Jump to content

Variabelkammer singelpresse


6R125

Recommended Posts

Hei.. 

Vurderer ny presse til sommeren, å tenker om det kan vere aktuelt med en form for variabel kammer. Men noen som har erfaring med å presse gras med slike presse? Mchale v660, JD960, comprima, og kuhn har vel noen? 

Skjønner at jo tørrere jo bedre, men vil det fungere på Ts% ned mot 20%? 

Fint å hørt litt om holdbarhet og egne brukererfaringer frå andre?

Link to comment
Share on other sites

Er med i maskinlag der vi har to presser, combipresse McHale Fusion og singelpresse JD960 (2013-mod kjøpt 2014). Vi hadde tidligere ei Claas 380 bandpresse som vi hadde en del problemer med ifb med våte forhold. (Til "dagsordren" så har jeg ikke kjørt med noen av bandpressene personlig). 

For å ta det positive først, JD960 er fenomenal til å presse tørr vare. Vi har den i første rekke til produksjon av halmball, men bruker den også mye på gras. Fusion-pressa er nok heller ikke den som kjører minst i ballen, men treffer en med forholdene er bandpressa fenomenal til å redusere plastmengde pr fôrenhet, dvs få mye gras i hver ball.  

Men, dersom en ikke treffer med forholdene er den som andre bandpresser - stort sett ubrukelig til å fremskaffe annet enn bannskap. Under våre klimatiske forhold har vi hatt flere tilfeller der vi rett og slett ikke klarer å produsere ball med denne. Testkjørte en ny McHale 5500 i sommer noen dager (fastkammer med ny innmating) og ble tilkalt til et skifte der JD-pressa hadde slitt lenge med å få samla opp graset. Fastkammerpressa susa gjennom strengene uten problem. 

Har hatt relativt lite sundkjøring med denne pressa, men noe har det vært uten at jeg har 100% kontroll, men noen lager og ruller tror jeg nok vi har måttet skifte ut, og så vet jeg det var noe krøll med ei reim som dreiv og hoppa av i starten men det ble ordna på garanti.  Har også tidvis hatt litt problemer med innmatinga (rekker ikke å svelge unna).  

Ang. hva som er "do-able" med ei bandpresse tror jeg det er vanskelig å si noe eksakt om, for det varierer sånn med forholdene. Grovhet på graset, hvor store strengene er, om fuktighet er i graset eller graset er "rått og sleipt" osv. 20% TS synes jeg høres optimistisk ut, uten at jeg har noen erfaringsknagg å henge det på. Men ingen tvil om at det er mulig å produsere rimelig grovfôr med ei sånn presse, såfremt du enten klarer å lure værgudene så du aldri MÅ kjøre i bløtt gras, eller du lurer en nabo til å være standby de gangene forholdene er dårlige. Vi har forøvrig ei gammel JD578 fastkammerpresse som er "skamkjørt", men som vi av og til bruker til backup når forholdene blir dårlige. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Takk for utfyllende svar? 

I utgangspunktet blir det aldri presset for under 35%ts hos meg,  men er jo de gangene ting ikkje går som planlagt da.

Link to comment
Share on other sites

En gang i tiden da jeg jobba i A-K maskiner, fikk jeg låne ei Welger RPC445, altså det som er ei variabelkammerpresse med integrert pakker.

Kjørte den på hjemgården utafor Namsos i Nord Trøndelag, under tildels særdeles kjipe forhold. Den pressa har en funksjon som heter noe slikt som "start med løs kjerne", altså det at den ikke klemmer på så mye til å begynne med. Slik at rundballe får begynne å rulle i kammeret. Den pressa svelga unna det aller meste og det var sjelden eller aldri spørsmål om hva som gikk igjennom der, såfremt det var en skikkelig streng å jobbe meg.

Den pressa vil jeg påstå krever en 9 meters streng, slik at den får noe å jobbe med med en gang, da går det som en drøm.

Kan godt hende den koser seg fint med en 6  meter også, men man må for all del ikke starte ballen med en tynn streng, det kan man ta til slutt, når ballen ruller i kammeret.

Når det gjelder Lely/Welger pressa, så imponerte den i allefall stort under særdeles udugelige forhold, med "løs kjerne" aktiver og litt gjennomtenkt kjøring, så gikk det så det kosta etter.

 

Bare så det er sagt, så blir ikke kjerna løs etter endt pressing, den blir pakka sønder og sammen etterhvert, poenget er bare det å komme igang med ballen først.


Liten video fra det prosjektet:

Link to comment
Share on other sites

Hei, har kjørt comprima i noen sesonger nå, og er superfornøyd med pressa. Hadde litt problemer på vått gras i starten, men det må jeg vel bare konkludere med brukerfeil... 

På normalt og tørt gras den ultimate pressa syns jeg, mye fôr i ballen, og veldig kompakt og fin.

På vått gras slet vi med at den ikke ble rund, som kom av uvitenhet rett og slett. Denne pressa kutter utrolig bra, så av erfaring kjører vi kun med halve knivsettet på vått gras(og kort gras eller åker), å da blir det veldig bra resultat, like bra som andre presser vil jeg påstå. Vått fôr er jo aldri noe fordel, men i Norge så er jo forholdene varierende...

Kan trygt anbefale comprima(kjører kombi selv) og andre krone utstyr, enkelt og robust oppbygd, med bra kapasitet.

-Anders

Link to comment
Share on other sites

Interessant ? mange her omkring som vil ha det til at systemet til krone er håpløst så fremt det ikkje er tørt. 

Har du noe erfaring med holdbarhet på pressa? 

Å litt inntresant å høre ca ballevekt og Ts%. 

Link to comment
Share on other sites

Hørt litt negative ting om krone vi og, men kun god erfaring :) kan ikke påstå det er optimalt med comprima på våte forhold, men det går så absolutt å få til ball med den da og, med et resultat som andre presser  under våte forhold.

Men ei comprima eller andre variabelkammer presser, krever god kunskap om den aktuelle pressa og at man kjører smart, dette under dårlige forhold...  

Ser du skriver at du presser stort sett på ca 35%ts, da vil den være super, hard kjerne og mye fôr i hver ball. 

Vi kjøpte en del rundball sist vinter, men ble skuffa over at vekta var godt under tonnet(da var det brukt john deere, orkel, mchale),for vi ligger på ca ett tonn pr. ball, da presser vi de på 1.35m i diameter. Rett og slett det største vi kan kjøre føler vi, pga håndtering etterpå. 

Selve konstruksjonen på krone må jeg si er enkel og gjennomtenkt, ikke noe er tilfeldig, enkel og grei. 

Håper jeg har svart på noe av detdu lurte på, så kan keg prøve å svare på mer:)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...