Jump to content

Leie gårdsbruk og kjøpe inn saubesetning.


Guest

Recommended Posts

Vi har fått tilbud om å leie et gårdsbruk (med avtale om seinere kjøp hvis vi ønsker det)For å komme raskt i gang ser jeg for meg å ha sau på talle i siloen i allefall første vinteren. Da det er en billig og kjapp måte å komme i gang på, og vi slipper å legge ut mye penger på en eiendom vi ikke eier.

Planen vår var å kjøpe oss et bruk, men når selger selv skisserer at vi kan få leie først så er jo det bare positivt for oss. Vi får utsatt kjøpet til gården er i drift, og vi har en retrettmulighet om det skulle trenges. Gården ligger der ingen skulle tru at nokon kunne bu, så det er jo greit å få prøvd ut plassen og bli kjent med begge naboene :-) Vi får også bedre tid på oss til å selge huset vi har for å frigjøre kapital.

Fordelen med en sånn plass er selvfølgelig prisen. Og stooor tilgang på både innmark, utmark. skog osv.

Det jeg lurer på er blant annet.

Når er det lurt å handle inn livdyr? Og når er det enklest å få kjøpt?

Hvem skal vi melde fra til? Mattilsynet skal vel ha beskjed når vi henter dyr fra en annen gård? Vi holder til i Nordland og satser på å finne dyr innad i fylket.

Er det noen andre som har noe de vil si om at vi starter opp? Trenger vil ikke tenke på konsesjon nå siden vi leier og ikke kjøper?

Link to comment
Share on other sites

Gå inn på mattilsynets skjematjenester, der må du registrere sauehald, og melde forflytning av dyr. 

Dette betinger at du har org nr samt prod nr.

Org nr er nr til virksomheten din. Hvis du ikkje har slikt anbefaler eg å ta kontakt med ein rekneskapsfører

Prod nr er nr til gården du driv ifrå. Dette får du ved å ta kontakt med landbrukskontoret i din kommune.

Et slakteri kan sikkert være behjelpelige med livdyr, f.eks Nortura. Bør være grei tilgang på livdyr nå etter telledato.

1. Altså, lag firma/enk foretak registrer i Brønnøysund

2. Landbrukskontoret

3. Mattilsynets skjematjenester på nett.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Guest galaksen_1

Takker så mye for svar.

Har et aksjeselskap i dag. Kan jeg bruke det til å drifte gården?  Er der noen fordeler elker ulemper jeg bør vite om med as i forhold til gårdsdrift? Kommer ikke til å investere de store summene. Kommer rimelig i gang.

Prod.nr. er ok.

Angånde mattilsynet, erfaringen min med sau. Begrenser seg til barne og ungdomssomrene hos besteforeldrene mine. Og da drev vi enda med hesjing. Og litt silo. Det jeg lurer på er dette med dokumentering av kompetanse. Hvor strengt er det?

Andre ting vi må tenke på?

Hvis innleggene mine virker lite gjennomtenkt så kom tilbudet om denne gården litt brått på.

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Går greit med A/S etter dagens regelverk. Man vil få tilskudd. Ulempen er at man ikke får jordbruksfradrag, som er ganske gunstig. 

Så vil tro det lønner seg med et enk.

Dokumentering av kompetanse er ikkje kjempestrengt. 

Eg likte tanken din med å starte med minst mulig utlegg, til du ser at dokk beherske det. Anbefaler gimrer/voksne søyer slik at du får forholdsvis lett lemming kontra påsettlam. Kan jo være greit første året.

Reknar med du kan få litt tips og hjelp av han dokk leie av første vinteren?

Link to comment
Share on other sites

Guest galaksen_1

 Selgeren er nok "ute av bildet",  men har en del slekt og hele 4 saubønder på arbeidsplassen jeg har i dag. Det er turnusjobb med mye fri, så den skal jeg beholde og har dermed mange å spørre til råds.

Gården ble nedlagt i 2002,  men jordene er gjødslet og slått av andre. Er drøyt 200 mål dyrket mark.(Ble tilbudt å leie 150 til når vi var og så på gården første gang, og der ligger enda mye mer brakkmark i umiddelbar nærhet)

Er en kufjøs der dyrerommet er drøyt 200m2 med spaltegulv. Regner med at dette gulvet ikke blir godkjent for sau. Videre er der en silo på ca 200m2 som kan brukes til talledrift. 

Oppe ved jordene, 6-700 meter fra tunet ligger der en gammel høytørke på ca 250-280 m2 som også kan brukes til fjøs med enkle midler. Ble brukt til dette på slutten av 80 tallet. Nå er den lager for skrot.

Følger med det meste vi trenger av utstyr, og selv om mye er gammelt og ikke så effektivt som nytt. Så er det godt nok i en oppstart. 

Gressutstyret er imidlertid beregnet på silo. Er det noe å satse på til sau? Skal vi heller lage ball, eller sette i gang høytørken? Får mange forskjelige svar på dette, men hvis noen flere har synspunket på dette er det bare bra.

Avtalen kommer til å bli leie med avtale om kjøp. Der selger er låst, men vi kan si opp avtalen ut fra div. kriterier.

Leiesummen,  minus eiers kostnader i leieperioden,  vil bli avskrevet på kjøpesummen.

Ved kjøp vil investeringen havne under 1 mill. Før uforutsette utgifter og kjøp av dyr.

 

Link to comment
Share on other sites

Bare for å vara litt pesimist, så tror jeg at garden kommer til å stige i verdi når du du får satt igang fjøset, tatt i bruk beiter, rydda og ordne litt her og der. Kanskje ser selger at du faktisk tjener penger på dette. Min spådom blir derfor at du må betale en høyere sum om noen år enn i dag.

Nå får du lån for 2,5 til 3 % på landbruk. Jeg vil anbefale deg: 1. kjøp eiendommen, 2. lag 10 års leiekontrakt med naboen. 3. Selg heller eiendommen om noen år, om det skulle vara håplaust. (antatt med fortjeneste) 

Link to comment
Share on other sites

Mange muligheter.

Jeg vet ikke hvordan klimaet er oppe hos det, heller ikke om du kan regne 2 slåtter?

Er det kaldt hos deg om vinteren, så synes jeg at høy er et billig fôr og bra vinterfôr til saua dine. Om tørka ikke er for tungvind, vil jeg nok anbefale deg å fylle den med høy. 

Har du to slåtter vil jeg tro du minst kan ha 40 ammekuer og fôre opp kalven. evnt 300 vinterfôra sauer, eller en kombinasjon. 

Høres også ut som du kan slippe sauene ut på beite rett ved garden, det er lettvind løsning.

Kanskje det er tilgang på noen kalver i området? slik at du kan ha sau i plansiloen og fôringsdyr i fjøset?

Om du ser muligheter og ikke begrensninger, så tror jeg du får en fin gard.

Link to comment
Share on other sites

Guest galaksen_1

Gården ligger nok sånn til at man får lite igjen for investeringene man gjør. Tror jeg.  Den kvalifiserer helt klart til å være.med i "Der ingenskulle tru at nokon kumne bu" Avtalen vil også bli sånn at pris er avtalt på forhånd. Og leien,  minus eier sine kostnader blir avskrevet en allerede avtalt kjøpesum.

Det er kun vi som leietaker som kan gå fra avtalen. Utleier kan kun få den oppsagt hvis vi misligholder den. En grunn til leie er at vi kommer raskere i gang,  og har godt tid på oss til å selge huset vi har i dag.

Link to comment
Share on other sites

Guest galaksen_1

Her er to slotter og ikke så hard  vinter. Det skal visstnok være grei tilgang på kalver. Har ikke satt meg så mye inn i det. Enda. 

Tørka er sånn at man kan kjøre inn med en lett traktor, mnen den må nok haa nye vifter osv 

Hvis man skal ha okser så tror jeg at vi legger foret i silo. Så da må jeg finne en annen plass til sauene. F.eks. i tørka?

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...