Jump to content

Leie ut jord for rundballeproduksjon


bjrorb

Recommended Posts

Hei!

Vi har kjøpt oss hus og med på huset fulgte det med 86,9daa med fulldyrket jord vi tenker å leie ut for å opprettholde driveplikten. Mesteparten av jorda har ligget brakk de siste årene, men noe er blitt høstet siste årene av nabo. Vi ønsker at nabo fortsetter å slå marka slik han har gjort de siste årene, men når vi skal skrive kontrakt på dette ønsker vi å ha kontroll på hva som er en fornuftig pris for å leie ut marka.

Er det innenfor rimelighetens grenser å leie ut marka for 10 000,- per år eller er beløpet for høyt/lavt? Vi ønsker så klart at tilbudet skal være lukrativt for naboen som skal slå marka, men ønsker heller ikke å "gi den bort gratis".

Link to comment
Share on other sites

Om naboen bare kan nyttegjøre seg en liten del av dyrkamarka, fordi resten har ligget brakk for lenge, vil det være urimelig å forlange 120 kr pr da. for alle 87da. Du kan løse det på flere måter som kan være rimelig for begge. Det du uansett må gjøre er å få skrevet en 10 års leiekontrakt med naboen.

Du kan gå inn på gårdskartet for å gjøre en beregning for hvor mange da. som han høster, og kun kreve betalt for dette arealet.

Du kan selv sette i stand alt arealet for så å leie alt ut til naboen til den prisen du nevner ovenfor.

Du kan la naboen sette i stand arealet selv, mot at han får en redusert/gratis leie av arealet.

Det viktigste du gjør er uansett å ta en kaffekopp med naboen og snakke sammen!

Link to comment
Share on other sites

Henger meg på forrige innlegg. Om mesteparten har ligget brakk er det i din interesse at det blir satt i stand igjen. Om det bare er en dose roundop og en tur med plogen som skal til, så er kanskje 10 år gratis i overkant. Om det derimot må avskoges, omgraves, grøftes, profileres og på toppen av alt er småteiger (ofte en grunn til at areal går ut av drift...), så er ikke 10 år gratis noen god deal for naboen.

Så ja, få en god tone med Naboen, luft at du har lyst å se alt areal i drift igjen og få naboen til å tenke litt høyt om hva som må gjøres. Er du heldig har du en av de som tar seg til til å pynte kanter og slikt, de burde fått betalt for å leie jord...

Link to comment
Share on other sites

Driver selv melkeproduksjon. Leier nesten 300 mål og har 100 selv. Betaler ingenting i jordleie, men jeg driver leiejorden akkurat like godt som min egen, det vil si at jeg kantslår, grøfter, profilerer osv. Av og til stiller jeg opp med traktor og hjelper eiere med noe, eller de låner litt verktøy, det blir jo en form for leie.

Nå er jeg på tur til å legge ned og avslutter mest sannsynlig produksjonen i 2021. Da skal naboen som også driver med melk få drive min jord gratis, og jeg vil anbefale til de jeg leier av at han burde få overta leien på de samme arealene.

Husk at naboen som driver jorden din mest sannsynlig har en langt lavere inntekt enn deg. For meg selv vil jeg mangedoble inntekten min ved å gå over til industrien og vil ihvertfall tjene mye mere enn han stakkars melkebonden som får lov å drifte jorden min. Men dette er jo bare mine tanker.

 

Link to comment
Share on other sites

Brakk høres rart ut for en som ikke finner mer leiejord noe sted. Alt er opptatt . Ivrige bønder står i kø for å dyrke Korn, potet eller gras. Og å få tak i spredeareal.. Jeg leier jord til ca 500kr/dekar. Det går rykter om 700kr for jord til gras et sted i nærheten. Men da har du en krone pr FEm bare i jordleie. Kraftfôr blir trolig billig til sammenligning... dersom området ditt er fritt for gærninger som har gårdsdrift som sin sterkeste drift , så vil jeg si at 100kr/dekar/år er billig, 400kr er dyrt. Lykke til!

Link to comment
Share on other sites

Hei!

Nabo er i full jobb i annet yrke i tillegg til at han slår jorda hos oss og andre i området, så inntekten bekymrer meg ikke. Er enig i det du sier om at det kanskje er like greit å hjelpe til med noe i stede for å måtte betale for jordleie.

Link to comment
Share on other sites

500 er vanlig pris på Innherred,Trøndelag . Men det er så klart lokale variasjoner. 500 så snakker vi bra jord egnet til korn . Men også grasdyrking.  Gærninger med sterk lyst driver prisene. Jord bys for priser høyere enn priskontrollens aksept. Det er helt sjukt.

Link to comment
Share on other sites

Om bonde  skal bruke dette kun til slott drift så kan jeg garantere deg at han ikke tjener noe på dette økonomisk annet en gras tel dyra. Kostnaden for å sette istand dette samt driften vedlikehold av areal går lang over leieintekt din ved 10 år kontrakt. Her i distriktet er det mer eller mindre symbolske summer og de fleste leier ut gratis til bonden. Til gjengjeld vil du som eier nyte godt av den vedlikehold bonden påtar seg. Så 10000 kr høres helt urimelig ut før meg 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Hei! Jeg tviler på at han trenger alle rundballene for å fore 1stk hest som er eneste dyret de har. Rundballene selger han nok til andre bønder her i området og deler med de som hjelper å slå marka. Jeg tror heller ikke han gjør seg gode penger på selve rundballene, men var usikker på hvordan dette praktiserers i resten av landet. Derfor startet jeg tråden. Kan informere dere om at vi har kommet til enighet om å skrive en symbosk sum på kontrakten så håper jeg vi begge blir fornøyd fremover :) Takker for gode innspill

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...