Jump to content

Singel eller kombipresse på 120 hesters traktor


Bonde-

Recommended Posts

Hei, er det best med singelpresse og pakker eller kombipresse på 120 hesters traktor, en JD 6430 STD, er noen bratte bakker og eventuell slåmaskin, singel eller kombipresse dere synes er fornuftig til ca. 170 000-, tilsammen. Spør for pappa.

Link to comment
Share on other sites

Det er ikke nødvendigvis effekten som er begrensingen når det gjelder drift av presse, veit om noen som har kjørt Orkel Agronic 1260 med en Valmet 6200 med 80 hester. Riktignok kun på flatmark. Oljestrømmen er uansett veldig viktig på kombipresser, det trengs mye olje når pakkeren går. 

Det som er avgjørende med kombipresser i bakker, er at traktoren er tung nok. Det er nokså nifst å kjenne at bakakselen nesten mister bakkekontakten når ballen flyttes over til pakkebordet. Det er også et poeng hvordan hjulutrustningen på pressa er satt opp. Det sies at presser med enkeltaksling vipper mer bakover enn boggipresser. Tror at den aktuelle traktoren, JD 6430, bør ha nok tyngde til å klare dette. Har kjørt endel med Orkel-presse etter en JD 6820. Den er selvfølgelig i en annen vektklasse, siden den er en sekser, men JD har helramme, noe som gir bra vekt. Singelpresse stiller naturlig nok mindre krav til traktor enn kombipresse, men det er et stort handicap i bakker: Når pressa er full MÅ ballen ut. Da må det rygges på tvers slik at ikke ballen stikker av hvis det ikke står en annen traktor klar til å fange den. Med kombipressa kan man pakke ballen og slippe den der det passer. (I bratte unnabakker blir det riktignok litt kjelkete, siden tyngdekrafta ikke hjelper til med overføring fra pakkekammer til pakkebord. Ender fort opp med å stoppe pressa og kjøre til det blir flatt nok til at man kan "rykke" ballen over med rygging og hard bremsing. Desto større grunn til å ha litt tyngde i traktoren)

Link to comment
Share on other sites

Det blir jo selvfølgelig som med alt annet utstyr til traktor: Hvis man overbelaster går det ut over et eller annet. F.eks. toppakning. Når det gjelder presser er det mange faktorer; fastkammer eller variabelt kammer, vått eller tørt gras, flat mark eller bratte bakker, kombi eller singel, hvor hardt man tør å presse graset før man slipper ballen m.m. Det er jo også stor forskjell på pressene. Det finnes noen italienske presser som er bittesmå (ikke miniballer, normale baller) og i andre enden av skalaen finner man enorme beist, f.eks. Krone Ultima Non-Stop. Pressa er på størrelse med en voksen traktor.

Poenget er at det ikke skader å ha rikelig med effekt, slik at traktoren ikke behøver å jobbe seg halvt i hjel med å gjøre jobben.   

Link to comment
Share on other sites

En traktor er konstruert for å gå på tung belastning over lang tid, så i utgangspunktet er jeg ikke bekymret for å la den "jobbe litt". Med pressa går den jo ikke på fullt hele tiden heller, mest når kammeret fylles helt opp eller det er bratt.

Med forholdene vi har her er jeg mye mer bekymret for vekta på ekvipasjen, så da blir spørsmålet mer hvor liten traktor man kan klare å dra utstyret med. Vet av mange her i området som drar kombipresser med traktorer mindre enn hva trådstarter har. Kuhn Bio går det veldig mye av. Stort sett bare myr og da betyr vekta ganske mye.

Link to comment
Share on other sites

Antar dere ikke skal presse så mange baller i året. Har dere traktor og mannskap til å kjøre med singel presse og pakker på annen traktor er nok det det beste med en 120 hk traktor. Ei brukbar slepeslåmaskin til 40 - 50 000 og dere har igjen 120 - 130 000 til singel presse og pakker. Tror det skal gå an å finne brukbart utstyr for den summen. Kan anbefale Orkel 1260.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...