Gå til innhold

Sauebonde tips


bonde12345

Anbefalte innlegg

Hei. Jeg tenker snart å starte med sau. Jeg ønsker å starte med cirka 200 sauer. Hvilken årsintenkt kan eg vente meg da?

Jeg har rikelig med utmarksbeite. Men hvor mye dekar innmarksjord treng eg for å vintrefore disse sauene. Eventuelt hvor mange rundballer treng man for å fore 200 sauer? :)

Takk for svar :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Jon Bonde

Alt "kommer an på". Hvor mye inntekt du kan forvente kommer an på hvor godt du driver, og hvor store utgiftsposter du må dekke. Generelt sett snakkes det gjerne om et dekningsbidrag på rundt 2000 pr vfs, men det kan variere fra negativt tall til noe høyere enn 2000. Dette er da inntjeninga som skal dekke faste kostnader og din inntekt, selvsagt.

Det samme gjelder innmarksareal, både i forhold til hvor du befinner deg og hvor bra dyrkamark du har - og en rundball er ikke nødvendigvis heller en fast målestokk. Hos meg går det rundt 1.5 ball/vfs, i vinter brukte jeg ca 140 ball på 100 vfs, men det er jo variabelt hvor mye gras som er i hver ball og i fjor fikk jeg pressa gras med JD varibelkammer presse, Claas kombipresse fastkammer og McHale kombipresse fastkammer.

Hvis du er god til å regne og knote med tall, og lete opp data osv. kan du godt begynne å "leke" med tall sjøl. (Hvis ikke: få noen til å hjelpe deg) Sett opp regnestykke på hva du må investere i (maskiner, innredning, fjøs, livdyr) og finn en sum., og bestem deg for hvor lang nedbetalingstid du skal ha på dette og hvilke rentekostnader du må regne på investeringa. Det er dette du skal begynne å betale på, i tillegg til egen inntekt. Let opp dekningsbidragsanalysene til NILF og gjør noen tankeeksperimenter på om du kan forbedre disse, eller om du må påregne noe høyere kostnader og lavere inntekter de første åra (det er mest sannsynlig det siste...)  I tillegg, sett opp ett ressursregnskap for gården, hva du har tilgang på i dag, hva som kan forbedres (grøfting, gjerding, pussing, rydding osv.) så du får et inntrykk av hva som må til for å få det til å gå rundt på best mulig måte.  

 I tillegg vil jeg anbefale deg å begynne med færre enn 200 søyer. Jeg starta med 20 stk i 1999, og var oppe på rundt 100 i 2007-2008, og har stabilisert dyretallet der etter den tid. Men å hoppe rett inn i første lammingssesong med 100 søyer (for ikke å snakke om det dobbelte) vil jeg ikke unne min verste fiende. Det er en periode en opplever å leve helt på kanten av stupet, og det er så tett mellom oppturene og nedturene at det er en relativt tøff mental  utfordring, i tillegg til at det krever sitt fysisk . Og det er greit å ha erfaringen med litt lavere antall før en stuper ut i det.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

×
×
  • Opprett ny...