Du er her

Sindre Ulvang Sjøvolls bilde
Sindre Ulvang S...
Logget av
Innmeldt: 26.04.2019
Kjøpe gård

Jeg og madammen har planer om å kjøpe en gård i hjemkommunen. Vi er 25 og 30 år gamle. Regner med å ha ca 700.000 kr i egenkapital for kjøpet.

Hun er vokst opp på småbruk(sau) og har generelt peiling på dyr. Jeg er ikke noen gårdsgutt men kan alltids lære. Jeg har veldig lyst og er litt hendig på snekring og skruing. Ser for meg at jeg kan bli en ok bonde. Jobber til daglig som daglig leder i et firma med 12 ansatte. Jeg kan litt om økonomistyring og kontorarbeid generelt, det har jeg inntrykk av er viktig i dagens landbruk? Hun jobber turnus på smelteverk. Handy dame altså.

Gården det er snakk om er på ca 140 mål dyrka mark, noe skog av bra bonitet, andel av stort utmarksbeite. Jakt og fiskerett. Driver kun med gris på full konsesjon. Bra grisfjøs. Bra med lagerbygninger osv. Eldre kufjøs, ikke i bruk. 600 kvm våningshus. Prisen eks utstyr og besetning blir ca 5 mill.

Vi tenker å drive kun med slaktegris, ihvertfall i starten, for å lære litt og kanskje ta opp purker på et senere tidspkt.

Vi planlegger begge å jobbe ved siden av.

Ønsker egentlig bare tips og råd fra folk med erfaring. Hva er lurt å tenke på, hva har vi ikke tenkt på, osv. Vi ønsker å ha så mye kunnskap og fakta på bordet som mulig før vi tar steget.

Så hvis du leser dette og tenker at vi er helt på jordet, så skriv gjerne hvorfor. Vi tar imot all info med takk.

 

HansA_1s bilde
HansA_1
Logget av
Innmeldt: 07.03.2013
Meld dere på alt av kursog

Meld dere på alt av kursog foredrag. Ung bonde, kornkonferanse, nlr sine samlinger og kurs.

Der får man det aller viktigste først i et komprimert format, så finner man ut hva en vil lære mer om

 

Jon Bondes bilde
Jon Bonde
Logget av
Innmeldt: 17.04.2017
Økonomi

Hvis en først skal starte "fra scratch" har jeg betydelig mer tro på en som går inn i det med kunnskap om økonomi og bedriftsledelse og evne og vilje til å lære om det øvrige som har med gårdsdrift å gjøre, enn en som er "født i fjøset" men ikke har peiling på hva det innebærer å drive som selvstendig næringsdrivende. Hvis man i tillegg har med seg en partner som har litt bakgrunn fra landbruket, er det nok muligheter for å lande på begge beina, om en kanskje ikke skal forvente telemarksnedslag. Lykke til, er mitt beste bidrag. I tillegg til kveldskurs/dagskurs er det også mulighet for å melde seg opp til treffbasert agronomkurs - om det er mulig å kombinere med gård og jobb. Gikk selv 1 år agronomkurs (Naturbruk VG2) etter videregående, og det var både nyttig, lærerikt, sosialt og beint ut morsomt. 

 

Idefox_1s bilde
Idefox_1
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Gi gass

Kjekt at dere vil bli bønder !

Ut fra det du skriver så virker det som om dere har et veldig godt utgangspunkt for å lykkes!

Prisen er veldig overkommelig, dere har egenkapital og inngående kunnskap om både landbruk (henne) og driftsledelse, og det virker ikke som om papirarbeid er skremmende.

Hopp i det. Gode tips fra andre her. Men man MÅ ikke gå på alt. Bruk tid sammen på tanker rundt dette og spør de som dere tror kan hjelpe. Det kan bli FOR mye informasjon og "gode" råd. 

Ta en telefon til varemottaker (Nortura?) 

Har ingen dyptgående kunnskap om gris, men vi overtok relativt stor drift nå ved nyttår på fjørfe og har da på en måte vært gjennom hele prosessen. Send meg gjerne en mail på tor@glm.no om dere har noen konkrete spørsmål fra de erfaringene vi har gjort så langt.

Er det slaktegris på gården nå eller også purker? Om det er purker eller kombinert ville jeg ikke lagt om til kun slaktegris, men fortsatt med purker. Om det er "kun" slaktegris så fortsett med det til dere er blitt varme i trøya og vurdere mulighetene videre.

Dette fikser dere fint ! Masse lykke til!

Ps! Snakk sammen om alt vedrørende gårdsdrifta slik at begge er inkludert selv om den ene kanskje går på jobb. Det gjør det mer spennende å drive noe i lag, og et godt utgangspunkt for ekspansjon i fremtiden. Ta avgjørelsene sammen, ikke alltid man er enig, men snakk om ting :) 

Tor G.