Jump to content

Drenere vei på småbruk


Rs2-GTi

Recommended Posts

Etter å ha sett de siste temaene her inne så er jeg litt usikker på om dette er rett fora, men jeg prøver likevel. Moren min arvet et småbruk som har vært i familien i 170 år, og det har vi drevet å fikset opp de siste 10 årene. Hun er uføretrygdet, så da ramler vakmesteransvaret på undertegnede. Nå har vi tatt igjen mye av et enormt vedlikeholdsetterslep, så nå er det tid for å bruke og nyte, og ikke bare være der for å arbeide. 

I den anledning så har vi en del utfordringer med at det er så bløtt rundt om kring på vår og høst, at det kan være problematisk å komme til med bil, og om det går, så blir det et gjørmehull som følge av det. Hvordan kan jeg løse dette problemet, uten at det skal se moderne ut og uten å tømme kontoen? Alt på bruket er tidsriktig gammelt, så jeg vil gjøre minst mulig inngrep på det inntrykket. 

Jeg hadde trodd jeg skulle kunne legge inn bilder her, men det så dårlig ut. Skal se om jeg får det til! 

Link to comment
Share on other sites

Vei ned til huset, her går den over gårdsplassen til nabogården. Her kommer man seg jo forbi med litt fart, men synker gjerne ned 20 cm på våte dager. Har prøvd å fylle etter med litt veigrus ved behov, men det blander seg selvfølgelig med matjorden etterhvert og er nyttesløst. Hjelper ikke at naboen fyller kompost i hullene ... 

img_20190419_212320.thumb.jpg.b3582620032e6d3f359189ca6e3e2cca.jpg

Link to comment
Share on other sites

Gamle vei til låven. Har prøvd å grøfte sidene, legge drensrør, duk og singel, bare for å drenere problemområdet som er fra stolpen og 5-6 meter nedover. Har skrapt litt her med gravemaskin for noen år siden, og det virker å være et berg som kommer opp og demmer opp grunnvannet. En 70 talls Ford traktor synker gjerne 40 cm ned med fronthjulene her i vårløsningen. 

img_20190419_211136.thumb.jpg.18d34d7bf8b0723c1962c4028049fb8b.jpg

Link to comment
Share on other sites

Vei 2 til låvebrua. Denne har jeg rotet til selv. Vi grøftet litt rundt jordene, og brukte den massen til å utjevne litt i terrenget opp, til at vi fikk en "rundkjøring" opp til låvebrua, siden det ikke er plass til å snu der oppe. Har prøvd å lage drensgrøft med duk, drensrør og singel som dere ser også her. Det hjalp, men det går ikke å bruke "veien" på vår/høst. 

Felles spørsmål for alle tre er hva kan jeg gjøre uten at det blir et moderne innhogg her? Jeg antar det bare er å krype til korset og fjerne masser, for så å legge duk, pukk og veigrus? Kan jeg kanskje slippe unna med bare å legge duk og veigrus på veien ned til huset? Her er det ikke "vannseng", men det er det i høyeste grad på veiene opp til låven, spesielt den med stolpen. 

Håper på gode tips! 

img_20190419_211345.thumb.jpg.f8efbe837753551579b6cb8bb1c07e39.jpg

Link to comment
Share on other sites

For å få en stødig vei som kan brukes hele året vil jeg nok si du må trauge ut(grave vekk) noe masse i hele veitraseen, og for å spare masser så kan du legge duk i bunnen, pukk, og grus/sand på toppen. Lage veigrøfter på sidene av vegen for å få den tør, og eventuelt stikkrenner der det er søkk osv for å ikke demme opp vann.

Du kan og unngå duk, men da går det mye mye mer masse til opparbeiding av vei, noen meter med klasse 3 duk er fort spart inn.

Trenger ikke se moderne ut om man gjør litt med veien, legg den der den passer best inn i terrenget  sikker på at du finner en løsning som er bedre enn den du har i dag

Link to comment
Share on other sites

Om du nå ikke har lyst å tømme bank-kontoen går det jo ann å lage en litt "forenklet" vei om du har egnede masser på eiendommen.

Grovkornet masse med mye stein i er idelt til å lage enkle gårdsveier hvor du ikke trenger å kjøre lastebil eller vogntog.

Fjern 40-50cm med matjord/mold/leir fra toppen, fyll i med egnede masser.

Lag en åpen V-grøft 50 cm dyp, 100cm bred på oversiden av veien og stikkrennerør der terrenget krever det.

Du trenger jo ikke bruke store stikkrennerør til en liten gårdsvei, holder lenge med 2stk 110 stive drensrør.

La veien stå seg en sesong eller to. Slett så ut veien, legg på duk, kjør på subb masser 0-11 i passe tykkelse og komprimer.

Gården får kansje et litt mer moderne preg av dette, men det tror jeg at alle og enhver kan leve med!!

Link to comment
Share on other sites

Takk for gode svar. Det øverste bildet hvor det er bløtt er hvor veien går forbi naboen, og her har jo naboen anlagt hage med årene, så løsningen til paalkas frister mest å prøve akkurat der. På de andre plassene kan jeg jo gjøre det mere onrtlig, men sikkert greit for godt naboskap å ikke grøfte hagen til naboen :) 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...