Jump to content

Dekningsbidrag ammeku?


Recommended Posts

Ammeku av en gammelrase gir ikke mye kg kalv å selge.  Men noe mer tilskudd . Selger du livdyr av franske raser og tar ut maks priser kommer kanskje db over 18000kr(?) men mest trolig havner de fleste vanlige produsenter under 10000kr. Ammeku og økonomi er ingen fast størrelse .

Link to comment
Share on other sites

I driftsplanen her ble det brukt 20900 i db/årsku, den ble skrevet i 2017/18. Og den er utarbeidet for drift med angus, spesialisert med salg av foringskalver. Jeg tror dette er noen tusen over gjennomsnittstall fra Nibio (tror det ligger rundt 16-17000) men hvis en skal starte opp og satse bør det være et mål å ligge litt over snittet... Men som det sies over her vil det variere mye, f.eks om en selger foringskalv eller forer opp oksene sjøl, om en får salg på noe livdyr osv. 

 

Link to comment
Share on other sites

Når du begynner med ammeku så må du ta høyde for allehånde uhell. Dette er en produksjon med så treig økonomi at det nesten ligner på skogbruk. Lykke til! Vi trenger alle som vil satse . Markedet roper etter kjøtt. Hilsen en som er lykkelig med 17 ammekyr. Men som etter 7 år ennå ikke føler på noe særlig økonomisk løft. 

Link to comment
Share on other sites

Charolais med veldig strekk i kalvingstid pga overmodig bruk av semin på kyr. Vanskelig å oppdage brunst selv med heattime. Bruker inseminering på kvigene. Okse på kyrne. Kviger som er født seint på sommeren får gå over en vinter før inseminering. Dette gir høy rekrutteringskostnad. har hatt mer enn nok prakk med kyr som går ut av ALLE årsaker : Fruktbarhet, mastitt, lynne, botulisme, børframfall og mer , dessuten dødfødte kalver, kalver som dør av koksidiose, ihjelligging, avliving pga beinbrudd , og ødelegging ved tung fødsel. OkseKalvene selges . Isolert sett er det god butikk, men Veien til pengepungen er så hompete at det ikke ville vært mulig å drive uten sterk vilje. Kanskje vi i landbruket skulle begynne å plante trær i Oslo i stedet? https://www.nrk.no/osloogviken/12-nye-traer-kostet-3_8-millioner-kroner-1.15402404

 

Link to comment
Share on other sites

Har egentlig stikk motsatt opplevelse etter tre år med angus. Litt over 40 kalvinger så langt, har nesten ikke vært tilstede på noen av dem (4-5 ganger kanskje). Har hatt 2 dødfødte kalver og ei kasting, og alle fødte kalver har klart seg så nær som en som ble født på beite av ei innkjøpt ku som viste seg å ha 3 tette spener (og den fjerde var en ballong...). Har utrangert 3 dyr, ei overfeit kvige som ikke tok seg, ei ku fra 2007 og ei ungku som kasta rett før telledato. Stort sett er det som i morres, går i fjøset og da står de der med kalven sin. I morres var det to, til og med. For meg som er vant med arbeidsmengden og økonomien på sau, er ammekyr en hyggelig overraskelse på alle måter. 

 

Link to comment
Share on other sites

Hos meg er det kaldfjøs med liggebåser (to rekker), spaltegolv og fôrbrett på ene langveggen der det er åpent så jeg fôrer rett fra frontlasteren. Så egentlig et "skur" med tre vegger og tak, men med full kjeller og liggebåser. Fungerer veldig greit så lenge det ikke blir kaldt over lang tid, under 5-6 minusgrader utetemp så fryser skiten på spaltene. Vårkalving dvs rundt disse tider, og salg av fôringskalv - men har også ei avdeling i gammelfjøset til kviger og evt okser for kåring. 

Link to comment
Share on other sites

Dyra står på bås til de skal kalve . Da flytter jeg dem til et hus med talle . Ikke helårs i talla pga begrenset tilgang på strø. Med litt strekk i kalvingsperioden fungerer dette ok. Dersom sein vår og lite trivelig ute flyttes dyra til et område med tilgang på et annet hus de kan ligge i . Et slags avlastningshus med tre vegger og talle . Foring ute. Grov flis er bra underlag her. Økonomien i å bygge skikkelig ammekufjøs er alt for dårlig til å være annet enn en drøm på et krølla ark.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...