Jump to content

Råd søkes om gresshåndtering


Ronald Stone

Recommended Posts

Hei,

Vi skal i høst starte med sauehold, kun som en hobby i veldig liten skala, med 4 sau til å begynne med. Vi har for tiden 11 mål som ikke har vært slått i år, men det var kuer der i fjor. Sommeren var noe uvanlig, med en tørr start og dermed dårlig vekst, men deretter utviklet det seg en bedre undervekst på seinsommeren. På grunn av alt nedbøret har vi ikke fått slått gresset. Jeg er usikker på kvaliteten av gresset da mye av det er nå gult/tørt, selv om det er en del grønn undervegetasjon med gress, kløver og løvetann.

Spørsmålet mitt er hva som lønner seg:

  • Skulle vi leie inn noen til å slå og pakke det i rundballer, slik at vi kan være selvberget med kanskje "dårlig?" vinterfôr, og eventuelt selge det som blir til overs?
  • Eller, burde vi leie inn noen med beitepusser og la gresset ligge som grønngjødsel, og i stedet kjøpe inn vinterfôr som vi trenger til den lille flokken vår?

Planen neste år er størstedelen av området brukes til sommerbeite, mens et lite areal settes av til produksjon av vinterfôr til en saueflokk på 5-10 sau. Jeg er helt ny på dette området, så alle råd og tips vil bli satt stor pris på!

På forhånd takk for alle svar og innspill!

Link to comment
Share on other sites

Om gresset ikke har blitt slått tidligere er det bare å la det stå eller kjøre over med beitepusser, det blir dårlig fòr. 4 sau er for lite til at du kan kjøpe rundballer og fòre med, de klarer ikke å ete opp en rundball før det blir varmgang og ballen er ødelagt. Du må isåfall belage deg på å kjøpe tørrhøy i 4 kant bunter som er tørt.  For å understreke dette en gang til, du KAN IKKE kjøpe rundballer til kun 4 sauer, med mindre du kaster resten av rundballen etter maks 4 dager, etter dette kan fòret være farlig for sauene.

Angående areal, 11 dekar er alt for lite til beite OG produksjon av grovfòr, de må beite andre steder eller du må kjøpe fòr. Det vil også kommer snyltere på et så lite område som vil gjøre at de får løs mage og blir skitne bak, i tillegg til at lammene vil vokse saktere pga. snyltere. Du kan unngå dette ved å gi de panacur eller andre midler via munnen to-tre ganger i sesongen om de går på samme beite hele tiden. Om du har mulighet til å beite noe i utmark om så inngjerdet eller ha flere skifter du kan flytte sauene imellom demper du snylter trykket.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...