Jump to content

PTO pumpe vedkløyver


Guest

Recommended Posts

Har liggende en Prince C-387 PTO pumpe, tror denne leverer 21 GPM (79,5 liter minuttet v/540rpm)(?) Kan jeg bruke denne til å bygge en vedkløyver? funker det på en mini traktor på ca 15hk?

 

For meg virker det lett å lage ramme, montere sylinder, ventil og tank, men vet ikke helt hvordan jeg skal få mest mulig fart og styrke.

Link to comment
Share on other sites

Hvis volumet ditt stemmer, har du ihvertfall ikke noe problem med oljemengden! 80 l/min = 1,3 l/sek, noe som vil si at du fyller en klyvesylinder på Ø63x60cm på ca. 1,4 sek. Med mindre målet er å kaste kubbene lengst mulig, er dette tilstrekkelig :)

Det avhenger seff også av slangene og ventilene du bruker - her er det motstand å finne. Uansett - kløyvekrafta er kun bestemt av sylinderdiameter og arbeidstrykk. I dette tilfellet, om man regner med at pumpa di klarer et normalt arbeidstrykk på 180 bar, vil du få ca. 5,7 tonn på klyveren. Hvor mye du trenger, avhenger igjen av kniven du bruker. Til sammenlikning er ikke sylinderen jeg valgte tilfeldig - det er samme som Hakki Pilke bruker på 1x37 - det holder fint til en 6-delingskniv. Denne maskinen leveres som alternativ med ~14hk bensinmotor. Jeg har ikke prøvd denne motoren, men min erfaring er at klyveren duger i alle vær.

Et tips for å slippe å kvele traktoren eller overbelaste pumpa, er å bestille en justerbar sikkerhetsventil fra f.eks. okonomideler.no, som du kobler til fri retur. De har forøvrig alt du trenger av ventiler og slanger til prosjektet, og flinke folk til å hjelpe deg \;)

http://www.okonomi-deler.no/ProductCatalog.aspx?ipg=5637196762

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Har en MF135 jeg tenkte drive en Dalen 1550-S vedkløyver som trykker 8-tonn@180bar. Traktoren leverer i beste fall 14,7 liter/min. ifølge boka, så jeg trenger en PTO-pumpe for å få litt fortgang i sakene. Er økonomideler rett sted for dette som det sies her, eller finnes det noe "fiks ferdig"? Kjør debatt!

Link to comment
Share on other sites

Minitraktoren din blir nok i veikeste laget for den pumpa. 80 l/min og normalt trykk 180 bar krever minst 24 kw /32 hk. Pluss div tap må det opp mot 40 hk på pto vil jeg tro. Hydraulisk effekt regnes enkelt etter formelen Volum X Trykk /600 = Effekt i Kw. Redusert turtall gir lavere mengde, og demed lavere effekt, men nødvendig dreiemoment vil være like høyt. En enkel vedkløyver behøver ikke mer enn 25 - 30 liters pumpe, og en slik vil nok 15 hk traktor greie å drive. 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...