Jump to content

Noen som har solcelle på fjøs eller på jorder?


Recommended Posts

Vi har kjøpt et lite småbruk som vi ønsker å gjørde så grønt som mulig på flere vis. Vi vurderer nå flere investeringer både med tanke på dyrking og energiforbruk. Jeg har lest mye om solcellepaneler nå og lurer på om det hadde vært en god investering for meg. Hvis man f.eks leser https://solcellepaneler.com/solcellepanel-til-landbruk/

https://www.bondebladet.no/article/video-hakon-produserer-strom-pa-laveveggen/

Da virker det jo ganske greit og som en fin investering som kan gi avkastning senere. Det som gjør at jeg blir litt skeptisk er vedlikehold av panelene og om de virkelig holder 25 år. Det virker som en utrolig lang periode for panaeler. Småbruket holder til i Telemark så greit vær men veldig mye snø på vinteren. Så da kan jeg ikke regne med produksjon men ser for meg at det kan bli litt problematisk med snø på de.

Har noen her inne montert paneler eller vurdert det?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Hei!

 

For å svare veldig kort på dine hovedpunkter.

 

1, Solceller er en god investering. Punktum.

2. Panelene holder i (minst) 25 år.

3. I november, desember, januar og februar produserer panelene uansett veldig lite, så du går ikke glipp av så mye produksjon hvis de er dekket med snø.

 

Mer utfyllende svar.

Ang 1. Utgangspunktet er at solceller i de fleste tilfeller er lønnsomt. Lønnsomheten øker med graden av egenkonsumpsjon. Jo mer av den produserte energien du kan benytte selv, jo mer lønnsomt er det, og avkastningen din kommer fra dag én. Det er her viktig med energiberegning og riktig dimensjonering. Samt å tenke på fremtidig behov. Ta kontakt med et firma som du stoler på vil gjøre gode beregninger for deg. 

Ang 2. Det er nettopp vedlikeholdet, eller fraværet av sådan som er en av solcellepanelenes fordeler. Du kan installere dem én gang, for så (i grove trekk) å aldri tenke på dem mer. De fleste paneler kommer med 10 års garanti mot feil, samt en 25 års garanti for ytelse. Dvs at de i løpet av 25 år yter slik de er kalkulert til å yte. Det vil være noe tap i produksjonen over 25 år. Typisk vil de ha 80% av sin kapasitet etter denne tiden. Det er dét denne garantien dekker. Men dette er innbakt i lønnsomhetsberegningene under punkt 1. Erfaringer viser forøvrig at panelene også fortsetter å produsere ut over 25 år.

Ang 3. Det vil være forsvinnende lite produksjon i vintermånedene, slik at om de er dekket av snø så spiller ikke det all verdens rolle. Hvis du orker å måke av panelene kan du få litt produksjon også om vinteren. Men litt flåsete sagt, så er det sjanse for at du bruker opp all den energien igjen i den varme dusjen du må ta etterpå. 

Det finnes offentlige støtteordninger som kan gjøre installasjonen mer lønnsom (Enova eller Innovasjon Norge).

Her kan du lese mer om forskjellige temaer:

Solceller til landbruk:

https://www.alphasun.no/solceller-til-landbruk/

Solceller og lønnsomhet:

https://www.alphasun.no/solcellepaneler-lonner-det-seg/

Fordeler og ulemper med solceller:

https://www.alphasun.no/fordeler-og-ulemper-med-solceller/

 

(Innlegget er redigert i henhold til retningslinjene for forumet. Red.)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...