Jump to content

TKS K1 Multi Feed Robot


Guest

Recommended Posts

Guest Martinus_1
Vi betalte 330 uten skinne å vekt. 3 balla på mateboret.trur dei er litt dyrare no! trur dei er oppunder 400. vi kjøpte den på a-k reime. var 30000 billigare en fk..
Link to comment
Share on other sites

Ved å blande en del av kraftforet + eventuelt soya, mineralnæring, kalkfett + en halv kilo halm, vil du så og si unngå pH-svingninger i vomma og karftfor ved mjølking kan reduseres betydelig. Resultat er høgere avdrått og mindre sjukdom. Disse formidler leverer felleskjøpet i hele landet. Så da er det ev. halmen som må droppes om det ikke kan oppdrives. Det er en myte at ikke fullfor lønner seg om en kun har surfor.
Link to comment
Share on other sites

Guest Martinus_1
fullfor er betre det, men eg meiner att det ikkje lønnerseg. vi har tks å har 9800 ekm på kyra å det er friske. bruker 15 minutter på å legge oppi for før ein heil dag. forer mange ganger slik at det er god dyreflyt i fjøsen, forer ut kraftfor. lite energi/velikehald. bitter ikkje opp en stor traktor.
Link to comment
Share on other sites

Eg ser ikkje helt vits med fullfor vogn. Det tar jo uendeligt med tid for å blanne alt d hokkus pokkus foret sammen. Gi dyra slikke stein året rundt så får dei det dei treng.
Link to comment
Share on other sites

Guest Martinus_1

vil tru att eit komplett fullforanlegg kjem på 900 tusen totalt med alt som trengst.

550 meir en vi ga før tks. å det trur ej at ein skal slite med å tene innat pluss meir som kan gå søndt.

Link to comment
Share on other sites

Det enkle er ofte det beste. Kjøp ei fullforvogn, bygg bredt forbrett. Det virker hver dag, er fleksibelt og robust + blander best.
Link to comment
Share on other sites

Guest Martinus_1

hei, vi kjøpte tks å tok den i bruk i slutten av august. betalte 330 før den med straumskinne telfon oppringing og plass til 3 balla på resoare. uten vekt skinne.

skinne kjøpte vi på norskstål i 12m lengde mykkje billigare en tks. har ei skinne fordi det er en sving å det fungerer !!

kjøte den med reime a-k å dei var 30 tusen billigare en fk. å eg begriper ikkje att den er oppe i 500 då e den ekstremt villedende pris...

ca. 350 kom det på totalt. pluss att det er mindre eletrikar arbeid å inntak.

 

det blir ikkje so mykje sortering når ein forer so mange gonger/ å det gjer att det er ikkje so stor forsjel på den som kom fyrst å sist. å det er mange anledninga til å komme fram. fullforet blir og dårligare når det ligger i fjøslufta!!

 

på kutte tromellen er det kunn kniver slik att den river ikkje, å den bruker no i vertfall mykje mindre straum en ein MVM.

 

å eg vil seie att de ikkje er mykje som kan gå sønt heller. ingen dyre girbokse/ store elmotora osv.

 

ps. den tar og rundballer som kolapsa. det er berre å sette annakvar balle på mateboret å då fær ein blande. ingen problen å legge inn balla 1 gong per dag(avhengig av antal baller på mateboret) å det er eit stort pluss.

Link to comment
Share on other sites

Guest Magne_1

Støtter Karl Daniel og Jens med at Fullfor er det beste alternativet når det gjelder foring.

Da vi der hjemme investerte i fullforblander gikk ytelsen opp med 400 kg EKM første året. Nå 5 år etter har den totalt gått opp med i underkant av 1.500 kg.

Videre så har jeg jobbet ved 2 kubesetninger i Danmark hvor overgang til fullfor gav en rask økning i melkeytelse. Et titalls andre danske kubesetninger som jeg har besøkt viser det samme.

 

Og om du så kun blander grovfor i fullforblanderen så vil det gi økt ytelse da man ikke får skift mellom de forskjellige slåtter og gresstyper- morgen vs kveld.

 

Når det gjelder vedlikeholdsomkostninger på en vertikalblander dreier det seg kun om oljeskift og smøring av veieceller og pto aksel.

Knivene er selvslipende slik at man slipper å tenke på dem innen de skal skiftes.

 

 

Til sist: Ser du \&quot\;er glad i\&quot\; rundballer Karl Daniel..

Link to comment
Share on other sites

Sikkert ikke så mye vedlikehold på fullforvogner, men du får da brukte 8-10 år gamle vogner nesten gratis.... det må da bety at ei sånn vogn koster 40-50 tusen i året i verditap i tillegg til vedlikehold......
Link to comment
Share on other sites

Guest Magne_1

Stort sett alle brukte vogner på det norske markedet er små vogner som kommer fra Danmark. Grunnen til at de selges er den voldsomme strukturrasjonaliseringen som har skjedd/skjer der gjør vognene for små.

Skal mer enn 14m3 for å blande for til 5-600 m.fl kyr

Link to comment
Share on other sites

Guest Martinus_1

når ein har ein stor budskap 150 til eksempel 350 so går det frå 5 til ca 10 balla før dag.

å når ein setter ballane anakvar blir det mange skifte i løpeter eit døgn.. en balle e kansje ikkje meir en en til to utforinga av eks. 10..

att ytelen øker når ein går over til fullfor har veldigt ofte med at ein fokusere meir på å opptimalisere foringa..

Link to comment
Share on other sites

Hei, bra fler har sansen for fullfor. Jeg byde nytt i fjor, flytta inn 1.mars. Ytelsen har i den tida gått opp med røflig 1100 kg EKM. Jeg har og nå robot, som gjør at høgtlakterende mjølker seg inntil 4,5 gn/døgn. Dette betyr nok og endel. Jeg gikk og overfra rundballer til stakksilo. Det er vesentilg mindre jobb både ved legging og uttak. Blander til ca 60 melkende + ca 200 sinkyr + ungdyr. Totalt ca 6500 kg tilsammen. Forer en gang i døgnet + dytter inntil med Avant på ettermiddag og ved kveldsrunden. Mener dette er veldig rasjonelt. Det er en grunn til at dette er enerådende i Europa idag. Kjøp vertikalblander. Mindre vedlikehold og bedre holdbarhet. Den svelger unna det meste. Fordel med 2 skruer, da jobber den bedre. Min er 20m3 nok til ca 7000 kg. Ved 50 kyr + bare kvigeoppdrett holder det med 14m3, og den drar du med en 90 hester.
Link to comment
Share on other sites

Henger meg på fullfôr i denne debatten jeg også, og viser til mine innlegg i tidligere debatt om TKS.

 

Dine kostnadsvurderinger er greie Martinus. MEN, som det framgår av bilder fra fjøset deres på fjøssystemer sine sider har dere en kraftfôrautomat i tillegg til roboten. Hva kostet denne?

 

En kraftfôrautomat betyr også en mindre liggebås som betyr ei mindre ku på maksimal produksjon. Ei mindre ku er med deres ytelse på 9800 EKM et tap på minimum 10 000 kr netto. 10 000 i året i minimum 10 år, hvilket tap utgjør dette for dere??

Link to comment
Share on other sites

Om en har PMR, (fullfor er det jo ikke så lenge de får kraftfor i roboten)som dekker behov opp til 23-24 kg er det ingen grunn til å ha ekstra kraftforautomat, da skal en uansett ikke over 6 kg kr.for i robotn på de høgstytende, og de melker seg gjerne mer enn 3 ganger i døgnet. Men selgerne er flinke til å selge disse, og en betaler ikke så mye ekstra for de. Men det går selvsagt bort en bås. Jeg har en slik som jeg ikke trenger, så gi bud de som vil!
Link to comment
Share on other sites

Guest Martinus_1

en kraftfor automat koster ikkje meir en ei ca. 50-60 tusen, å holder i mange år...

 

å so lure ei på ka det koster i aukte utgifter før dei kyrne som får før mykje kraftfor????

viss ein gir ei blanding på eks. 23 liter melk so skal ikkje ho ha kraftfor i roboten!!! å det går ikkje om ein har robot!! å då må ein gi 3-4 kg til før å få ho til å gå til melking.. og då har du i vertfall til 30-35 kg melk.

 

og det er temligt mange kyr som er under det!!!

 

og skal kyra stå roligt, å få mange melkinger så må ho ha litt kraftfor slik att ho står i ro å ikkje stresser..

 

leste ein undersøkelse der stod det att ein bør gi 4 kg før at ein skal få eit godt oppmøte i roboten. viss dei ikkje føler eit behov for energi so går dei ikkje etter kraftfor!!!

 

i tilegg so er kyr som blir før hart fora lett feite, å dette er i vertfall ikkje bra.. det kan dei bli sjølv om dei kun går på silo...

 

eg lurer på kor mange kr. ein sparer i kraftfor pr. kyr pr. år ej då, med å ikkje gi so harde foring på forebretet..pluss kostnaden med før feite kyr(melkefeber/osv.)

 

å når kraftfordet koster 3,20 å oppover so mlir det fort penga av det...

 

det som gjer at det er veldigt vanligt med fullfor i utlandet er att dei har mange fleire forslag å velge mellom som og er billige slik som mais.. dette gjer slik at det blir veldigt intresant før dei. pluss att dei har ein del eigen produsert kraftfor å kjøpekraftfor i fullfordet, som er billigare en til samanligning i norge!! dette gjer slik dei er ikkje so redde før å gi eit ekstra kg, og holsteinen legger ikkje på seg so godt som nrf.. den melker til den bitter end...

Link to comment
Share on other sites

Kjs: følger ikke regnestykket ditt helt.... Du sier en taper produksjon på båsen kraftforautomaten \&quot\;stjeler\&quot\;. For det første så er det kvoter i Norge, så det blir ikke reelt at du ikke får produsert på den båsen. Fjøset er nok dimensjonert for å utnytte en robot maksimalt,selv om det står en kraftforautomat der. Skal du ha fullfor trenger du breit forbrett, og utstyr til å skyve foret inntil med. Hva koster dette? Hva om en hadde brukt disse kvadratmetrane på fleire kuplasser?
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...