Jump to content

Sæterdrift


Guest

Recommended Posts

Hei!

Lurer på om det er noen som kan svare meg på følgende:

Vi overtok en gård i 2013 med melkeproduksjon. Denne gården gikk sammen med 3 andre bruk på midten av 80-tallet og fikk bygd en ny seter med seterhus og fjøs på privat grunn. De hadde da en festetomt for byggene og fikk etterhvert utskilt fra grunneieren en egen tomt.

Da 2 av gårbrukerne valgte å legge ned så solgte de eiendommen til en privatperson, og leide heller hver sin plass på 2 andre sætre. (2 la ned og 2 drev videre med leie på hver sin sæter sammen med andre melkeprodusenter). Dette forsatte vi med, men på grunn av øking i dyretallet på de som eide sætrene som fortsatt var i drift så tok 2 av oss kontakt med privatpersonen som eier den sætra som blant annet "vår" gård var med på å bygge opp.

Vi fikk beskjed fra denne personen om at det ikke noe selvfølge å få leie denne sætra. Det endte med at vi fikk låne selve fjøsen, men seterstua skulle denne personen ha selv som hytte. Det ble laget en kontrakt som blant annet står at vi ikke får tilleggsfore dyrene og at alle utgifter til vedlikehold av fjøsen/vei osv skal vi stå for. For i det hele tatt ha muligheten for å ha dyrene på fjellet var vi nødt til å skrive under denne. Her vi bor er det ikke mulig å drive med melkeproduksjon uten seterdrift.

I den senere tid har vi bynt å se litt på eiendommen og om dette kunne ha vært lovelig? Eiendommen står i dag som jordbrukseiendom (ca 2,5 daa) og ifølge landbrukskontoret så måtte denne personen søke om konsesjon. Hvor da denne ble gitt med forbehold om noen trengte plass så skulle sætra være tilgjengelig. Disse papirene har jeg ikke lyktes å få tak på.

Det jeg da lurer på er om vi må føye oss etter denne leieavtalen eller er det noen mulighet å kunne "ta tilbake" sætra?

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...