Jump to content

Utegående griser


Småbrukaren

Recommended Posts

Hiver inn et tilleggsspørsmål ang. gris på beite: vil grisene ha noe tilvekst vis de ikkje får noe form for tilleggsforing for uten om det de finner i beitet?
Link to comment
Share on other sites

Tenker du da å skaffe smågris på våren og å la dem gå ute til høsten?

Gris krever lite gjerding og ofte er det nok med én strømtråd som du hever litt etterhvert som grisene vokser.

Ift fôring er det ikke nok med det de finner selv. De trenger kraftfôr og gjerne kokte poteter osv. På høsten bikker disse 100kg (duroc) og da holder det ikke med gamle røtter og kvister. Jeg ville fôret hver eneste dag fra dag 1.

Hvis du kan gjerde inn slik at de har tilgang på en bekk eller vann er det best. Husk at grisen kan svømme:)

Hvis du slakter disse privat eller tar retur er det et bra marked med kunder som ønsker frittgående &quot\;skogsgris&quot\; og er villige til å betale ca 100,-/kg. Da får du tilbake for fôringen din og sitter igjen med fortjeneste.

 

Link to comment
Share on other sites

Høres bra ut!

Fast fôringsplass er å foretrekke. Et trau e.l. hvor det bare er å hive maten oppi er fint. Da kommer de løpende når de hører at du kommer.

Glemte å kommentere hus.

Så lenge grisen har tak over hodet og 3 vegger klarer de seg langt utover i november. Hiv inn en haug med halm så graver de seg ned om kvelden og har det helt topp.

Et enkelt léskur, gammel brakke, kalvehytte osv. egner seg bra.

Lykke til!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Guest Anonym
Har tenkt til å gjøre det samme selv i sommer. Hadde en &quot\;julegriser&quot\; sammen med naboen i fjor. Da tok vi rett og slett en vanlig takplate, og lagde vegger som passet til denne, slik at det ble et avlangt hus. Puttet inn litt ham, og høyden var kanskje 70 cm på det lavest. De storkoste seg inne i hulen sin når kvelden krøp på eller været var dårlig..
Link to comment
Share on other sites

Guest Stephan_1
Må også huske på at huset/elskere er såpass så de kommer ordentlig i ly for sola. Griser tåler ikke all verdens med sol og blir lett solbrente...
Link to comment
Share on other sites

Guest Anonym
Dette var interessant, men ca. hvor mange griser bør man ha pr. daa for at de skal klare og rote opp et beite i løpet av en sommer/ høst?
Link to comment
Share on other sites

Guest Anonym

Slenger meg på... Har planer om et par tre griser for kos og ureist mat. Hvordan er det med skyller/ alternativt fôr? Husker fra &quot\;gamledager&quot\; at alt av matrester havnet i bøtta til grisene. Er det kurant å kjøre på med kjøttrester og alt som er? Har mulighet for å hente matrester fra restaurant.

Og ellers er glade griser glad i det meste av frukt/ grønt/ brød o.l.?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Guest Anonym
Grisen spiser det meste, hadde en liten flokk villsvin en periode som kun gikk på restvarer fra dagligvarebutikk. Noe ble liggende igjen, bl.a løk, ellers rydda de godt opp. Mine var flinke til å skille mellom spiselig og uspiselig, trengte ikke å ta av emballasje for det fiksa de selv. Banan skreller de med trynet, setter foten på &quot\;stilken&quot\; og trykker bananen ut av skallet.
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Guest valevåg_1
Har sjøl tenkt å få meg et par sommer griser. Fekk et tips at dyrlegen måtte gi dei ei sprøyte, pga det var nåke i røtene dei eter som dei kan reagere på, slik at dei daue. Men det unngår en viss en får denne sprøyta.
Link to comment
Share on other sites

Guest Anonym

Har hatt to utegående kosegriser i flere sesonger. Grisene fikk vi gratis av en slaktegrisprodusent, da de var svake og hadde diare. Etter et par dager ute i det fri var de friske og raske igjen. Hadde laget til en luftegård på ca 200kvadrat med et lite leskur, lavt plankegjerde og en strømtråd i trynehøyde. Vi hadde plasert luftegården slik at det var en bekk langs ene kanten og noe fjell slik at det ikke skulle bli gjørme overalt. De graver noe vanvittig, slik at all vegetasjon og en bekkekanten på en halv meter var borte etter en sesong. På høsten foret vi nesten bare med nedfallsfrukt. Jeg hadde en avkappet 1000l dunk som jeg raskt fylte hos villaeiere som var glade for å få ryddet opp i halvrotne epler. Man blir ganske oversket over hvilke mengder epler en par griser kan sette til livs. På sommeren kunne de bli fryktelig solbrente, men av en nabo som jobber på apotek fikk vi solkrem som hadde gått ut på dato. Eneste minuset jeg kan huske var at koteletten kunne være i tørreste laget, og egnet seg best for steking i form i stekovnen for å holde på safta. Dette grisekjøttet var rene slankekosten. Var foresten et veldig teater de gangene strømmen hadde blitt borte og de var ute på bygda på tur. En gris er jo ikke dum og ville slettes ikke inn i luftegården igjen. Noe sprøyte fikk de ikke, og friskere griser har aldrig jeg sett.

 

Dette blei jo rene fortellingen, lykke til!

Link to comment
Share on other sites

Guest Anonym
Griser som gjeng ute kan få raudflekksjuke. Dei får feber og blir raudskjoldete. Dei kan daue, men eit lite stikk frå dyrlegen fikser saken.
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Guest Anonym
Blir brune griser mindre solbrente enn de standard rosa? Huden er jo lys på de brune også som regel, det er bare håra som er mørke.
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Har et lagerrom, 10x10 m med romhøyde 2,50. Gulvet er av betong. 3 porter langs ene veggen. 

I dette rommet vurderer jeg insett av ca 100 slaktgris, foring er våtfor. 

Spørsmålet er: Har noen erfaring med å bruke dypstrø av sagflis til slaktgris? Hvor tykk må laget med dypstrø være for å få det til å fungere? Er f.eks 25-30 cm innenfor?

Er spent på om noen har erfaring med dette :-)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Er noen rundt omkring her som har slaktegris på talle. Jeg tror de er mest fornøyd med å ha de på talle til de blir rundt 60 kg. Etter det blir strøbehovet betydelig større, hjelper selvfølgelig med litt større plass.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Hei, jeg har et lite småbruk med 3 mål jord og 80 mål skog. Jordet er overgrodd med tistler. Jeg er av den økologiske typen så det blir ingen sprøyting e.l. av jordet. Planen er å dyrke grønnsaker ihvertfall på en del av jordet. Går det an å rydde jordet ved å ha griser der et år eller to? Med andre jord - spiser griser tistler, og vil de grave i jorda så tistelrøttene etterhvert forsvinner og jordet blir ryddet? Hvor mange griser kan man ha på jordet (3 mål) + 3 mål med skog/slette?

Link to comment
Share on other sites

Her har jeg grisene på talle til de er ca 50-60 kg, og flytter de til ett annet grisehus med annet for. Bør nok regne 40 cm med flis, pluss halm. Her går det ca 4 baller i uka til 320 gris. 

Det å ha slaktegris på talle til de slaktes kan gi ganske feit gris. 

Husk at du må ha ventilasjon, her har vi 4 porter som står oppe, (de står oppe fortsatt døgnet rundt selv nå i oktober) samt 2 vifter som går. Talle lager en del gass og varme som må ventileres ut, holder ikke å lufte i portene. Om vi skrur av viftene når dørene er igjen, så går det ikke veldig lang tid før lufta blir utrolig dårlig. 

Husk også at det kreves brannvarslingsanlegg når man har dyr i rommet. 

Lykke til med prosjektet 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
Guest Sveinen

Noen som har peiling på hvor mye kraftfor man må regne pr gris gjennom sesongen dersom man får smågris i mai og lar de gå ute til de slaktes utpå høsten? De vil stort sett gå i granskauen eller et mindre område innmark, og vil bli litt støtteforet av kastet mat fra den lokale bygdebutikken.

Griser søiser jo det meste, så går vel fint å gi de av kraftfor befegnet på lam?

Link to comment
Share on other sites

Hvorfor ikke bruke kraftfor beregnet for gris? Hvor mye det går, spørs jo på hvor mye annet det går og hvor store man forer de opp. Vil anta at det fort kan gå 200 kg pr gris. 

Link to comment
Share on other sites

Guest Sveinen

Fordi det er enklest om man bare tar av kraftforet som er bestilt inn til lam :)

Spørsmålet er vel egentlig hvor stor forskjell det er for grisene om man får kraftfôr beregnet for svin eller lam. Er det "natt og dag", eller er det bare en liten forskjell? Og hvilket kraftfôr anbefales til utegåere? 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...