Jump to content

Starte med beite / utleie eller drift - drivplikt. Mange spørsmål!


Kaningenting

Recommended Posts

Hei!

Har nylig kjøpt en liten gård. Gården har 50 dekar fulldyrket jord og drivplikt. De siste årene har en annen gård overholdt drivplikten med å dyrke gress på området. Ønsker helst å ta over drivplikten selv, men har liten erfaring så vil starte smått uten krav til store innkjøp (feks traktor). 

1 )Har sett for meg at man kan leie ut området som beite til andre, feks for hester, sau eller annet. Hva er enklest? Hva kreves av innvestering i form av inngjering etc avhengig av ulike dyr? 

2) Eventuelt kunne jeg tenke meg å anskaffe noen dyr selv, men er da usikker på hvor mange dyr som kreves for å holde jorda vedlike og som ikke krever masse arbeid. Ser for meg at kanskje geiter eller sau er enklest, men usikker på både drift og eventuell produksjon/fortjeneste. 

3) Ønsker også å starte med frukttrær, høner og bier, men dette blir relativt småskala mest til eget bruk så har vel neppe mye og si for drivplikt? 

Setter pris på all hjelp og informasjon :) 

Link to comment
Share on other sites

Det enkleste for deg dersom du ønsker å "ta over" og drifte jorda sjøl, er å leie inn lokale entreprenører til å gjøre onnene, fortsette å dyrke gras, og selge grasball på markedet. Med ei moderat avling på 3 ball pr daa og 350,- pr ball kommer du på ca 50.000 i bruttoinntekt, dvs over kravet for å bli momsregistrert. Du vil også være tilskuddsberettiget. Om du sitter igjen med et overskudd etter å ha leid folk til å gjøre "alt" er en annen sak, men jeg forstod det litt sånn at det kanskje ikke var hovedpoenget. 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Tusen takk for godt svar! Selger man bare til gårder i området eller finnes det firma som selger videre? Aner ikke hvordan det fungerer. Veldig kjekt og vite at man har den muligheten, kan fort bli mye å sette seg inn i på kort tid. 

 

Hva tenker du i forhold til eventuelle andre alternativ som beite? Vet ikke hvor ettertraktet beite er for andre i området, men hvor vanskelig er det hvis man vil starte noe drift selv? Har skjønt det slik at man kan ha norsk villsau på beite hele året, så det hadde kanskje vært en mulighet (slippe store innvesteringskostnader med nytt fjøs). Er egentlig veldig glad i dyr og kunne godt tenke meg å starte med noen form for produksjon som fortsatt tillater meg og ha en jobb ved siden av. Sålenge oppstartkostnader ikke er for store så er jeg egentlig åpen for det meste. Også nisjer (alpakka?) Men hvor begynner man? Vet ikke en gang om det er noen spesiell type produksjon som feks sau det er behov for i området eller om markedet er mettet? Hvor skal jeg begynne? 

Jeg har alt for mange spørsmål! 

Link to comment
Share on other sites

Det er mulig det finnes firma som driver formidling av grasball, men det vanligste er å selge selv. Utfordringa er transporten, så det er enklest å selge relativt lokalt. Det er selvsagt da en fordel at det er en viss etterspørsel lokalt - og enkelte år kan en komme borti at salget går veldig tregt, mens andre år er etterspørselen høy. 

Beite er relativt dårlig utnytting av fulldyrka jord, og hvis du skal ha egne beitedyr må du påregne å måtte ha de innendørs på vinteren. Selv "villsau" bør ikke gå ute andre steder enn der det er kystklima, de må i det minste ha mulighet til å få tak over hodet, og ha tilleggsfôring. Og dette fôret må du dyrke på jorda di (om du ikke kjøper inn vinterfôr) dvs at dette reduserer hvor mye areal du kan bruke til beite. Pr nå er det også et ganske stort overskudd av sau/lam i markedet. 

Link to comment
Share on other sites

Er det forhold til å dyrke korn på disse 50 da eller er det bare mulig med gras? Har du noe utstyr som følger med? Driftsbygning som kan brukes til noe? Landbrukskontoret i kommunen kan sikkert også komme med råd og innspill

Link to comment
Share on other sites

Fossen: Det er en gammel låve, relativt liten , men den har ikke vært i bruk i lang tid. Ikke noe utstyr. Eneste jeg vet er at det tidligere er forsøkt å dyrke noe annet, men at det ikke gikk. Vet dessverre ikke hva annet det var, men gress har i alle fal vært dyrket i mange år nå. Er i Nord-Norge. 

Link to comment
Share on other sites

Jon Bonde: Takk igjen for svar! Hvis vi tenker hobby-drift uten at inntjening er spesielt viktig: Hvor mange dyr er passende for å holde vedlike 50 dekar i form av beite? Hvor dyrt er det å fore per dyr hvis man kjøper for gjennom vinteren? 

Etter noen dager med tanker og diverse fundering så tror vi det vi ønsker er å ha litt forskjellige dyr mest på hobby basis, men selvfølgelig småsalg mulig. 

Også som sagt dyr som ikke krever store innvesteringer initalt. Det perfekte hadde jo vært om det var også var noen interesse fra lokale bønder for å sette dyr på beite, men det er jeg usikker på. Vil også tro at innvestering til inngjerding vil da være mye større enn hvis vi kun skal ha til hobbydrift selv. 

Siden vi er I nord-norge må vi ha gjerde som tåler en del snø og som heller ikke blir alt for lavt etter litt snøfall. 
Tror nesten jeg må finne en god bok eller et nettkurs eller noe om det å overta et småbruk! Dette er vanskelig, men absolutt spennende! 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...