Jump to content

Adopsjon av kalv


Guest

Recommended Posts

Fikk en dødfødt kalv på skjærtorsdag, Herford mor. Fikk tak i en noen timer gammel NRF kalv i går, mandag. Kalven prøver å die kua men kua sparker unna. Jeg innbiller meg at det er vondt for kua da hun reagerer på samme måte om jeg prøver å melke. Er det noen sjangs for at dette går seg til eller er det noen tiltak å sette inn? Har forøvrig returmulighet på kalven om det ikke går.
Link to comment
Share on other sites

Har du en slik bøyle som du sett over kua og strammer med? Står kua fast eller løsdrift?

Eg pleier å passe på at kalven får i seg mat 3 ganger til dagen dei første dagane, so pleier det gå seg til. Ofte er det nok at eg står på sia av kua, og stryk ho litt oppe på skinka mens kalven drikk. Evt så sett eg på bøylen. Dette er i båsfjos. 

Hvis kalven har fått god smak av melk så pleier den ikkje gi seg veldig lett.

Link to comment
Share on other sites

Guest Skjortebonden

Hei

mange muligheter her, gi ikke opp, men tenk på at det du gjør må være så trygt som mulig. Kommer ofte litt ann på hvor rolig kua er og hvilke innredning du har.  Her er noen korte punkt med forslag til hva du kan gjøre. Sørg for å være to tilstede og ha kniv til kutting av tau lett tilgjengelig. 

1. Sørg for å binde hue på kua, bind den lavt slik at den ikke kveles om hu legger seg ned.(har du fanghekk kan den settes fast der)

2. Sett et tau på et av bakbeina,plasser dyret langs ei grind eller en vegg, trekk beinet bakover. Når kua står på tre bein vil det ofte være mer enn nok å konsentrere seg om, i tillegg har den ikke lengre noe ledig bein å sparke med.  Melk gjerne litt ut av jura for å ta unna litt trykk og ubehag. Sett kalven til juret og prøv å få den til å drikke. Du kan også bruke bøyle. 

3. La kua få godt med kraftfor slik at den er opptatt og koser seg. La kua være bundet slik at den ikke kan stange kalven hele døgnet. Sørg for tilgang på mat og vann. Gjenta oppbinding av bakbeinet med ca 6 timers mellomrom. ( bytt på hvilke bein som bindes opp) Husk at kua kan gå overende, ha en tanke om hvor du "rømmer" om dette skjer. 

4.Mat kalven med flaske eller sonde. Tenk på at kalven trenger 1-2 liter 3 til 4 ganger i døgnet.  Gir du for mye mister den appetitten på det som er i juret, men en liten halvliter på flaske eller i sonde girer ofte opp appetitten. 

5. Noen bruker ulike midler for å gi ku og kalv lik lukt, optima kuvask og div deodoranter nevnes i forum ser jeg.

6. Å gi ny kalv er en maktkamp, noen kuer er striere enn andre, men de fleste gir seg etter noen dager. 

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...