Jump to content

Berging av skogsmaskiner og gravemaskiner


Guest

Recommended Posts

Har sett på noen filmer på youtube av Terribärgarn from Östervåla

 

 

og det er imponerende hvor store maskiner han trekker med den lille vinsjen. Skjønner han bruker flere taljer for å få dette til, men ser at han ofte har bare et festepunkt på den nedkjørte maskinen. Hvordan kobler han for å lage utvekslingen ? Finnes det kurs/informasjon om berging/bilberging på nettet ?

Link to comment
Share on other sites

Guest Kristan
Ser at han hadde festet en kasteblokk til gravemaskinen. da halverer han hastigheten og dobler kraften. Enden av vaieren har han nok sikkert festet i en stubbe i nærheten av vinsjen.
Link to comment
Share on other sites

Sjekk denne feltmanualen her fra US Army:

 

https://archive.org/details/Fm20-22VehicleRecoveryOperations

 

I tillegg til det som er sagt om _en_ kasteblokk, så kan man ta wiren gjennom en kasteblokk nummer to ved &quot\;ankeret&quot\; (som kan være et tre/stubbe, eller et annet kjøretøy enn det med vinsjen på -manualen har mange eksempler) og tilbake til havaristen igjen\; da helst festet et annet sted enn den første blokka. Man kan bruke tre og fire (eller fler...) blokker også, men da begynner friksjonen i blokkene å gjøre seg gjeldende.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Guest O._Hope_1
Forsvaret holder kurs både i lett og tung bilberging, i tillegg til bergepanzer kurs (berging av stridsvogn). Denne skolen ligg på Sessvollmoen, dei tar og oppdrag som sivile aktører ikkje når, eller har utstyr til, bla trakkemaskiner, og gravemaskiner gjennom islagte vann. Har dei fleste av desse kursa, og det er eit meget lærerikt og artig fag. Har og manual på norsk, i tillegg til forskjellige formler for utrekning av trekkraft. Der lærer og ser ein både trekkraft, spillkraft og forankringsverdi, samt kva krefter som er i sving. Berre spør om det er noko spesifikt, grunnreglane er ganske enkle, men det er alltid ein ytre overraskelse på lur når ein begynner å dra...
Link to comment
Share on other sites

Guest strilen_1
Har du en vinsj og kasteblokker så trenger du ikkje så mye mere, har dratt opp store gravemaskiner og lassbærer med 3 tonns vinsj. Sage ned ett tre og få under hjul/ belte og lignende. får uendelig med krefter, problemet er som regel og få feste til vinsjen/ traktoren. men du trenger ikkje å ha alle blokkene i samme punkt, fordel dem i forskjellige røtter for eksempel. Det med friksjon som en skriver her er nesten ikkje målbart. Det er artig å sjå hvilken krefter du jobber med, men vær forsiktig!
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...