Jump to content

Sommergriser


Guest

Recommended Posts

Har nylig overtatt et gammelt bruk med omtrent 30 mål jord og like mye skog som er ganske greit gjerdet. Det har ikke skjedd noenting på jordet på mange mange år, nå er det bare en blomstereng med skog rundt. Er det muligheter for å bygge en liten gapahuk og flytte inn fire-fem smågriser der til våren og la dem vokse seg opp litt til høsten og sende dem til slakting? Kan jeg bare la dem gå der slik som det er eller er jeg nødt til å dele opp arealet? Det renner en liten bekk gjennom der så vann har dem, men kraftfôr regner jeg med at jeg vil gi dem. Kanskje også lurt at de har en annen vannkilde utenom bekken også. Er det noen som vil ta imot fire-fem griser eller blir det for lite til at noen gidder å hente dem på høsten? Om jeg liker å ha grisene der, kan jeg bare gjenta det år etter år eller må jordet og skogen ha litt pause? Grisene graver vel ganske mye, er det fare for at dem kan grave seg under gjerdet og rømme? Har ikke som formål å tjene noe på det, men har ikke lyst til å gå i minus heller. Er redd det skal gro helt igjen der. Har absolutt ingen erfaring.

Link to comment
Share on other sites

Først av allt; du går garantert i minus. Ut over det blir det mye arbeid. Siden du har absolutt ingen erfaring vil jeg på det sterkeste fraråde eksperimentet av hensyn til dyrevelferden. Grisene må ha regelmessig foring og stell, f.eks. bør griser som som går ute smørest med en form for solkrem. Vanlige gjerder holder ikke. Kan nok lage en lang liste med argumenter mot prosjektet, men det gidder jeg ikke nå

Link to comment
Share on other sites

Dette går helt fint. Bare ha et par strømtråder på innsiden av gjerdet. En tråd 10 cm over bakken og en 20 cm over bakken, de har stor respekt for strøm. Har de tilgang på bekk, vil de sikkert lage seg et gjørmebad, med mulighet for å finne skygge bør du kunne unngå solkremen. Finnes flere eksempler på folk som har  alt fra 4 til 80 gris på slikt opplegg. En del får solgt uteganggris til private kunder til en god merpris. Dette kan bli ei nisje. Altså ta igjen slakt og selg hele eller halve griser.

Link to comment
Share on other sites

Ja, dette skal gå fint. Jeg har selv hatt utegående griser på sommeren et par år og vil anbefale deg det. 

Ei lita hytte må de ha for å komme inn. Ei hytte med minst tre vegger. Jeg bygde ei hytte på 8 kvadrat for 10 griser, og det tror jeg var passe stort også når de var store. Gulvet var av vanlige terrassebord, og masse halm inni. 

Vanlig strømtråd er helt greit å gjerde med. 2-3 stk bør du ha. De lærer fort at strøm er vondt. 

Prøv å gjør en avtale med en butikk om henting av brød og frukt/grønt. Det vil du spare mye kraftfôr på. Hør også med en potetbonde om han har en kasse settepoteter til overs etter at han har satt potetene i mai. Denne får du sikkert kjøt billig eller kanskje bommet. Grisene mine blei svært fornøyde da de fikk kokte poteter. Og husk at fôringskaret skal være stort nok til at alle grisene skal kunne spise samtidig. 

Bekken vil jeg anbefale deg å la grisene bruke som plaskedam. Vil anbefale deg å ha en egen drikkevannkilde. 2 drikkenippler med rent vann. (2 pga hvis den ene svikter får de fortsatt vann). Drikkekar vil jeg fraråde pga grisene vil fylle karet med søle og skit ellet kort tid. 

4-5 griser er det ikke noe problem å få noen til å levere/hente. Meld deg inn i Nortura, så kommer de å leverer og henter grisene. Men du må til slakteriet hvis du skal ha kjøttet tilbake. Ikke noe problem å selge kjøttet for 90-100 kr/kg ferdig partert hvis du selger hele eller halve griser. Men leverer du grisene som vanlig slakt til Nortura er det dømt til å bli et økonomisk tapsprosjekt. 

 

 

 

grisen_mathilde.jpg.11861edc2c3bf95201037bffbee202ca.jpg

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...