Jump to content

Trepunktmontert graveaggregat - erfaring?


gmail_1

Recommended Posts

Hadde nok heller brukt pengene på en eldre gravemaskin enn en trepunktsgraver. For det første så kommer du ikke til dit du skal grave og for det andre så må du bygge om hele traktoren for å sitte komfortabelt å grave.
Link to comment
Share on other sites

Guest Erlend_1

Det beste er nok haka eller hymas med tilhørende braketter. Da får man en stivhet som gir en mye størr styrke, samtidig som maskinen er lett å koble av og på. Haka går for å være gode maskiner.

God til grøfting, planering o.l

Ulempen er at man ikke kan snu 360 grader.

Fordelen er at man får tak i en komplett graver i god stand for 25-30 tusen dvs gunstig i forhold til alternativet, (minigraver m/tilhørende vedlikehold)

Link to comment
Share on other sites

Vi hadde Haka fra ca. 1980 på vanlig jordbrukstraktor. Det var krøbelt i hytta og vanskelig å snu seg rundt. Den var lett å ta av og på og OK til småjobber. Fikk senere tak i Hymas 31. En del ombygging måtte til og store braketter som gikk helt fram til framakslingen omtrent. En del jobb å ta av og på og fortsatt krøbelt i hytta. Graveren var sterkere og bedre.

Endte etterhvert opp med en større Hymas industrigraver med laster som var meget tung og med dårlig fremkommelighet. Denne kunne altså ikke brukes til jordbrukstraktor.

Fordelen med alle disse: Rimelige å kjøpe, til dels stor fleksibilitet, rimelige deler sml. med beltemaskiner og lette å flytte mellom jobber.

Har nå hatt et par beltemaskiner på ca. 9 tonn. Det er en helt annen verden m.h.t. komfort, rekkevidde, bæreevne og ikke minst at man kan svinge seg helt rundt. man må imidlertid ha et opplegg for flytting av disse. Det blir meget kostbart om noe går i stykker. Har skiftet bl.a. svinggir og hydraulikksentral med totalkostnad ca. 140.000,-

Link to comment
Share on other sites

Guest Erlend_1

Du har jo desse astor graverne, disse festes i trepunkten, med sete på. Som nevnt tidligere, en sterk spade.

Haka kan også festes i trepunkt, men det vanligeste er å feste med braketter. Vil ikke anbefale graver uten braketter.

 

Men haka går for å være sterke og greie maskiner. Lite som kan gå i stykker. Men ta deg bryet med å montere braketter. Mye stivere/sterkere maskin. Men som nevnt tidligere, lite som kan konkurrere med gravesmaskin (f.eks 9 tonn). Men det er i en helt annen liga økonomisk også.

Link to comment
Share on other sites

Jeg ga 55000 for en 1,5 tonns minigraver med tre skuffer og maskinhenger. Graver 2.meters dybde og kommer til overalt. Det tar litt lenger tid med en liten graver, men det er utrolig hva en kan få til med en sånn en. Skulle vært allemannseie. Kan på det sterkeste anbefales.
Link to comment
Share on other sites

Hvis du regner på hvor mye det koster i innkjøp og tid i vedlikehold så blir det ikke så rent lite tid og penger som ligger bak hver time med graving. I tillegg er graving med traktorgraver mye mindre fleksibelt og effektivt i forhold til en beltegraver. Traktoren er jo lettere å flytte da.

En 8tonns beltegraver koster ikke veldig mye over 200 kr timen å leie + diesel. Fraktostnadene kommer jo i tillegg og en har jo heller ikke en maskin i beredskap på gården hele tiden.

Kan det være enklere og billigere å leie inn en beltegraver som virker i stedet for å knote og skru på en traktorgraver? En beltegraver er mye mer effektiv en en traktorgraver.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
Guest Anonym

Må for all del ikke kjøpe hjulmaskin. Det har ingen framkommelighet med mindre det er tørr fin veg du star og jobber på.

Har en Haka 2000 og en 2 tonner beltemakin. Haka'en er genial til grøfting og mindre jobber og ingen logistikkproblemer rundt transport.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...