Jump to content

Begynne med Potet


torgeir12

Recommended Posts

hei, bor på Sørlandet og har lyst til å begynne med potet, men har ingen erfaring om hvordan man dyrker, lagrer og selger potet. Er det noen som har noen tips til hvordan jeg kan komme i gang?

kan låne ca30 mål med dyrka mark. Noen som vet om det er god økonomi i potet?

Link to comment
Share on other sites

Potet kan være god økonomi, om man får det til. Det er langt mer krevende å dyrke enn korn og gras. Uten vanningsmuligeter er det de fleste år veldig vanskelig å få gode avlinger, så vann bør du ha på plass. Om du skal ha et godt vektskifte må du ha minst tre år mellom hver gang du har potet samme sted, og da har du på 30 da, kun plass til 10 da potet i året. 10 da kan gi 20-60 tonn potetavling i året, avhengig av hva slags potet som dyrkes og hvor god du er til å få stor avling.

Jeg ville kanskje begynne med å sjekke med fabrikker og potetpakkerier om det er noen som trenger poteter. Du bør ikke begynne å produsere potet uten en leveringsavtale, med mindre du vil selge dem på torget eller liknende. Den du evnt gjør en avtale med vil som regel ha ønsker i forhold til potetsort, størrelse, kvalitet og leveringstidspunkt. Kanskje må du også ha et godt lager hvis du skal lagre potetene gjennom vinteren for levering på våren.

Potet krever en del utstyr, som setteutstyr, gjødselutstyr, sprøyteutstyr, vanningsutstyr, opptaksutstyr, potetkasser og kanskje også lager. Dette gjør at det kan bli veldig kostbart å komme i gang, og det kan være vanskelig å få økonomi i det med såpass lite areal som du har tilgang på. Ønsker ikke å ta helt motet fra deg, men det kan også være at pakkerier og fabrikker ønsker leverandører som kan levere større volumer enn det du ser for deg å produsere.

Jeg ville også kontaktet Norsk Landbruksrådgiving. De kan tilby rådgivning og kurs innen potetdyrking. Det koster litt å være medlem, men det kan fort vise seg veldig lønnsomt å ha disse på laget. De kan trolig hjelpe deg med alle spørsmål du har i forhold til oppstart, dyrking og lagring.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...