Jump to content

Forkorg til innhausting


Guest

Recommended Posts

Nokon som vil dela sine tanker rundt det å hauste i forkorg. Tenkjer på slik korg med posar som vert brukt i kombinasjon med pallegaffel eller med ring i vossakasse. Kom gjerne med arbeidsmåte,Kva som er viktig å passa på,osv.

 

Link to comment
Share on other sites

En ting er sikkert: Posene må plasseres der man vil ha dem, for det er nærmest umulig å flytte dem hvis man ikke har lagt en enorm pall under sekken først. Dette er ingen rundball, det er ingenting innenfor plasten som holder graset på plass hvis man prøver å gripe rundt eller under sekken.

 

Fôrkvaliteten kommer selvfølgelig an på det samme som all annen ensilering. Man må oppi sekken og trakke flere ganger under fylling for å få ut lufta, og et svakt punkt er lukking av sekken. Det er omtrent som å snøre igjen en potetsekk i størrelse XXXXL. Forskjellen er at denne sekken må være helt tett. Det finnes sikkert noen der ute som har Petter Smart-metoder for å hjelpe på det. Hvis sekken er tett blir fôret bra. Men man må vanligvis tømme sekken med gaffel.

Link to comment
Share on other sites

Er det ikkje råd å tre ein yttersekk av eitt eller anna slaget på utsida av rundballesekken (vedstorsekk el.)? Då vil sekken vere løftbar med lastar eller tårn bak på traktoren. Ved lengre transportavstandar kan desse sekkane settast på hengar eller palle.
Link to comment
Share on other sites

Er det ikkje mogleg å bruka 1 palle pr. Pose,eller er det for tungvint ? Innbilte meg att det var ein pallegaffel i botn på korga ,men da er kanskje fleire typar korger ute å går?
Link to comment
Share on other sites

Hvis man skal tre en vedsekk over siloposen må det være en enorm sekk, i såfall. Full sekk er rundt 1,6 meter i diameter og 2 meter høy før den begynner å sige utover Dessuten må det være en veldig kraftig sekk for å kunne tåle belastningen av full siloposen. Når det gjelder korga så er det visst en pallegaffel i butn, men det skal visst være ei luke for å slippe ut sekken. Da blir sekken stående, mens den blir liggende hvis den skal slippes ut av en VossaKasso.
Link to comment
Share on other sites

Denne haustemåten er for småskala grashausting. Kan det vere eit alternativ å hauste graset i vossakasse, tilhengar eller avlessarvogn for omlasting i grassekkane der dei skal lagrast? I aller enklaste form kan korga fyllast med gaffel frå ei kjørebru eller rampe der graset blir tømt ut av transportredskapen. Grassekkane kan bli ståande på fyllplass etterpå, eller bli flytta med pallegaffel til lagringsplassen. På denne måten klarer ein seg med forhaustar, transportredskap, korg og evt pallegaffel og omlastingsredskap. Ved direktehausting er ikkje noko gjenliggande slått gras som ventar på hausting. Det største problemet vil bli pressafta der den ikkje kan forast opp på dyra eller tømmast i gjødsellaget.
Link to comment
Share on other sites

Hvis noen har lyst til å gjøre det på den måten må de gjerne gjøre det, men det blir mange flyttinger på samme graset. Manuelt, attpåtil, så da må man påregne sliten rygg og armer.

Det spørs hvor mange sekker man kan lage med såpass mange arbeidsoperasjoner før det vil være like greit å leie noen til å presse rundballer av samme graset (er selvfølgelig uaktuelt hvis enga er veldig bratt eller på annen måte uegnet for annet enn fôrhøster), rundballene er dessuten enklere å flytte enn siloposene.

Har for øvrig vært med på å fylle sekk med gaffel fra bakken. Begriper ikke hvorfor det ble gjort sånn, var grusomt langt og kjedelig arbeid.

Ja, pressafta flyter dit den sjøl vil. Ideelt sett skal både slike sekker og rundballer oppbevares sånn at pressaft kan samles opp og ikke forurense naturen.

 

Har sjekket litt og det ser ut til at det er pallegaffel i botn på korga, men ikke sånn som man kanskje ser for seg. Det må litt ombygging til, og det er ikke mulig å bruke gaffel og korg samtidig.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...