Gå til innhold

Traktor og veltefare


Gjest

Anbefalte innlegg

Hei

Jeg veltet med en mindre traktor for noen år siden. Har kjørt lite traktor etter dette da jeg ikke er bonde eller entreprør..

Men har fåttt tak i en traktor igjen og bruker den til litt småpjask rundt småbruket og i skogen.

MEN jeg sliter sånn med  at traktorvelten henger igjen fra sist gang.

Det lureste skulle ha vært å satt seg inn i en traktor og kjørt og kjørt for å komme seg over det, men da gjorde jeg ikke det..

 

Så er det noen som har veltet før som har noen gode tips?

 

Og hva er sånn ca grader en traktor velter på? Er vel noe forksjellig fra traktor og type traktor, men finnes det et ca tall for en vanlig traktor, på ca 3-4 t.

 

:)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei

Å velte eller ha nesten ulykker med en maskin, kan nok gi en sjokktilstand for de aller fleste.

Tror nok bare du må gi det litt tid, og samtidig tenke på hva du kan lære av den velten du har hatt.

F.eks hvilke hellinger som du må være forsiktig med, hvordan posisjonere traktoren i bakker, se etter for tuer og stein, osv

 

Selv har jeg veltet i gravemaskin, og hatt flere "nesten ulykker" med traktor.

Lærdommen jeg sitter med: en maskin har fire sider, alle sidene bør man følge litt med på. Dessuten, ikke jobb for fort og uvørent.

Slik er livets gang.... Håper du får motet til å kjøre videre!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei

Ja, det kommer seg med mye kjøring og trening, men kjenner det skal ikke mye kjøring i litt terreng før pulsen stiger... hehe, en sitter høgt oppe og så legger traktoren seg litt til siden så får en nesten panikk, stopper traktoren og hopper ut for å se hvor mye den ligger over på siden, og må bare flire for det er såvidt en ser at traktoren ligger over på ene siden... jøje meg, jaja, får bare kjøre videre og prøve seg og teste traktoren i røffere terreng.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kjørehastigheten er som regel avgjørende om du velter eller ikke.Kjører du sakte, så du ikke får sleng på traktor eller redskap er det utrolig hvor skrått det skal være før du bikker. Teoretisk veltevinkel har du ikke bruk for. ( Gjelder ikke midjestyrte farkoster) Ellers har Kåre et poeng, Kjør traktoren opp i en skråning og gå av og vurder hvor mye mere traktoren tåler

Lenke til kommentar
Del på andre sider

For å føle seg litt tryggere i traktoren kan være lurt å tenke litt over hva som utgjør veltefaren, og i tilegg til ulendt terreng, skarpe svinger og stor fart som nevnt tidligere er det greit å huske at en traktor har pendlende framaksel og derfor oppfører seg litt som en trehjulssykkel i motsetning til olabilen (for den som fortsatt husker det). Det betyr at det er mye lettere å velte i nedoverbakke enn i oppoverbakke fordi tyngdepunktet da vil bevege seg fremover. Samme om du f.eks. har laster på traktoren, da kommer også mere av vekta over på framhjulene. Mere vekt på bakhjulene vil således ha motsatt effekt, mere stabil traktor. Det hjelper også å senke redskapen for å senke tyngdepunktet, enten det er forran eller bak. Det kjennes godt på traktorens bevegelser om den er stabil eller ikke. Lykke til på traktor. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei

 

Takk for svar, har lest noen andre tråder her inne ang veltefaren og fikk da tipset om å se for seg traktoren som en trehjulssykkel/ se for seg en trekant under traktoren, så det hjelper på for da kan en visualisere litt mer når en kjører og "se" hvor tyngdepunktet er.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

×
×
  • Opprett ny...