Jump to content

rød eller blå budeie?


Recommended Posts

fant bare gamle tråder, så tenkte å starte en ny og oppdatert sak siden jeg må velge snart..
Lely A4 VS Delaval VMS fordeler og ulemper? Vil gjerne ha saklige og reelle argumenter, ikke propaganda som f.eks blir servert på Hamra turene :)

Noen om har valgt i senere tid og og kan fortelle hvorfor?

Link to comment
Share on other sites

Begge virker, samme med Gea sin. Det er du som skal drifte roboten som er minimumsfaktoren...

Jeg valgte LELY pga nærhet til service, den er enkel å forstå og hollenderne finner på endel fiffige nyheter som f.eks DLM- kraftfortilgang etter prestasjon.

Jeg bruker DLM og i praksis hjelper jeg til på aller første melking slik at spener blir påsatt, deretter settes alt i auto og jeg ser ikke no til kua før den kommer under 20 kg/dag og skal sines.

Prismessig ser det ut som om leverandørene deler kontordisk..

Slik jeg tolker bønder med blå, så må de legge inn mer manuelt og følge opp hver ku selv ifht. rød. Den røde er veldig god på foring i tillegg til at den melker automatisk. Den blå er "bare" melkemaskin og så må du ordne resten.

GEA er banebrytende med sin kamerateknologi. Ryktene skulle ha det til at LELY kom med rause bud på denne patenten . Ifht. sporer tror jeg GEA er den eneste som kan stille opp med noe, da alle spener blir vasket og tørket i samme kopp som de melkes i. DeLaval og Lely vil spre møkk/vaske dårlig i større eller mindre grad.

 

Oppsumert; velg det merket som kan yte deg best service, det vil komme stopp på roboten uansett lakkering.

Tør du stole på matematiske foringsformler og elektrisk herredømme over kua-LELY.

Vil du ha det som før, men automatisk melking- DeLaval

Vil du prøve den mest nyskapende, og kanskje beste ifht. melkekvalitet- GEA

Link to comment
Share on other sites

Guest Christian

Valgte Lely fordi jeg liker utformingen på roboten. Kua er i flokken under melking, kun skilt av ei grind. Synes DeLaval er litt mer tunnel. Styreskjermen med speedometer varslinger er også mer tiltalende og lettforståelig en tabellen med fargekoder.

Jeg har også hørt mye bra om GEA ift vasking, men ingen andre har den i nærområdet. Da blir det upraktisk med tanke på backup. En fordel om en bonde eller flere i nærområdet har samme maskin så man kan bedrive erfaringsutveksling og ha noen som kan steppe inn ved behov.

Link to comment
Share on other sites

Vi satte inn GEA i fjord høst. Meget fornøyd. Hadde helt sikkert vært like fornøyd med blå eller rød også. Vi valgte GEA fordi vi hadde Westfalia (oppkjøpt av GEA) melkestall fra før og mye av programmer og system i rundt ble da mulig å bruke videre. Samt at her i N-Trøndelag er service på GEA meget sterkt. Så lenge innstillinga til brukeren er å lære seg hvordan roboten gir best mulig resultat, ikke hvordan få roboten til å tilpasse seg deg, så er det ikke så viktig hvilket merke som står på roboten. 

Et annet argument for Gea som vi hadde var at vi ville helst ha dobbel robot. Per i dag har vi 500t kvote men hva som som skjer på kort sikt her er usikkert. Nå setter ikke roboten noen begrensining på noe ihvertfall. Skal du evt doble kapasitet på  Lely eller delaval så er det en helt annen pris enn på Gea. Her har forøvrig alle roboter ca samme kapasitet. At delaval skryter på seg opptil 70 kyr er vel grunnet høyere vakum på spenen. Vi ønsket ikke å måtte presse en enkelt robot til grensen og nesten ikke sove om natten grunnet sprengt kapasitet. 

Tror hovedargumentet for valget SKAL være service. De tre nevnte robotene melker alle kyr, og dyktige er de også. Hvis magefølelsen skal si meg noe så er det at Gea ikke ligger noe bak konkurentene selv om roboten er nyere. Erfaringer om melkeproduksjon har de mere av enn de fleste. Men argumenter som at den ene vasker slik og slik, kamera er bedre på denne, og selve robotarmen har en merkelig utforming osv osv er egentlig bare piss.... Alle tre er MEGET bra. Men alle tre trenger servicefolk på et eller annet tidsrom. Noe løses over tlf, og noe trenger oppmøte. Hvor ofte det trengs oppmøte påvirker bonden mere enn produsenten. 

Link to comment
Share on other sites

GEA er utelukket grunnet tilgang til service.
Lely er nytt i nord, og således har man ikke noe erfaring med serviceapparat, men de har hyret inn et dyktig firma til å ta servicen, så er rimelig sikker på at det går bra, i tillegg har jeg tosifret antall år som tekniker på alt fra pc/print til minibanker og pantemaskiner, så tror nok jeg skal få den i gang selv og...

Et av salgsargumentene til VMS er at de er så mye bedre å sette på vanskelige jur, skeive spenner, stalm osv...
Og at Lely brukere ofte har måttet sende kyr til naboen med VMS, man kan også sette på manuelt på VMS ved f.eks den verste stalm perioden. Så er spørsmålet om noen av Lelybrukerne opplever dette, eller det er er myte skapt av Delaval?:)

Har også fått servert historie om Lely roboter der børster har børstet spener blodig slik at kua ikke vil inn i roboten :)

Ellers så holder jeg en liten pluss for tia på Lely, ene er at det er en leverandør av både fjøs og imek.
Er og overbevist om at skraperoboten og aktivitetsmålerne til Lely er bedre en Delaval.
Ble dratt til en VMS fjøs av FK i dag, der var det montert belysning fra Fjøssystemer, Lely skraperobot og Heattime fra Geno. Er forsåvidt greit, men har litt lyst å forholde meg til færrest mulig leverandører....

 


 

Link to comment
Share on other sites

Guest -steinar-

Geokri:

Mine røde roboter har passert 9 år. De virker. De setter på kyrne selv om spenene ikke er perfekte. 

Nye kviger blir melket selv om roboten setter på spenkoppene på egen hånd.

God service, rimelige oppdateringer. (frivillige)

Og nei, de børster ikke spenene blodige.

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...