Jump to content

Gulrot


Solør

Recommended Posts

Vurderer å begynne med gulrot på lett Solørjord. Dette da i mindre skala (50 daa) som en fin tilleggsproduksjon ved siden av korn og pottis. Jeg kjenner til flere gulrotprodusenter og har hørt meeeeget flotte ord om økonomien i dette.

Jeg har lest mye om emnet, men grunnstøtter på hvor lett det er å få kontrakt innen konsum (Coop?). Vet det i hvert fall er etterspørsel på økologisk gulrot, men det kan være mer vrient med tanke på at all annen produksjon på gården er konvensjonell. Hovedspørsmålet mitt er: Hvor stor sjanse er det for å få gulrotkontrakt for 2018? Og holder 50 daa til minstekvantum?

Spørsmålene er mange flere:

Har ikke vanningsanlegg, tross tørkeutsatt sandjord. Er dette absolutt nødvendig for å drive gulrotproduksjon?

Vil økonomien kunne forsvare bygging av et kjølelager til forventet avling på 50 daa? Har potetlager, men det fylles opp og er uten kjøling.

Hvordan er forventet salgbar avling innen gulrot til konsum per daa?

Er gulrotproduksjon så fantastisk som det virker?

Har som dere sikkert skjønner ikke forhørt meg så mye om dette enda, derfor er spørsmålene mange. Håper på mange svar! 

 

Link to comment
Share on other sites

Hei,

Jorda du driver på er i utgangspunktet godt egnet for å lage pen gulrot til konsum. 

Du skriver at du ikke har vanning, det kan bli en utfordring. Får du til ei årsikker potetavling på jorda di? Skal ikke si at noe ikke går, men jeg vil anbefale å ha tilgang til vanning. Mange år kan det gå bra uten, men du mister forutsigbarheten når du ikke har mulighet til å redde avlinga på tørre sesonger.

Om du forsvarer et lager skal ikke jeg svare bastant på. Utfordringa er vel at m2-prisen på å sette opp lager blir laver jo større lageret er. Det blir derfor relativt dyrt å bygge for 50 daa. Har du mulighet til å bygge for en potensiell dobling tror jeg det er lurt å gjøre først som sist. Antar en regnskapsfører kan hjelpe deg å sette opp et regnestykke på dette. Ukentlig oppdaterte priser finner du på www.grontprodusentene.no

Forventet salgbar avling er veldig vanskelig å si noe om for meg. Det kommer blant annet an på når du får levering. Sen levering gir større utsortering, men kompenseres noe for pris. Kanskje ikke nok. Ei bruttoavling på Gulrot kan ligge mellom 4 og 8 tonn/daa avhengig av sesong, radavstand osv osv. Videre skal gulrota sorteres på et pakkeri. 20-50 % utsortering er nok (desverre) ikke uvanlig. Rette fine gulrøtter som er 18-19 cm er best betalt - disse går i et beger. First price i pose er dårligere betalt, men kravene til fasong og lengde er også mindre. 

Enten er alle produksjoner like fantastiske som de virker, eller så er vel ingen det? I Solør, med vanning er hvertfall forutsetningene gode for at det kan være en <<fantastisk>> kultur. 

Det er flere gulrotprodusenter i ditt område, så jeg tenker det kan være en grei start å prate med disse. Spør enkelt og greit hvordan du kommer deg inn i et system og får ei kontrakt. Solør har jo også eget gulrotpakkeri, så det er selvfølgelig en mulighet å kontakte driveren der. 

Som du skriver er øko-rot en mulig vei inn i markedet. Kanskje er veien her også noe kortere, da det er et konkret behov. Heinrich Jung driver vel i ditt område. Han går det nok an å spørre om råd ift. levering og kontrakt.

Alternativt må du ringe Coop eller Gartnerhallen sentralt, for å finne rett person å snakke med.

Gartnerhallen representerer hovedsaklig Norgrsgruppen i denne sammenhengen.

Mange diffuse tips fra meg, men det er litt slik jeg opplever bransjen. Det er ikke ei dør inn her, men mange små. Som er godt gjemt.

Et siste konkret tips fra meg må være å ikke så et eneste gulrotfrø før du har fått kontrakt! Hvis du i det heletatt får levert dette noe sted, vil prisen være dårlig og du vil ha dårlige kort på hånda til forhandlinger om pris. Dette er ikke som korn, kjøtt og mjølk - her konkurrerer du med hele verden, hvertfall i deler av året. 

Alternativet til alt dette er å lage gulrot til industri. Terning eller skiverot. Dårligere kg-pris, men høyere utbytte da kravene til rota er vesentlig slappere. Her har du blant annet Norrek og Findus som store aktører. 

 

Lykke til.

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Takker for svar!

Du ser ut til å ha en god del greie på dette med gulrot. Tør jeg spørre hva slags tilknytning du har til sånn produksjon?

Du nevner også radavstand, hva foretrekker du her? Og hvilken jordbearbeiding ser du på som best? Drill og såmaskin i en og samme operasjon?

Og da det kommer til industri, har du noe nettsted for oppdaterte priser der? Og hvor stor andel av avlinga er betalende der i forhold til konsum?

Link to comment
Share on other sites

Jeg jobber i et firma som leverer innsatsmidler til gartnernæringa i tillegg til å drive gård..

Radavstand er én ting, men spørsmålet er vel i første omgang om du skal dyrke på seng eller i får. Flere og flere går over til fårer, men begge deler kan bli vellykket. Deretter kommer radavstand. Dette er mye smak og behag.

Drill og såing sparer ei overkjøring og er slik sett veldig rasjonelt. Men du må jo ha endel å løfte med for å få med alt samtidig. 

Når det kommer til priser og utsorterings% er jeg søren ikke sikker, men prisen er vesentlig lavere og det samme gjelder utsorterings%. 

 

Link to comment
Share on other sites

Jeg ser noen noen lager breie

Jeg ser noen noen lager breie "fårer" på kanskje 160cm med opptil fire rader i. 

Ellers tenkte jeg på dette med skifter. Har jo hørt mye rart om dette. Noen sier sju år, noen sier seks og noen sier fem. Da jeg sier at jeg skal ha 50 mål er det fordi jeg har tilgang på 300 daa med pottisjord. Altså har jeg regnet på 6 år på gulrota. Hva tror du om det? Og hvor bra er det å ha poteter innemellom de seks åra? Har dog hørt at potet har bra forgrødeeffekt på gulrot.

Ser for meg skifte som følger: Gulrot - bygg - potet - bygg - potet- gulrot. Hva tror du? Det går dog bedre opp med sju år (potet hvert tredje år), men da blir det jo 42 daa gulrot i stedet. Altså sånn:

Gulrot - bygg - potet- bygg- bygg- potet - gulrot

Og hvor omfattende er sprøyting i gulrot kontra potet?

Link to comment
Share on other sites

Det er det jeg kaller senger. Dette er en helt grei måte å dyrke gulrot på.

6 år vekstskifte er normalt tilstrekkelig for gulrot og poteter kan fint legges inn i samme vekstskifte.

Sprøyteregimet er slappere enn ved potet. To-tre runder med ugrassprøyting og evt soppsprøyting for å hindre lagersjukdom. Blant annet noe soppmiddel.

 

Link to comment
Share on other sites

Guest lars erik

kjenner en som driver med gullerot å poteter han har egen sprøyte for gullerota å ei for korn potet..dette for det brukes middler som smaker å kan ødlegge hele avlinga.han er ikke noen slarkebutt i mine øyner.så er nokk noe i det.

vurderer du å bruke potethøstern til høstinga? hvordan virker det

hvorfor ikke bare satse på poteter 300 daa er kjempeareal jo .... kan du ikke leve av det så vurder noe annet veldig flåsette skrevet men regnskapsførere flest råder til få produksjoner.

Link to comment
Share on other sites

Takk for svar!

300 daa er totalt, så 100 daa pottis i året.

Å bruke pottisopptar'n har jeg tenkt på. Har en ganske ny Grimme 75-30 som jeg tror man kan få gulrotinntak på. Men spm mitt er dog om den er ømfintlig nok for gulrot til konsum? Vil den ikke skade mye gulrot i forhold til en oppløfter fra asalift eller dewulf? Er ikke brukt av pottisopptar mer for industrigulrot?

Link to comment
Share on other sites

Jeg vet det har blitt høstet noe Gulrot med potethøstere og den skiller jo ut jord veldig fint. Men - som du skriver, den håndterer gulrota mer enn ønskelig og er nok for hardhendt til Konsumrot. 
En brukt asa-lift mini eller lignende trenger ikke koste mange tusenlapper og er grei for en oppstartsperiode.

Alternativt får du ny asa-lift fra 300 000 og oppover! Litt i meste laget for 50 daa? Jeg tror det.

 

Link to comment
Share on other sites

Har tenkt på en brukt asalift på trepunkten ja. Med direkte kassetømming på henger. Vært i kontakt med Hörnstein i Sverige. Maskinprisene bekymrer meg ikke. Det er verre med det nevnte lageret.

Om jeg har en salgbar avling på 150t konsum (tre tonn på målet) i året og prisen kommer på ca 8kr er jo det 1.2 mill. Så et lager på si tre mill må jo kunne være forsvarlig. Har ikke fått priser på kjølelager, men må da komme et stykke på veien med 3 mill til la oss si 300-400 tonn?

 

Link to comment
Share on other sites

Guest gulrot

8 kr pr kg?

Koster 4 kr og pakke et kg som etter på er verdt 8 kg. Så 150 000 x 4 er meir rett.

Å i mine 15år i bransjen har eg bare hørt om en gang dei har tatt inn nye produsent, så avtale trur eg er veldigt vanskelig og få

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...