Jump to content

Rive kontra slåmaskin med strenglegger


Tarlokar

Recommended Posts

Vurderer å  kjøpe meg ny slåmaskin i løpet av året. Lurer litt på å kjøpe med "strenglegger/samlebånd" bak på maskina for å legge sammen to og to strenger. Vil jo spare en ekstra runde med traktor og rive etter slåinga... Samt at man slipper å ha en ekstra traktor med rive, eller evnt bytte om fra slåmaskin til rive.

Noen som har erfaring med slikt utstyr? Hvordan er det med slåing i svinger f.eks? Tyngde på maskin?

Burde man heller kanskje investere i en rive (1- eller 2-rotors), og kjøpe slåmaskin uten band?

Kjører pr dags dato med 2,80 maskin, leier raking, og høster førsteslått med lessevogn, og presser andreslåtten. Har nesten bare flat mark, og lite smålapper.

Link to comment
Share on other sites

Hei, har god erfaring fra å kjøre rive(krone) og kan varmt anbefale dette. Med ei rive får du "rista" løst graset, løfta det og lufta det som igjenn vil gi kortere tørketid og enklere å samle opp når den ligger luftig på stubben. Har ikke selv erfaring fra slåmaskin med bånd, men kjenner en som har kjørt dette tidligere, du vil få en del ekstra vekt på maskinarbeid, og en "tettere" skår/streng, og det vil gå noe saktere å tørke. Men jeg liker og skjønner tankegangen din om å slippe å koble av og på slåmaskina, vi savner værtfall en ekstra traktor i slåtten... 

Slik som mesteparten av vår jord er(myr) så tror jeg to rotors rive er det beste, prøvde ei med en rotor(kuhn) men den ble kjørt noen få dekar pga fikk med jord og var vanskelig å kontrollere (mulig brukerfeil). Jeg vil anbefale en to rotors rive, da du får lufta graset og lettere tørk. Så vil jeg anbefale Krone om du lurer på merke, den har justering på skårbredde og det jeg syns er genialt, du kan kjøre med kun en rotor nede hvis du har små teiger eller teiger med rar fasong, og enkel og kraftig konstruksjon.

Men sikkert noen her med erfaring på slåmaskin med bånd som kan si noe om dette og.

Uansett lykke til med valg

-Anders

Link to comment
Share on other sites

Hei!

Vi kjører 2 rotors rive fra Krone, fungerer bra. Pressa blir mye mer effektiv og med bredspredning og god fortørk blir det mye mer gras pr ball. Har også veldi sans for claas rivene. Vi kjører også lessevogn som har en pick up som ikke tåler 3 strenger med mye gras. Her har vi undersøkt pris på band, tror det var rundt 70 tusen for å montere dette på slåmaskina for å legge sammen 2 skårer. Kan også ha litt lavere tørstoff i siloforet slik fortørken ikke blir like viktig som på rundball med tanke på kvalitet og plastkostnader osv. 

Link to comment
Share on other sites

Kjøp bånd på slåmaskina! Vi husker rundt med traktorene våre natt og dag mens meitemarken vrir seg i smerte.

Du sparer en runde med rive etterpå. Du reduserer faren for at riva drar med stein eller jord i graset. 

Husk bare å kjøpe en maskin som evner å kaste graset helt bak til båndet også i nedoverbakke!! Har sett her inne at noen

maskiner ikke klarer det.

Link to comment
Share on other sites

Vi kjører kverneland 3,2 m senter slep med band. Vil egentlig ikke anbefale denne løysninga. Bandet fungerer greit under tørre forhold og på jorder man kan holde god fart, strengene blir jevnere da. På mindre jorder eller der det er bratt og kronglete går det mye tid for å styre bandet og samle strengen. Vi bruker det kun ved direktehøsting da man ikke kan regne med særlig fortørk i så store strenger. Fordelen er store strenger og ryddige forhold uten mye tråkk i slått gras og lite kjøring før pressing. Effektiviteten på pressa øker og holder ca samme fart pr dekar som slåmaskinen. 

Den er tung og stor og krever litt mer effekt og tyngre traktor, særlig i bratta og svinger da den skur mye på traktoren i sving. Når vi vil fortørke litt kan vi ikke bruke bandet og det blir da en tung maskin å drasse rundt for å slå 3,2 m.

Vurderer frontmaskin eller lett slep kombinert med rive. 

Kverneland har og store problemer med å kaste graset opp på bandet viss det ikke er perfekte forhold, det blir da mye søl og gras som ligger igjen på bakken. Kanskje andre merker er bedre. Har prøvd alt av innstilling, giring og omarbeiding uten å lykkes særlig med den.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...