Jump to content

BITTER STRID OM FJØSLUKT


Guest

Recommended Posts

Les i fedrelandsvennen om ei samdrift som har ei sak gåande mot seg ang naboer som klager på fjøslukt. Når dei har fått løyve til å bygge fjøs i eit landbruksområde som alltid har hatt drift, så er det viktig at naboane ikkje vinn fram i den saka. Skulle dei få gjennomslag, ja då blir det sikkert mange andre lignande saker framover.

 

http://www.fvn.no/lokalt/mandal/Bitter-strid-om-fjoslukt-2256856.html

 

 

Link to comment
Share on other sites

Guest Anonym

Denne saken har pågått en god stund. Kjenner de som eier fjøset. Har vært mye styr med advokat og annet, men naboene som klager kommer ingen vei. Kommunen har gitt tillatelse til å bygget, så da må de i såfall kjøpe eierene ut. Så mye pæng har de ikke, så da blir det som det blir.

Uansett litt ironisk at noen av naboene som klager selv har hest, for det lukter jo ikke noe : )

Link to comment
Share on other sites

Guest Blåtass_1

Sakset:

- Vi er presset inn i et hjørne. Vi har alle de tillatelsene som var nødvendig for å bygge i et område regulert for landbruk. Ikke minst fikk vi godkjenning av naboene. Vi har satt oss i en meget betydelig gjeld og kan ikke legge ned, sier bøndene og eierne av fjøset, Beint Even Ormestad og Jan Øyvind Åvik.

 

De driver Jåbekk Samdrift med rundt 180 kyr og ungdyr. Bygget ble satt opp i 2008 i et område som etter kommuneplanen skal ha landbruk. Ganske raskt oppsto det en strid med naboene, som mente det luktet mer enn de var forespeilet.

 

Tiltak som å gjøre ventilasjonssystemet bedre og skifte ut matteunderlaget inne, har ifølge naboene ikke hjulpet.

 

- Nei, lukten er akkurat som før, sier nabo Runar Jåbekk, som sammen med 30 andre grunneiere har krevd større utbedringer.

 

Akkurat det vil ikke komme, ifølge bøndene. De har alt brukt 300.000 kroner på ulike lukttiltak. Å gjøre noe mer vil være så dyrt, og det er så usikkert om det har noen effekt at mer blir ikke gjort. Det samme mener skogsbrukssjef Svein Lysestøl, som i en rapport konkluderer med at et eget luftrenseanlegg ikke er økonomisk forsvarlig.

 

I samme rapport står det at man ikke anser luktproblemene på Jåbekk som større enn andre steder.

Forespeilet luktfritt

 

Det er til liten trøst for naboene.

 

Den ene dagen kan det vært helt luktfritt, mens det neste dag er helt intenst. Det kommer an på vindretningen

 

- Den ene dagen kan det vært helt luktfritt, mens det neste dag er helt intenst. Det kommer an på vindretningen, sier Runar Jåbekk.

 

Han sier at de ikke kan ha vinduene oppe, tørke tøy ute eller i det hele tatt være utendørs.

 

Jåbekk sier at da fjøset skulle bygges, ble det forespeilet at det omtrent kom til å være luktfritt. '

 

- Vi trodde at et slikt moderne bygg skulle takle lukt, sier naboen til fjøset.

 

Han sier at de ikke ønsker driften lagt ned.

 

- Nei, vi mener det må være mulig å få bedre ventilasjon, sier Jåbekk, som også mener møkka kan behandles på en annen måte innvendig.

Vil lukte

 

For de to bøndene er det vanskelig å ta det på alvor at naboene mener et fjøs skal være luktfritt.

 

Det vil lukte fra et fjøs, slik det har gjort til alle tider. Og slik det har gjort til alle tider her på Jåbekk med landbruket som har vært her

 

- Det vil lukte fra et fjøs, slik det har gjort til alle tider. Og slik det har gjort til alle tider her på Jåbekk med landbruket som har vært her, sier Åvik og Ormestad.

 

De mener det er kommunen som må ta ansvar for striden. – Området er regulert til landbruk, og vi ble bedt om å bygge akkurat her. Å komme i ettertid og klage, etter at vi har bygget og stiftet milliongjeld, er uansvarlig, sier de to.

Avklaring i august

 

Nå ligger saken hos rådmannen i Mandal, som må ta stilling til om fjøseierne skal pålegges ytterligere lukttiltak. Juridisk rådgiver Tore Gullichsen sier at på grunn av ferie har det ikke kommet noen avklaring.

 

- Trolig vil vi komme med et vedtak i august, sier han.

- Dramatisk for landbruket

 

Norges Bondelag anser konflikten i Mandal som så prinsipielt viktig at de har gitt de to bøndene fri rettshjelp.

 

Dersom kommunen nå mener at de skal drive et fjøs luktfritt, er det dramatisk for norsk landbruk. Da kan man jo bare legge ned norsk matproduksjon

 

- I dette tilfellet har de to gjort alt riktig. De har fått tillatelse til å bygge fjøs på et sted kommunen sier skal være et kjerneområde for landbruk. Dersom kommunen nå mener at de skal drive et fjøs luktfritt, er det dramatisk for norsk landbruk. Da kan man jo bare legge ned norsk matproduksjon, sier advokat Erlend Stabell Daling i bondelaget.

 

Han sier at bøndene rundt om i landet opplever flere og flere konflikter angående lukt.

 

- Men vår mening er at folk må finne seg i lukt fra et fjøs i et landbruksområde, akkurat som du må finne deg i støy fra en flyplass, sier Daling.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...