Jump to content

Info om høylandsfe


Guest

Recommended Posts

Er nysjerrig på Skotsk Høylandsfe rasen, er dette noe man kan satse på? Må sette opp nytt bygg for fe der de kan gå ut og inn som de vil. Men er det god økonomi i rasen og kan man tjene noe på de? De er jo ikke like store som en vanlig rase. Men synes selv at de er tøffe og de egner seg bra for fjellnatur. Men det jeg lurer mest på er hvordan slakte prisen osv er på de :) så håper jeg får svar!

Link to comment
Share on other sites

Guest Thomas

Kan være ett alternativ for de som vil komme i gang med produksjon med lite kostnader de kan også gå ute hele året hvis du har ett skogs område og gjerde inn kan også sette opp plast eller stål hall så de kan velge og gå inn og ut som de vil men de trives best ute ulempen med rasen er lite kjøttfylde på slaktene så kan ikke forvente like høy pris som foreksempel limousin osv men er ingen rase det er ulempe og begynne med syns de er tøffe selv jeg 

 

Link to comment
Share on other sites

Guest Øyvind

Hei!

Høylandsfe er en nøysom rase som kan driftes ekstensivt (krever lite), men slakteresultaten blir nok også deretter. Ser man på årsrapporten til Animalia er gjennomsnittlig slaktevekt ca 160 kg, klass O-, fettklasse 2. Sammenlikner man med Angus/Hereford har de gjennomsnittlig slaktevekt ca 300 kg, klasse R- og fettklasse 3. I tillegg har Highland høyere slaktealder, ca 23,7 mnd mot 17 mnd for Angus/Hereford.

Dersom vi regner grovt med utgangspunkt i avregningspris pr 17.04.2017 (eks mva og grunntilskudd) og legger til/trekker fra kvalitetstilskudd og fettrekk, vil en Highland-okse på 160 kg få kg-pris på ca 45,93,- mens en Angus/Hereford-okse på 300 kg vil få kg-pris på ca 55,58,-. I tillegg kommer eventuelle sone-tillegg, øko-tillegg osv. Med disse forutsetningene vil en gjennomsnittlig Highland-okse havne på ca 7 349,- i slakteinntekt, mens en Angus/Hereford-okse vil havne på ca 16 674,-. Dette er som sagt grovt regnet, men det gir hvertfall en indikasjon på hva man kan forvente.

På generelt grunnlag vil jeg påstå at Highland er en nøysom rase med gode beiteegenskaper, men det er også en rase som krever mye med tanke på håndtering. De har sterkt morsinnstinkt, noe som betyr at kalvingsfasiliteter/sjukebinger/behandlingsbinge må være tilordnet slik at man kan håndtere ku og kalv på en sikker måte. Jeg vet også at dyrebilsjåfører ikke er spesielt glad i de store hornene.

Kan være lurt å se på flere alternativer før man starter, men til syvende og sist er det ditt valg :)

Link til Animalia's årsrapport: http://www.animalia.no/Husdyrproduksjon/Storfekjottkontrollen/Informasjonsmateriell1/

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...