Jump to content

Salgspris jord/eierskifte


Recommended Posts

Hei 

Ønsker å kjøpe jord til grasproduksjon. I området jeg ønsker å kjøpe i er det hovedsaklig jord hvor det dyrkes korn på i dag. Det kan også sies at området der jeg ønsker å kjøpe jord i, er i et "pressområde" i Trondheimsområdet. 

Hvor mye ligger "markedsprisen" på for nevnt jord pr dekar ved kjøp. Ønsker ca pris slik at jeg vet hvor "landet" ligger om jeg kommer over jord som muligens skal selges.

Har noen erfaringer med hvordan man registrerer eierskifte når kjøper og selger er enige? Regner med at jorda som selges må skilles ut fra gårdsbruket og "overføres" til nytt driftssenter?

 

Takker for alle svar!

Link to comment
Share on other sites

Markedspris vil variere enormt fra sted til sted, se bare regionvis forskjell på kvotepris på melk. 

Skjønnserstatning for matjord i området du snakker om ligger mellom 21-25 kr/kvm men er basert på marginalpris, altså verdien av den jordteigen som "skrelles av" enden av en eksisterende teig. Dvs at en lettdrevet teig på 100x100m blir 100x80m f.eks. Verdien på den jorda som tas med "ostehøvel" langs en kant av åkeren, er større enn om jorda hadde vært en frittliggende teig på 20x100m. Salgsverdi på bra dyrkamark lenger nord i fylket (som det nå har blitt...) har passert 15 kr/kvm, toppen her i området er vel 19 kr/kvm men litt usikker på om kjøper har fått konsesjon på denne prisen. Sjekk gjerne konsesjonsbehandlinger i din kommune (i min kommune ligger disse åpent i innsynsløsninga til kommunen, under møtekalenderen til avd. plan og natur), der er prissetting av dyrkamark som regel et tema. 

I pressområder vil jeg anta at 15kr/kvm (15000/daa) er en minimumspris i disse dager, jeg ville forvente at det siger opp mot 20. 
(Med 4% kapitaliseringsrente og 400 kr/daa i leiepris kan en anslå verdien til 10.000/daa, men om man tar utgangspunkt i 2% rente som vi vel har i dag...)

Verdien er det noen er villig til å betale for det. Spørsmålet er om det kommer bra jord til salgs og du avstår fordi du synes prisen blir for høy, hva vil gnage deg mest om 20 år? At du i 20 år har betalt for mye på jord du da eier, eller at du i 20 år ikke har eid jorda som noen annen kjøpte for en litt for høy pris? 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...