Jump to content

Filing av sagkjede på vedmaskin.


Leknesmoen

Recommended Posts

Har akkurat kjøpt meg vedmaskin med sverd og kjede (Dalen 2054). Dere som har erfaring med vedmaskiner med kjede, hvor ofte filer dere opp? Bare ca. Venter dere til dere merker at det blir sløvet eller? Selfølgelig forutsatt at man kjører gjennom kun ved, og ikke spiker:-)
Link to comment
Share on other sites

Guest Anonym

Eg filer når det vert sløgt! Umulig å sei hvor ofte, men det holder skarpt lengre enn den gamle vedmaskina med sagblad gjorde. Og det holder mye lengre enn motorsaga, av en eller annan grunn????

Eg tar som regel av kjedet, og henger det over et motorsagsverd som sitt i skruestikka når eg filer. Da får eg mye bedre dreis på kjedet enn når det sitt i maskina. Der må jeg stå opp-ned og bak-fram for å file skikkeleg. Så har eg minst ett kjede som er ferdig filt hengende på maskina hele tiden.

Link to comment
Share on other sites

Guest Anonym
grunnen til et det er kvasst lengere enn på motorsaga skuldast at kjedet er av samme typen som på ei hogstmaskin, med betre stål.. av samme grunn er det langt dyrare enn eit ordinært sagkjede.
Link to comment
Share on other sites

Guest Anonym
Har også en Dalen 2054, og filer normalt etter ca 50-60 paller. Noe av grunnen til at disse kjeder varer lenger enn motorsagkjeder er at disse ,404 kjedene er \&quot\;full chiesel\&quot\;, mens til motorsag brukes normalt \&quot\;semi chiesel\&quot\;. Bruker 2 kjeder og sirkulerer på, slik at en alltid har et skarpt liggende klar. Sliper med en aut. slipmaskin, så det er fort gjordt.
Link to comment
Share on other sites

Guest Anonym
Spesiell kjedekvalitet? På min maskin sitt det et helt vanleg 15-toms 0,325 Jonsered eller Oregon kjede. Eg filer det med vanleg fil og rullemal, og trur ikkje det er noko hardere enn et vanleg kjede. For det ville eg ha merket på fila. Men uansett så held det mye lengre enn på saga. Veit ikkje om det kan ha noko med kjedehastigheten og smøringa å gjere??
Link to comment
Share on other sites

Guest Anonym

Din obersevasjon er nok riktig. Hadde hakki pilke før med samme kjede som du har, og det varte mye lengre på vedmaskinen enn på saga, uten at jeg heller skjønner hvorfor. Men disse \&quot\;full chisel\&quot\; kjedene (som er på Blandt annet Dalen 2054) er nok ennå litt bedre. Har en motorsag også med et \&quot\;fullchiesel\&quot\; kjede(oregon LPx serie) og det er merkbart bedre enn vanlige.

Disse er vanskelig og skaffe her i Norge(selges som orginalkjede på Dolmar sager), visstnok p.g.a at de har større kastrisiko.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Ser at 665 bruker automatisk slipemaskin til å slipe kjede med.

Hvilke slipemaskiner er å anbefale og er det verdt det?

Otimale kjeder er jo gull verdt både på motorsag og vedmaskin.

Noen som har anbefalinger på hvilke slipemaskiner som er bra?

Link to comment
Share on other sites

Tror det meste funker bra, om du styrer unna disse varehusmaskinene til 200-700 kr.

Det viktigste er at kjedetanna holdes i fast grep under filing/sliping. Og at maskinen IKKE har en slik hurtiggående liten slipeskive som brenner kjedetanna blå.

Så fra ca kr 2000,- og oppover får du bra maskiner.

Prisen stiger selvsagt i takt med hvor automatisert du vil ha den. Selv har jeg en grindomatic v12, som kostet kr 12900,- +mva for et par år siden.

Og som du sier Hassan, optimale kjeder er gull verdt.

Link to comment
Share on other sites

Guest Kristan

Jeg foretrekker å ta av kjede av vedmaskinen og så holde den i hånden når jeg filer. Da bruker jeg hanske altså.

Kjede kvesser jeg etter hver gang jeg har saget mye gran. Jeg også opplever at kjede på vedmaskina holder mye lengre enn på motorsaga. Det tror jeg kommer av at motorsaga blir brukt til kvisting og at det er lett å sage i bakken. Kvisten er hardere, spesielt på gran og sitka.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...