Jump to content

Jernhest eller atv i skogen?


Guest

Recommended Posts

Hei!

Har en liten diskusjon gående om hva som er best i ulendt terreng.

Det skal hogges skog i ulendt terreng. mest for vedproduksjon og rydding .Det er nesten umulig å komme frem. Traktor kan en bare glemme.

Er det jernhesten eller er det en atv?

Regner med art noen har noen erfaringer på dette :)

 

Mvh

Trt

Link to comment
Share on other sites

Hei!

Har en liten diskusjon gående om hva som er best i ulendt terreng.

Det skal hogges skog i ulendt terreng. mest for vedproduksjon og rydding .Det er nesten umulig å komme frem. Traktor kan en bare glemme.

Er det jernhesten eller er det en atv?

Regner med art noen har noen erfaringer på dette :)

 

Mvh

Trt

Link to comment
Share on other sites

Flott med noen svar :)

 

Ser annvendeligheten med ATV.

Hvor mye kan man laste på en sånn henger til atv da? Høydepunktet blir jo en del høyere enn på jernhesten

 

TRT

Link to comment
Share on other sites

Guest Kjell-Otto_1

Hei.

Jeg bruker jernhest med tømmervogn. Den kan forlenges fra 2,5 til 6 meter, så lange stokker er ingen problem.

Den har en utrolig framkommelighet, og er veldig smidig, spesielt i tett skog. Jeg driver utelukkende med tynningshogst og vedproduksjon.

Til de ekstremt store stammene, legger jeg 5-6 stk. direkte i tømmerbanken, og da er det ingen ting som stopper jernhesten.

Link to comment
Share on other sites

Jarnhesten er helt konge i skogen. ATV er fin å kjøre til butikken med. den er tøff å parkere utenfor coop\'\'\'\'en.

Hadde vi skulle dratt fram hjort med ATV så måtte vi venta til hjorten kom ned på brukbart terreng. Jarnhesten henter fram uansett hvor det er.

 

I skogen er det kun hest som matcher jarnhesten.

Eneste ulempen er prisen.

Link to comment
Share on other sites

Enig med Rune i dette.

Med dagens priser er det vel bare tull å drive vedproduksjon i så ulendt terreng at en ikke kan bruke traktor.

Har selv Polaris 6x6 med tømmerhenger. Denne bruker jeg mest på flotte vårdager når jeg samler sammen store greiner og rester etter hogsten som jeg samler til ved. Kan også ta forholdsvis store lass på denne, men er nok en dyr transport. En ATV med henger trenger også litt plass for å snu. Er terrenget veldig ulendt så skal det ikke så mye til for å velte med hengeren. En 6-hjuler er mindre manøvrerbar enn en 4-hjuler, men tar det igjen på at den trekker og tar seg frem mye bedre en 4-hjuleren.

Jernhest har jeg bare vært med å brukt på elgjakt og der ble jeg positivt overrasket over ekstrem fremkommelighet, men den er mye tregere enn ATV. Jernhesten krever også en sprekere og oppegående sjåfør.

 

Hvis du kun gjør dette for rekreasjon så er ATV tingen, hvis ikke la det stå å råtne og kjøp veden ferdig. Hogging i krevende terreng fører ofte til flere problemer og ødelagt utstyr.

 

Et annet alternativ er å kjøpe veden fraktet til deg med tømmerbil for så å kappe/kløyve selv.

Link to comment
Share on other sites

Rune : Har du atv?

At det er mest et leketøy om du ikke er same, er absolutt ikke sant.

Har hatt min atv i 15 år nå, og den brukes nesten hver dag, og nesten ikke en dag har den blitt kjørt med for moro. At den ikke er en skogsmaskin(i bratt terreng med vogn) er jeg enig i.

Så hva brukes den til: For min del er den utrustet med kasser både framme og bak med diesel, grease, oljer, verktøykasse, spett, stropper, motorsag..........

Dette brukes for kjøring til/fra gravemaskinen, som oftest brukes på \&quot\;skogsveier\&quot\; i allslags terreng. Har både 4wd bil og traktor, men bilen er bare og glemme til dette. Traktor kommer jo fram her(men så var det dette med alt utstyret), og det er ikke spesielt moro og starte dagen med og koble av tømmerhenger og koble til igjen om kvelden, for og kunne kjøre med denne til arbeidsstedet. Det ville dessuten ta minst 3 ganger så lang tid med traktor, da denne ikke har fjæring i nærheten av atv`n.

Har i tillegg en liten bilhenger som er ombygd med el,aggregat, sveiseapparat kompressor...... som kan kobles på atv`n raskt ved behov.

Raskt og komme seg avsted for og inspisere stikkrenner på skogveier ved flom el.likn,

Atv`n er dessuten veldig billig og kjøre/eige i sammenligning med f.eks 4wd pickup, som ikke passer i mitt tilfelle uansett.

Så for egen del tror jeg nesten jeg ville savnet atv`n mest om jeg mistet et av mine mange kjøretøy. Vet også at det foregår mye tullekjøring med atv, men det er ikke bare samer som har behov en. Det er absolut nok og bruke atv til, utan at jeg trenger og finne på ting.

Det er ikke alle som er late at de lar skogen råtne på rot, som noen foreslo her tidligere.

Selv om ikke Atv brukes direkte i skogsdrift, så funker den utmerket indirekte i skogen.

Naboen leide en jernhest for noen år siden for og hugge ut noe som ble tatt ut med hest i tidligere tider. Den kom ca 20m, så var det stopp, siden ble den parkert på jordet til han måtte levere den igjen, så at den kommer fram der en hest kommer fram, har jeg sett meg egne øyne at ikke er riktig.

Det var helt enkelt for bratt/trangt og for mye stein for jernhesten.

Link to comment
Share on other sites

Det er slike oppgaver som 665 her nevner at ATV er det perfekte verktøy. På elgjakt er den også helt topp.

 

665: Kan godt være du synes jeg er lat som lar trær stå å råtne i svært ulendt terreng, men jeg har så mye å velge i at hogger heller noe som jeg har stående lettere tilgjengelig. Føler at Norge har så mye skog at ikke burde være nødvendig å risikere liv å helse ved å hogge i svært ulendt terreng så lenge ikke trærne må vegg for veibygging ol.

Link to comment
Share on other sites

Rune: ja , hvis valget står mellom en crosser og atv, så skjønner jeg at du ikke har bruk for en atv. En crosser blir jo nesten bare for moro.

(har forresten en 500 2takt crosser selv, og den er absolut ikke noe alternativ til atv. Har nok med og henge på selv, om jeg ikke skal ha med utstyr i tillegg.)

Og at en føler en ikke råd til en atv er jo greit nok. Pris bør jo vurderes opp mot behov.

 

Hassan: Intet ondt ment, ble bare litt provosert, men det var kanskje meningen.ha,ha

Risikerer ikke liv og lemmer for og tak i alt av skog jeg heller. Så det blir kanskje mer et spørsmål hva en definerer som \&quot\;ulendt terreng\&quot\;

 

Uansett. lykke til med både crossere, atv og jernhester, eller hva som nå brukes, det viktigste er tross alt at noen hogger, så ikke Norge gror helt igjen.

Link to comment
Share on other sites

Har samme problemstillinga som trådstartar sjølv, altså tømmer i veldig ugreit terreng, og stort behov for rydding.

I tillegg har vi stor tilvekst som ikkje blir tatt ut elles på garden. Så her løyser vi det sånn: I vanskeleg terreng der vi vil rydde, nøyer vi oss med å rydde, og lar virket ligge att. Naturen fiksar resten. I lettare tilgjengeleg terreng tar vi ut skog med traktor og vinsj. Hos oss gir dette klart beste økonomien.

Jernhest fekk eg prøve på jordbruksskulen for ein halv mannsalder sidan, og den imponerte, men så var det det med rasjonell drift og økonomisk bærekraftig drift. Då er svaret hos oss at det å la virket ligge unytta gir mindre tap enn å bruke tid og pengar på å dra fram med spesialmaskiner.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
Har prøvd jernhest i 2 vintere på rad nå og er ikke i tvil, jernhest er til å dra ælj, ikke tynningsvirke. jernhest er håpløst til tømmerdrift, tyngdepunktet blir alt for langt bak, så du får ikke no tak med belta. Lasset er vansklig å få stroppa fast godt nok, slik at virke har en tendens til å løsne hele tiden. jeg er ikke i tvil om at atv me lunnebom eller henger er den beste løsningen
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
Guest jijohans_1
Dere som bruker Atv i skogen.. Hva slags utstyr har dere? Sitter selv å ser på en Polaris Sportsman 800 med Kranman henger med kran.
Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...
Guest Anonym
Jeg hogger vinterstid og med bra oppkjørte spor får du ikke noe bedre enn en jernhest. ATV har ikke sjanse når snødybden overstiger halvmeteren
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Guest Anonym
Kjøp dere en Terri 1000/1020 eller en Variotrac, bedre utstyr for små skaladrift skal man lete lenge etter... Har 2 stk Terri 1000, og er ikke en plass jeg ikke har kommet til med disse maskinene...
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...