Jump to content

Hvilket utstyr krever dokumentert opplæring?


Recommended Posts

Hva slags utstyr, maskiner og redskaper på en gard er det som krever dokumentert opplæring? Og hva er det som er "kjekt å ha" på den lista? Jobber som landbruksvikar, og har sett mye rare ting man skal opplæres til.. transportbånd (som henger i taket), høytrykksvasker, stige.

Så hva krever dokumentert opplæring, og hva er bortkasta tid / tåpelig å føre på?

Link to comment
Share on other sites

Det enkle svaret er at alt utstyr som kan medføre fare for personskade og/eller alvorlig materiell skade, skal du ha dokumentert sikkerhetsopplæring på. Men den kan arbeidsgiveren din stå for, og det handlar kun om at du har fått vite korleis utstyret funkar, og kva du må passe på. At du kan køyre traktor, har trafikkskulen tatt seg av, men bruk av snøfreser, fliskutter, vedkløyver etc, er redskap med skadepotensiale, der det skal dokumenterast opplæring. Den enkle formen, er å bruke skjemaet på gardsdrift.no, for å fylle ut kva for utstyr, og signere begge to.

Ellers har Arbeidstilsynet fått veldig gode sider, med forklaring og kommentar. Sjå på https://www.arbeidstilsynet.no/regelverk/forskrifter/forskrift-om-utforelse-av-arbeid/3/10/10-1/, om dokumentert opplæring. Merk § 10-3 om utstyr som krev at opplæringa blir gitt av sertifisert opplæringsvirksomhet (maskinførerbevis etc), og Arbeidstilsynets kommentar om at traktor ikkje krev truckførerbevis, eller maskinførerbevis, sjølv om det er påmontert pallegafler, graveaggregat etc.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...