Jump to content

Ny liten åkersprøyte


Hobbybonde

Recommended Posts

Har overtatt et gammelt småbruk og begynt som hobbybonde. Har ca. 25 mål dyrka mark og noe innmarksbeite, så små forhold. Det er ikke gjort noen jordarbeiding her de siste 20-30 årene. Kun slått og beitet med sau, og da sier det seg selv at det ikke er mye kvalitet på avlingene. Jeg har lyst til å få opp kvaliteten, og dette innebærer blant annet sprøyting av jordene. 

Har dere tips til billige sprøyter for traktor? Det beste alternativet jeg har funnet til nå er Unigreen EXPO200 fra Bjerknes til nesten 30 000,- + mva, noe jeg egentlig ikke kan forsvare med min lille omsetning. Alternativet til åkersprøyte har så langt vært ryggsprøyte, men ikke så innbydende å gå rundt og sprøyte alt for hånd. Noen som vet om andre sprøyter med ok kvalitet til en grei pris? Trenger ikke mer enn det minste av det minste traktorutstyret til mitt bruk. 

Et alternativ som jeg tenker litt på er ATV-pumpe som jeg kan sette på en palle bak på traktoren og sprøyte med. Noen med erfaring med slik pumpe med sprøytebom? 100L tank er en grei størrelse for meg, og klarer meg sikkert med 2m bom.

Link to comment
Share on other sites

Guest Jon Bonde

Enig med siste innlegg, men for guds skyld - lei sprøyting før du pløyer... Og skal du drive gårdsbruk som hobby, vær overhode ikke redd for å leie inn tjenester kontra å kjøpe utstyr sjøl. Har regnet på dette på eget bruk, og hvis jeg kjøper egen åkersprøyte (300 daa hvorav ca 150 daa korn) vil jeg ende opp med å betale mer for å eie eget utstyr og bruke noen av de fineste godværskveldene på sommeren til å sitte å humpe på traktoren, enn om jeg leier noen med betydelig bedre sprøyteutstyr til å gjøre jobben for meg mens jeg nyter en pils på verandaen.

I prinsippet har jeg altså GODT BETALT for å sitte på verandaen og drikke pils og se på at naboen sprøyter åkrene mine. Mellomlegget dekker både pilsen og grillmaten og enda har jeg penger til gode. Og jeg skal skrive under på at det er sjelden pilsen smaker SÅ GODT.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Kommer til å pløye der det egner seg, men det er på under halvparten av arealet. Eksempelvis mye som er svært bratt og en del skrinn jord. Jeg kunne gjerne leid folk til å sprøyte, men bor mange mil fra entreprenører. De arealene som ikke er for bratte er i så dårlig hevd at man pr nå må ha minst et par uker med godvær først eller benytte seg av lite og lett utstyr, så ikke bare enkelt å få andre til å gjøre jobben. Ingen av de få lokale bøndene har sprøyteutstyr, og ingen har ønske om å kjøpe noe heller. Mye dårlige avlinger i området, men de skal snart pensjonere seg og bryr seg lite.

Takk for velmenende råd, men må nok basere "oppgraderingen" på blant annet å sprøyte selv. Har fulgt med på Finn en stund, men det som ligger i min prisklasse er enten altfor stort, altfor gammelt eller en kombinasjon. Nå som sprøyter må være godkjent tør jeg ikke kjøpe gammelt skrot som kan bli kostnadsbombe om det skal bli godkjent.

Ser Sprøyte Gården AS har sprøyter til ATV som virker greie, og de kan man få med 3,5m bom. Ser ut som noe slikt kan passe bra for meg. Noen med erfaringer med Sprøyte Gården?

Link to comment
Share on other sites

Hei , vil først sei at dette må vere eit av dei beste inleggende eg har lest her på veldig lenge og siden eg har en stor interesse for avlinger og å holde jorda i god hevd så må eg sei at dette varmer langt inni hjerterota å lese at du vil få opp kvaliteten og øke avlingene på slåttemarka , ikkje mange hobbybønder som tenker slik og for så vit en  god del  storbønder også. Avlingsnivået er desverre på eit lavmål i store deler av landet og det er delvis statens sin skyld da tilskuddet blir utbetalt for hvor mange mål jord du driver og ikkje for hva som blir produsert på jordet....  Eg var i samme sitvasjon som deg for en stund tilbake da eg tok over heimegarden, den hadde da vert uten drift en stund grunnet sjukdom men var slott og gjødslet da graset ble solgt. Eg ønsket avlingsnivået tilbake til slik det var da eg var en guttunge og faren min kjørte forhøsteren gjennom reint  og frodigt gras med så store avlinger at den gammle taarup forhøsteren omtrent ikkje greide svelge unna . Eg begynte med en gammel hardi åkersprøyte med 600l tank og 8m bom som eg kjøpte på finn.no fikk kjøpe sprøytemiddel hos en kompis som hadde setivikat frem til eg tok sprøytesetivikat sjølv. Kjøpte i år en helt ny Hardi sprøyte som eg håper skal vare i mange år med godt stell , eg legger om eit vist antal mål hvert år og tar grøfter samtidig ved behov.  Vil anbefalle å brakke arealet du legger om og pløye alt som er mulig pløye etterpå du får desidert det beste resultatet med pløying men eg bur på vestlandet og mange plasser går det ikkje pløye  så der det er for grunt for plogen pleier eg harve.  Du må ikkje høre på dei som sier at det er tull eie utstyr sjølv for som du sjølv sier er det ikkje enkelt få tak i folk til å utføre denne tjenesten mange plasser og om du får det så er det ikkje altid dei kommer til den tida dei bør vere. Om du har sprøyta sjølv så kan du sprøyte til rett tid og få det nøyaktig da du kjenner dine egne jorder bedre en en entrepenør ,  steller du pent med sprøyta så er det ikkje mye vedlikehold som trengst til ditt bruk  , om noen år så høster du gjerne mer rundtom i bygda der du bor og da får du enda mer bruk for eget utstyr . Eg personlig hadde gått for en traktorsprøyte men om du kan spare en del på inkjøpet og kvaliteten er god så går det sikkert med en slik atv sprøyte . Kjør på med planene dine for du er på heilt rett spor. Lykke til videre og hold os gjerne oppdatert på fremdriften videre her.

Link to comment
Share on other sites

Jeg ville ikke ha kjøpt så smale bommer som 3,5 meter. Det er fordi vi har korn, der sprøyter vi i sessongen. Noe av poenget blir derfor å kjøre ned minst mulig korn. 3,5 meters sprøyte vil stikke 0,5-1 meter utafor hjula på traktoren. Det er ikke sikkert at sprøyteeffekten blir like bra i hjulsporene heller. Ser at prisforskjellen på 6 og 8 meter er kr 2000.- Jeg tror du vil vara glad i ettertid om du tar deg råd til å kjøpe litt bredere bommer.

Link to comment
Share on other sites

Forsåvidt enig i mye av det du skriver. Men ikke alt. 25 mål med jord er ikke mye, men kanskje han skal øke på over tid? Ellers er jeg enig med fremgangsmetoden du beskriver, men kun første gang. Har en først fått arealet i god stand og kjører gjenlegg hvert 4-6 år med god tradisjonell jordbehandling skal du ikke trenge å sprøyte særlig mer. Og trenger du da å sprøyte er det gjerne på høymole, men da bruker en et spesifikt middel mot dette. Og 25 mål med jord, pløyer du 5 mål for året så er det overkommelig å punktsprøyte og Biltema har en slik manuell ryggsprøyte til noen hundrelapper som fungerer greit til dette. Dermed vil det nok være best å leiesprøyte dette første året. Hvis du snakker med Norsk Landbruksrådgivning på din plass, så har de nok en oversikt over hvem som har sprøyte i passende størrelse, er du heldig får du leid en sprøyte som er såpass passelig at du kan hente den med bilhenger og bruke egen traktor på den.

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...