Jump to content

Erfaring med kastrater


Jon Bonde
 Share

Recommended Posts

Noen som har erfaring med kastrater av ulik rase, tenker da på tilvekst på beite?

Har fått regnet en driftsplan for et nybygg der 30 ammekyr i spesialisert produksjon (salg av kalv) kommer marginalt bedre ut enn 20 ammekyr + framfôring av okser som kastrat. Men planlegger har tatt forbehold om at han må kvalitetssikre inndata før han kan gå god for regnestykket. Interessant i forhold til utnyttelse av beiteressurser på gården. Samt at en raskere kommer i produksjon, mindre kostnad med innkjøp av livdyr osv.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

...kun i utlandet man har reell erfaring med kastrater? 

Ser ut som om norsk erfaring med kastrater er i de tilfellene der en ikke har plass til noen ekstra oksekalver i oksebingene, og derfor kastrerer et par så de kan gå sammen med kvigene - på lav foringsintensitet og litt skrinne beiter. Dermed er erfaringen i Norge at kastrater vokser dårlig. I publikasjoner fra det store utland antydes det en tilvekst nesten på linje med okser (gitt lik fôringsintensitet), mindre problemer med at de legger på seg fett og bedre kjøttkvalitet (fettet legger seg intramuskulært, dvs blir mørere kjøtt). 

Morsomt om noen hadde erfaringer med seriøst oppdrett av kastrater. 

 

Link to comment
Share on other sites

Samdrift her i bygda driver med mjølkeproduksjon og kastrater basert på egne og innkjøpte kalver. Satsningen på kastrater der er begrunna med enklere og billigere bygg samt stor tilgang på utmarksbeite. Tror de er godt fornøyd med produksjonen. Det er også en ammekuprodusent her som kastrerer oksekalvene og sender hele bølingen på utmarksbeite på sommeren.

Vet at samdrifta har endel lågere tilvekst enn vanlige okser, men til gjengjeld går det nesten ikke mjøl i produksjonen. 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Forer opp kastrater på utegang. Pga plassmangel i fjøs og dårlig økonomi på å selge oksekalvene i 2mnd alder valgte vi i kastrere alle oksekalvene våre, kjøpte rundbuehall fra future og satte opp i ett plantefelt med høg furuskog. Vanlig strømgjerdet, frost fritt vanntilførsel i frostfritt drikkekar. Her går dæm hele vinteren sammen med noen ungkviger. Om våren slipper vi dem ut i utmark som vi har gjerdet inn systematisk og lar dyrene få beite ned overgrodde områder og dette funker som snus. Grunneiere "låner" villig ut utmarka si og lar kastratene våre få beite. Gratis for fins det nok av i norsk natur. Så framforing av kastrater kan gjøres meget rimelig uten altfor mye jobb hvis man har tid å la dem vokse på! 

video fra kastratene fra i vinter

https://www.facebook.com/664963273615185/videos/1553343524777151/

ifjor vår

https://www.facebook.com/664963273615185/videos/1308210289290477/

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...