Jump to content

slakte vekt gammel norsk spælsau


Guest

Recommended Posts

Hallo. Hva er gjennomsnitt vekt på gammel norsk spælsau i landet. Og vis man har gode beitet og forhold hvor mye kan man få vekta oppi da på lam.
Link to comment
Share on other sites

Guest Anonym
Hvis du søker opp årsmeldinga for saukontrollen så ser du oversikt over alle raser. Gammelnorsk spel ligger på 15.3 kg i 2012. Snittet for alle besetninger i landet er nok noe lavere. Det er mulig å få dem betydelig tyngre.
Link to comment
Share on other sites

Guest Anonym
14,8 kg snitt slaktevekt for 2013, klasse O+ i snitt. Da beveger du deg ganske nær grensa for kvalitetstilegg på slakt. Gammelnorsk har 1,71 lam i snitt, mens NKS har 2,17. Dekningsbidraget er (eller var i 2013), nærmere halvparten av NKS. Spørsmålet blir da om det er halvparten med jobb på gammelnorsk i forhold til NKS. Men ja, du kan legge deg godt over landssnittet. Spørsmålet er om du da bruker så mye tid at du like godt kunne hatt NKS og bedre dekningsbidrag.
Link to comment
Share on other sites

Guest Anonym
Meg og kona har sauene som hobby og for å holde kratte vekk.. De går utegang så vet ikke om nks passer til dette Men vis jeg hade fiksa opp fjøset og jorda i gjenn etter forje eier så vil de være mest lønnsomt med nks da. Skal bygge meg opp til en liten flokk på 40-50dyr, vis jeg kunne dekka inn utgiftene og gått i null hade det vært greit.
Link to comment
Share on other sites

Guest Anonym
Skal du ha skikkelige krattknusere skulle du hatt geiter, men jeg hadde nok valgt gammelnorsk selv også hvis litt nyttig hobby er målet. Du kommer nok til å gå i pluss også skal du se. Lykke til!
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

De hopper over om de har lyst/finner ut at de kan, lurt med et bord eller en ståltråd på toppen. I tillegg slakte ut de værste "spretthoppsaua"

Det finnes de som lykkes med slaktevekta, min erfaring er at de gjerne ligger minst 4 kg under nks. Også dårlig betalt ull, men de klarer seg forholdsvis bra selv.

Link to comment
Share on other sites

Guest Jon Bonde

De som DRIVER med sau har de vanlige rasene NKS, kvit Spæl - noen få med "Nor-X" osv. De som HAR sau.... har gjerne andre raser.

Unntak i begge retninger, selvsagt (!!!)

Åringene i min NKS-besetning har betydelig høyere avdrått enn gjennomsnittlig avdrått for gammelnorsk spæl. Ikke så langt unna det dobbelte. (hhv 61 kg for mine åringer (75 kg på alle søyer) og gjennomsnittlig 48 kg for gammelnorsk spæl uansett alder i SK). I praksis betyr dette altså at hver gammelnorsk spælsøye produserer 1/3 lam mindre enn ei NKS-søye. Selv om en bare har 10 sau begynner dette å utgjøre en del på bunnlinja...

Link to comment
Share on other sites

Hei jeg ligger i snitt med klasse O+ til R. Hvor fett prosent er mellom 1-2. Noe som er bra. Nå driver jeg kun med villsau. Man må ha  litt flere dyr men har alt igjen med tanke på arbeid. De fleste snakke om tamsau eller Nks men ingen snakker om økt arbeidmegnde og tid tilknyttet denne rasen. Kontoen viser nokk en høgere sum ved slakt ved NKS. Men summerer man alt sammen ved tidsforbruk sanking lamming osv osv er det ikke mye igjen. 

Ved villsau går drifta nesten av seg selv. Disse dyra står ute hele året med tilgang til tak,le. Lamminga er kun tilsyn dette klarer dem helt fint selv. ellers så er det foring og tilgang på vann i vinterhalvåret. 

Ved beiteslipp går villsau.spæl gjerne i flokker. Når det kommer til sanking er dette et must. mindre tidsforbuk og du får store flokker hjem av gangen. ikke som Nks hvor du gjerne henter få dyr av gangen eller til sammling pungt.

Nå gps sporer jeg mine villsau og henter ned gjerne 50-60 dyr på en sanking. 

Men vil du virkelig ha arbeid og noe større bank konto ved slakt så går du for NKS. Jeg satser heller på flere dyr. mindre arbeid og en fin konto til slutt uansett =) 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...