcontainer/trocknungscontainer/index.php Med møner e.l. kan man sikkert lage tilsvarende prinsipp. Alternativt er vedlikehold av rått korn/kjøling. Da kan man benytte kjølespyd. http://martinlishman.com/trouble-dry-aeration-spears-and-fans/ Slike kan man jo skru rett ned i en tilhenger med rått korn. Så kan den stå betydelig lenger før den må tippes/tørkes.
  24. Ser jo nesten hjemmelaget ut? Ingen smørenipler? Hva er diameter på topprøret og hvor bredt er det? Kan være en simpel versjon av lille-BM?
×
×
  • Opprett ny...