Jump to content

Bakketørke 2 slått?


Lie

Recommended Posts

Hei. Har til nå bakketørket 1 slått og kjørt inn den som løshøy. Hvordan er det å bakketørke 2 slått. Har til nå fått den presset i baller. Men hadde vært mye lettere om jeg kunne hatt alt løst på låven. Noen erfaringer? Høyet er til sau. 

Link to comment
Share on other sites

Det ble veldig fine forhold i august ifjor, og jeg bakketørket høyet og la det inn på tørken som små firkantballer. Det ble moderat suksess. Høyballene ble veldig kompakte og robuste da strukturen på gresset er veldig forskjellig fra førsteslått. Det resulterte i veldig tunge baller, noe jeg dog sikkert kunne og burde ha regulert på. 

En fôranalyse tatt umiddelbart etter jeg la det inn på tørken viste for høye verdier av soppsporer. Høyet lå på bakken fire-fem netter. Jeg forstår ikke hvordan det kan ha fått disse soppverdiene annet enn at det ble for rått og fuktig om nettene da høyet lå ute. En annen forklaring kan være en ikke-soppsprøytet byggåker ved siden av som smittet over på gresset. Men høyet støvet uansett en del, og var åpenbart ikke helt tipp topp. Luftfuktigheten utpå høsten var også noe høyere enn på sommeren, så uten tilleggsvarme på låvetørken så ble det ikke så gode forhold å kjøre viftene på heller. 

Jeg kommer nok til å forsøke bakketørking på andreslått i år også hvis været blir bra, men da være litt mindre ambisiøs og legge inn mindre høy på tørken slik at jeg får låvetørket dette litt mer effektivt de periodene det er varmt og tørt i været. Maks fire-fem lag. Med tilleggsvarme kan det hende det kan gå noe bedre, men uansett ut fra fjorårets erfaring er jeg skeptisk på å la det ligge for lenge ute på åkeren. Maks tre netter har jeg tenkt i år.  

Link to comment
Share on other sites

Takk for tips. Jeg har ikke tørke på låven. Presser heller ikke i firkantballer. Kjører det inn løst i løa.  Holder til i nedre del av telemark. Burde jeg endre slåtte tidspunkter for å få tørket det nok på bakken?

Link to comment
Share on other sites

Guest Ørjan

Hei

 

Jeg slo hadde 2. slått i siste halvdel av august i fjor. Nord Norge, første slått tatt sist i juni.

3 års eng, mye timotei stengel, mestparten i full skyting. God struktur på høyet med andre ord.

Høyet lå to netter på bakken uten omrøring. Overskyet og mye nordavind, lite fukt på natten.

Høyet ble presset i rundballer som høyensilage med tilsetting av ensil pluss.

Foret holdt i overkant av 60% tørr stoff og var bedre en tørrhøyet som ble låvetørket i 1. slåtten.

 

Mitt råd, se an langtidsvarslet og vent med å slå ned til været blir overskyet og det er nok vind!

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...