Gå til innhold

Hvilket utstyr krever dokumentert opplæring?


Anbefalte innlegg

Hva slags utstyr, maskiner og redskaper på en gard er det som krever dokumentert opplæring? Og hva er det som er "kjekt å ha" på den lista? Jobber som landbruksvikar, og har sett mye rare ting man skal opplæres til.. transportbånd (som henger i taket), høytrykksvasker, stige.

Så hva krever dokumentert opplæring, og hva er bortkasta tid / tåpelig å føre på?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det enkle svaret er at alt utstyr som kan medføre fare for personskade og/eller alvorlig materiell skade, skal du ha dokumentert sikkerhetsopplæring på. Men den kan arbeidsgiveren din stå for, og det handlar kun om at du har fått vite korleis utstyret funkar, og kva du må passe på. At du kan køyre traktor, har trafikkskulen tatt seg av, men bruk av snøfreser, fliskutter, vedkløyver etc, er redskap med skadepotensiale, der det skal dokumenterast opplæring. Den enkle formen, er å bruke skjemaet på gardsdrift.no, for å fylle ut kva for utstyr, og signere begge to.

Ellers har Arbeidstilsynet fått veldig gode sider, med forklaring og kommentar. Sjå på https://www.arbeidstilsynet.no/regelverk/forskrifter/forskrift-om-utforelse-av-arbeid/3/10/10-1/, om dokumentert opplæring. Merk § 10-3 om utstyr som krev at opplæringa blir gitt av sertifisert opplæringsvirksomhet (maskinførerbevis etc), og Arbeidstilsynets kommentar om at traktor ikkje krev truckførerbevis, eller maskinførerbevis, sjølv om det er påmontert pallegafler, graveaggregat etc.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

×
×
  • Opprett ny...