Jump to content

Villsau rundball


Villsauen

Recommended Posts

Guest Anonym

Vår erfaring er at rundballen ikke tåler mer enn en ukes tid etter åpning. I stabile minusgrader kanskje det dobbelte, på sommeren maks 3-4 dager. Har du stabilt 10 minus eller kaldere kan den nok stå endel lengre, men det har man vel ikke på høst og vår? Hva har du foret med i høst?

Link to comment
Share on other sites

Guest Ørjan G

Tørrstoff % i rundballen har nok mer å si for holdbarheten etter at ballen er åpnet, en +/- grader.

Dessuten om rundballen står tørt og uten at det kan regne eller legge seg snø i den.

Har du rundballer med en TS % på 55-60 eller høyere å de står litt over bakken, samt under tak, vil de antageligvis kunne stå i uker.

Har hatt ensilageballe (65% TS) ute på sein vinter/vår i ca. 10-15 dager. Dette var til geitkje, de har en tendens til å klatre inn i forhekken når det blir lite rundballe igjen, og dette forringet kvaliteten på slutten av ballen. Svinnet med denne foringen ble antakelig på rundt 30-40% Selve foret holdt seg godt selv om tempen svinger ganske kraftig på våren her.

Jeg har modifisert rundballehekken litt etter siste sesong. Har laget et buet presseningstak over den, og sveiset tverrband rundt spiseåpningen slik at dyrene ikke skal ha mulighet til å klatre inn. Denne sesongen ble det 55% TS i ballene til uteforing. Så får vi se om svinnet kan reduseres, og ballene kan holde seg smakelig.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...