Jump to content

Grei vinsj til nybegynner?


Guest

Recommended Posts

Har nettopp kjøpt gård og traktor og planlegger å starte litt hogst. Har en 60 hk Valmet som jeg skulle hatt en vinsj til. Siden jeg er totalt grønn på området håper jeg det er noen her som kan komme med et par anbefalinger om hva jeg bør satse på?
Link to comment
Share on other sites

Guest fenris_1
Har nettopp kjøpt gård og traktor og planlegger å starte litt hogst. Har en 60 hk Valmet som jeg skulle hatt en vinsj til. Siden jeg er totalt grønn på området håper jeg det er noen her som kan komme med et par anbefalinger om hva jeg bør satse på?
Link to comment
Share on other sites

Guest Vegard_1

Nå veit jeg ikke hva du skal hogge da, men om det er \&quot\;bare\&quot\; ved så jeg en Sandvikvinsj med helt ny stålwire til 6000,- på finn i dag, så det er jo en mulighet. Enkle og driftssikre vinsjer det, bare vær klar over at de er milevis unna dagens HMS-krav og de mangler som oftest lunnepanne.

 

En Igland 3501 eller lignende (3,5 tonns trekkkraft) er i alle fall mer en stor nok vinsj for traktoren din. Dukker alltids opp noen slike og. Er stort sett å se an hvordan de ser ut, sier også mye om bruken og slitasje generelt. Men kjøper man brukt vinsj må man etter hvert regne med å skifte clutch i den uansett.

Link to comment
Share on other sites

Hvilken vinsj som passer deg best er etter min mening mest avhengig av terrenget du skal vinsje i.Er det relativt flatt og det ikke blir igjen store stubber,eller det ikke er andre hinder i vinsjelina klarer du deg med en 1-trommlet vinsj uten fjernstyring.Tilbake til traktoren må du jo uansett for å dra ut igjen lina.

Er det hinder i vinsjelina vil jo fjernstyring være greit da du kan gå tilbake sammen med lasten og løsne dette da det vil sette seg fast.

Er det bratt terreng du skal drive i vil jeg annbefale en 2-tromlet vinsj.Da kan du feste en kasteblokk i toppen av hogstfeltet,for så og kjøre wirene fram og tilbake med vinsjen for hvert lass.Man blir utrolig sliten av og dra ut wire en hel dag i motbakke.Har du da i tillegg dyp snø har du bra blosmak i kjeften etter en lang dag.

Link to comment
Share on other sites

Rune:Det finnes da 2-trommlet igeland vinsjer med el/hydraulisk styring vet jeg.Skulle tro det gikk å få fjernstyring på de??Mulig dette er større typer av litt nyere dato da.
Link to comment
Share on other sites

om du skal jobbe alene er fjernbetjening nesten et \&quot\;must\&quot\;, men som tidligere nevnt kan du nok klare deg uten ved perfekte forhold(hvor nå det finns i skogen). Valget mellom 1 og 2 tromlet blir jo et økonomisk spørsmål også, da 2 tromlet er ganske mye dyrere, synes disse tilbudene som har vært på igland vinsjene med radiokontroll er ganske gode.
Link to comment
Share on other sites

Faren min var jammen heldig. Han hadde to ekseplarer av slike vinsjer som ikke finnes.....

Han hadde en to-tromlet 3-tonns Igland som han ettermonterte radiostyring på. Den satt i konsoll, faktisk inne i hytta(!!!) på en Ursus 385 som heldigvis brant opp. Senere hadde han en to-tromlet Igland 3502 med infrarød styring. 3502 satt på en 3-punkt saksekobling, den var alt annet enn lettvinn å montere på en John Deere 2850. Begge disse vinsjene har kløtsjen på innsida av trommelen. Det som avgjør om det er enkelt å montere fjernstyring er om vinsjen allerede er elektrisk styrt inne fra førerhytta. Er den det så er radio eller infrarød styring bare \&quot\;plug and play.\&quot\; Vet til og med om noen som har bygd fjernstyring selv av fjernbetjeninger av garasjeport-type.

Link to comment
Share on other sites

Hei.

Kjøpte meg selv ei gammel 2 tromla

igland ca.80 mod.

Bygde på den to hydraukiske sylidre med

vendekrane høyre og vensre side.

Har ikke laga meg brems som går på når jeg ikke

vinsjer, men det er ikke noe problem.

Kan også kjøre vinsja helt manuelt om jeg vil uten

og demontere noe som helst.

Dette kostet meg ca.5-6 tusen pluss en dags

arbeide i garagen.

Har du arbeidlyst så kjøp ei brukt 2 tromla,du klarer ikke uansett og slite den ut til ditt bruk.

Jeg er veldig fornøyd med 2 tromler.

M.v.h Pål Aa

Link to comment
Share on other sites

Til Igland vinsj med klypefeste(to trommler) finnes det ei HMV ramme som erstatter klypefeste. Panna boltes rett på ramma og trommlene boltes opppå.(tror dette gjelder nyere utgaver også)

Synes hvertfall dette funker bra. Sikkert noen som mener denne løsningen bygger for langt bak, men ramma bygger noe framover i toppen slik at toppstaget går en del innunder trommlene.

http://www.hmr-voss.no/files/HMV_landbruksprodukt_2008_A4.pdf

Link to comment
Share on other sites

Helt enig med HJ. HMV ramma er absolutt en mulighet. Men jeg har sett at det ikke lot seg gjøre å bruke den på en traktor (lurer på om det var JD 2040??). Toppstaget kom så høyt og bratt at det kolliderte med vinsjen når du slapp ned panna.

Det at vinsjen bygger bakover er ikke så farlig lenger. Før, med små traktorer og helstammekjøring av grovt tømmer hver dag hele vinteren var det viktig. Nå brukes vinsjen bare sporadisk og til lettere kjøring med større traktorer. Da er det viktigere at vinsjen er rask å hekte på, ellers blir den ikke brukt!!!

Link to comment
Share on other sites

Guest fenris_1
Tusen takk for mange og gode svar! Trenger nok radiostyring da jeg ser for meg at jeg kommer til å drive på endel aleine. Lite av disse å finne brukt... Men bare for å bevise at jeg er helt grønn på området, hva er fordelene/ulempene med 2-tromlet hfht 1-tromlet vinsj?
Link to comment
Share on other sites

Største fordelen med to-tromlet er at du får delt lasset på to vaiere.

Det er lettere å arbeide med 4-5 snarekjettinger på hver vaier enn 10 snarekjettinger på en vaier. Med to tromler drar du ikke inn hele lasset på en gang, så det blir ikke så lett med hauger av kvist og bar. Må du stoppe underveis for å hekte på en stokk til så deiser ikke hele lasset i bakken, bare halve.....

Når du skal slippe av lasset igjen på velteplassen er det også lettere å kunne fordele det litt med to vaiere. Det er utrolig tungt å få løs 8-10 snarekjettinger som sitter på en og samme vaier.

Link to comment
Share on other sites

To tromlet er jo en kjmpe fordel om du skall dre mye oppover da du kan legge igen ene lasse om du ikkje kommer opp. du får og med mer i ett lass. Ulempa er prisen på den er høyere en på en entromlet. Om du skall drive i et litt vnskeligt tereng med mye stein og hindringer og med tung vinsjing. Viss det er sån og att du har tenkt og leg1-tromlet en en 3t 2-tromlet. Hurtigkobling om det er Hmw eller triangel har ingenting på en vinsj og gjøre når en driver med helstamme drift det har heller ikke hydtoppstag. da må det i tilfelle vere en av spesial rammene til HMW elle Triangel HUSK OG BRUK SPERRELÅS PÅ TRIANGEL
Link to comment
Share on other sites

Guest andreas_1
Stor fordel med 2 trommla vinsj er hvis du skal hogge oppover ei fjellside, da kan du ha tau på den ene trommlen (eller bare bruke wiren) og en blokk i toppen, så slipper du å slite deg ut på å dra wire og kjetting selv. Gjort dette flere ganger selv i stede for å leie bane. Bortsett fra det er det selvsagt kapasiteten. 7-8 glidere på hver side pluss krok i endene så slipper du å ha så mange stokker på hver kjetting:) 1 vs. 2 trommler kommer helt ann på bruksområde og trekkdyr.
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...