Jump to content

Kjøp av tilleggsjord spørsmål.


Recommended Posts

Hei. 

Går å lurer på å kontakte 2 eiger av landbrukseiendommer her eg driver for å høre med dei om muligheten for å kjøpe 2 mindre jorder som ikkje er i drift. Begge disse ligger tett inntil dyrka mark eg eier sjølv  og eg tenkte slå dei sammen. Jordlappene er på 2-3 mål ca hver det ene stykket er ikkje dyrket og består i dag av krattskog men med gode muligheter for å dyrke. Det andre stykket ligger ubrukt og har ikkje vert drift på dei siste 4 årene dette stykket ligger for seg sjølv . En kommunal vei deler denne biten fra  hovedjorda til eier . Spørsmålet mitt er hva pris eg bør tilby pr mål for disse. Er villig betale litt over markedspris om nødvendig da eg trenger fôret og det vil vere kort avstand til gården . Men er helt blank på hva pris slikt kan ligge på. Det andre spørsmålet er hvordan slikt gjøres . Disse lappene må jo deles fra nåværende eiendom ved eit salg. Er det en kurant sak? Kan sies at ingen av disse gårdene har egen drift . Den beste dyrka jorda leies ut og høstes av andre bønder. Arealet ligger mellom bergen og voss . Håper på svar. 

Link to comment
Share on other sites

Det må lages en intensjonsavtale som sendes sammen med søknaden om fradeling. Dersom denne godkjennes, så må det ryddes opp i grunnboka. Er det tatt pant i eiendommen må evt. bank fraskrive seg den. Er det andre rettigheter på eiendommen må disse ryddes opp i. Det er evt. det som er knot og som tar tid. Dette er arbeid som selger må gjøre, og derfor må selger være motivert :)

Så må teigene oppmåles før nytt skjøte kan lages. Her varierer kostnaden veldig fra kommune til kommune.

Vedr. pris så hadde jeg ringt landbrukssjefen i kommunen og snakket med han. Han bør kunne gi deg en pekepinn på i hvertfall hva som er makspris de godtar. I utgangspunktet er det jo 1,5 x takst for tilleggsjord. 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Hei,

Lurer på om noen har noen erfaringer med eller synspunkt på dette.?

Mor til min kone ( som har odel) driver en gård, men med underskudd.

Mor har derfor solgt en skogeiendom for å dekke utgifter.

Kan min kone, som har best odel på gården, kreve å få kjøpe denne skogeiendommen tilbake, fra ekstern kjøper, ved å bruke sin odelsrett??

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...