Jump to content

Nytt fjøs for melkeproduksjon


Perih
 Share

Recommended Posts

Hei,

Helt ny på forumet og det finnes helt sikkert mange svar helt eller delvis tidligere, men håper på mange gode innspill og tanker inn i prosessen med å bygget nytt fjøs. Planen er å bygge et fjøs for ca 40 melkekyr + okser. Har tilgang på ca 420 da dyrket i nærheten. har 260 tonn kvote p.t. med ønske om rundt 350 på litt sikt.

Skal bygges på nordmøre med hyggelig kystklima. Sjelden temperaturer under -5 grader og stort sett en liten trekk i lufta.

Foreløpige planer:

Tømmerbygg (Slipplaft) og gjødsleskjeller med luftanlegg. Bredt nok for kjøring med traktor på forbrett. Tenker på Lely Vector forutlegger/mixer (om budsjettet tillater det). Astronaut A5. Lely discovery skraperobot.

Entreprenører: Sette bort mye eller hente inn mye og koordinere selv? Har lang erfaring fra prosjektledelse Bygg/Anlegg.

Setter pris på tanker og innspill

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Satte opp et ammekufjøs i fjor, kom seg på under 4 mill. Full kjeller og spalteplank, uisolert, 36 liggebåser og fôrbrett m/fanghekker langs en yttervegg, som også er åpen så fôring foregår utenfra. Skal opp med industripresenning som "gardin" for å stenge været ute hvis det blir veldig kaldt. Hadde 2 uker med -10c i jan/feb og litt lavt dyretall, da bygde det seg opp litt møkk mellom liggebåsrekkene men ikke ved fôrbrettet. Fôrbrett er bredt nok til å kjøre traktor på. 5 føde/sykebinger på en kortvegg. Ser ikke for meg så store endringer på dette før det kunne settes inn en melkerobot og evt en kraftforautomat. Fordeler er et helt åpent fjøs, luftig (!) og lyst, veldig enkel fôring (legger ball rett på forbrettet utenfra). Ulemper er mindre styring med foringsmengde (kan selvsagt "porsjonere" men veldig enkelt å apetittfôre med grovfôr...), "litt" utfordringer med kaldfjøs og spalteplank. For å ha plass til 4 kyr ekstra pluss okser og ungdyr er det strengt tatt bare å fortsette i lengderetningen. Pr nå gir jeg kraftfôr i bøtte og fôrer i fødebinger med trillebår, ut over dette er det egentlig ingenting annet enn å passe på at det er fôr på fôrbrettet, og en kjapp runde med skitskrapa på liggebåsene om noen har vært "uheldige". Dvs om jeg må kan jeg gjøre fjøsstellet på 5-10 min. Ser ingen grunn til at ikke en skokk NRF skulle kunne trives i et sånt fjøs. 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...