Jump to content

Lassbærer?


NIB

Recommended Posts

Har i lengre tid gått å spekulert i å investere i en lassbærer. Men har liksom ikke turt å ta steget ennå. Litt redd for at det blir mye skruing å lite kjøring. Bruker i dag traktor og tømmervogn, men synes dagens traktorer er lite egnet for skogsdrift. Har en eiendom på ca 10 000 mål hvorav 7000 mål er barskog.

I og med at jeg driver kunn egen skog, så må innkjøpet bli deretter. Hadde tenkt i prisklassen 150-200 000kr.

Er det noen der ute som har erfaring? både gode og dårlige. Hvilke merke ville dere anbefalt?

Driver skogen ved siden av melkeproduksjon.

Link to comment
Share on other sites

Guest Bullseye_1

skogsforum.se

 

Besøk det nettstedet hvis du ikke får gode svar her. Du finner nok eksisterende tråder der, som svarer på spørsmålet ditt.

Link to comment
Share on other sites

I den prisklassen du beskriver, blir det nok som du sier mye skruing(og dyre rep.) og lite kjøring.

Virker forresten som det er en del feil med nye også, så tror det er svært vanskelig og forsvare en slik investering bare til eget bruk.

Men er du en dyktig mekaniker med egnede lokaler(og ikke regner timepenger), så kanskje.

Vet ikke vilken traktor du har, men var det meg, så ville jeg lagt de 200 tkr i en ny bra tømmerhenger.

Ser at finns noen lassbærere i den prisklassen på finn.no, men de virker ikke som de er lette og få solgt, og det har nok en grunn.

Link to comment
Share on other sites

Guest Henke_1
Traktor har du vel kanskje fra før som kan ta i et skikkelig tak? Uansett - du får mer for pålitelig maskin for penga til ditt bruk hvis du kjøper deg en solid traktor og en tilsvarende henger..
Link to comment
Share on other sites

Guest Henke_1

Jeg kan ikke nok om mekanisering kontra økonomi i skogbruk, men jeg har da endel timer på finn.no, og det som er av lassbærere til 200 000 er for ildsjeler som elsker å skru innimellom slaga ellers.

 

Kjøper du ei vogn med drift er du heller ikke avhengig av en vanvittig traktor for å få det til å fungere, og hengeren med den krana er jo ikke mye dårligere enn en lassbærer - hvertfall ikke til den prisen som er aktuell for deg.

Link to comment
Share on other sites

Rent ergonomisk så er det jo noe helt annet med lassbærer enn traktor og henger. Så jeg holder med deg i at det absolutt er noe å vurdere. Særlig med prisene på tømmerhengere (+krav til traktor). Kanskje vurdere å gå opp ett hundretusen? Det gir og større utvalg. Du binder mer kapital, men også forhåpentligvis større restverdi ved avhending.
Link to comment
Share on other sites

Hei NIB !

Jeg er ikke et øyeblikk i tvil om at du sterkt bør vurdere den Farma vogna du refererte til. Jeg kjører forholdsvis mye med samme type vogn som deg, er overasket over hvor bra den har holdt. ( 4 år og to smårep, ikke en sveis ! ) Det jeg savner er først og fremst drift, og det gjør jo ikke noe om krana blir litt lenger og at du også får plass til litt mere på lasset. Traktoren du har er jo stor nok.

Er redd for at hvis du kjøper en gammel lassbærer så får du en treg doning, og det er heller ikke uvanlig med rep.kostnader på mange titalls tusen på de gamle beistene. Det er vel ikke skrujobben du trives så godt med ?

Link to comment
Share on other sites

Trådstarter har du lyst til å kjøre eller tjene penger?

har du lyst til å kjøre kjøp deg lassbærer.

Har du lyst til å tjene penger hogg å legg tilrette for lassbærer.

Lei deg en på vårparten når alt tømmret begynner å tine fram.

Dette er jo nesten som de som har tusen argumenter på hvorfor de trenger ATV til 130 000

Link to comment
Share on other sites

Guest maxxum_1

var tøff skyss det der, men du får en meget bra brukt lassbærer til 830 tusen.

men hvordan terreng er det i skogen din?

selv ville jeg valgt en gammel valmet ( 840/860) eller en timberjack (1210/1110) kjører nok mer effektivt med en lassbærer fremfor traktor med henger(tror jeg). dessuten er hydraulikken på en bærer lagd for å kunne kjøre krana effektivt. Her i bygda ble det byttet inn en gammel timberjack 1210 som hadde ruslet 25000 timer. 1994 mod, ikke rørt en skrue i hverken motor eller drivverk. og skulle man trenge deler til en eldre maskin så har du huggeriet på koppum, rett på andre sia grensa med gode svenske priser.

http://www.koppommaskin.com/

Link to comment
Share on other sites

Guest valtra_pwr_1

Med så mye skog( nå vet ikke jeg hvor mye du har i balansekvantum), tror jeg det vil forsvare et kjøp av lassbærer.

Sjøl om det er fort kan bli mer kostnader som f. eks. transport hvis du ikke har all skogen samlet. Da vil det være lettere med en traktor som går fortere etter veien.

Men jeg vil anse det relativt trygt å kjøpe en lastbærer som har gått 15 000 timer, følk skrur på nye maskiner å! En mulighet kan være svensk import, billigere og større utvalg av maskiner.

 

Leker sjølv med tanken å kjøpe ei brukt, lita hogstmaskin og kjøre fram med traktor og tømmerhenger.

Link to comment
Share on other sites

Guest Henke_1
7000 daa skog fordrer vel nødvendigvis en del transport? Synes den ekvipasjen på finn var snasen jeg og, kan ikke skjønne at det finnes noe bedre og mer driftsikkert alternativ..
Link to comment
Share on other sites

Tror at traktor og henger er tingen her.

Traktor bruker du ellers i melkeproduksjonen din og da kan du kjøpe deg en skikkelig henger og event bytte ut traktoren du har til en skogsrigget Valtra.

Traktor og henger er også raskt å transportere langs vei.

Dessuten får du solgt en henger siden.

Link to comment
Share on other sites

Guest jon_inge_eidem_1
Jeg ville gått for en lassbærer, nå vet ikke jeg hvor mange kubikk du kjører i året, men skal du drive litt effektivt så blir en lassbærer mye mer effektiv enn en traktor med henger. Du får bedre fremkommelighet, en bedre arbeidsplass, en mye raskere og sterkere kran, du binder ikke opp en traktor i hengeren hele tida/du slipper å bytte om redskap så ofte. Regner med at drifta de medfører en del annen kjøring til tider også, ikke bare i skogen? Hvis du ikke har flere traktorer da? Jeg har kjørt en del med både traktor/vogn og lassbærer(har valmet med vogn selv)og er ikke i tvil, skulle jeg kjørt mye tømmer så hadde jeg gått for en lassbærer. Skal du ha en litt brukbar vogn slik at det begynner å nærme seg en lassbærer i egenskaper med drift, sperrer, mulighet for å bruke belter(nå vet ikke jeg hva slags terreng du har og hva du trenger for å komme fram) og en kran med litt rekkevidde og styrke, så koster disse også såpass mye at du for denne prisen kunne kjøpt en bra brukt lassbærer om du er litt heldig.
Link to comment
Share on other sites

Det som jeg ser som et problem med den ekvipasjen som er til salgs, er at det er rulldrift på hjulene.

Kan ikke bruke kjetting og antagelig heller ikke belter(og da er forsvinner jo mye av vitsen med driften om vinteren) + at en må bruke støttelabber( motsetning til en lassbærer).

Siden hengeren er nesten ny, så er det nok noe av dette selger også har innsett.

Men ved mye veikjøring er jo en traktor og vogn og anbefale, men da kan en jo ha en mye billigere vogn uten drift.

Så konklusjonen er vel at en må vurdere hva som er viktigst og handle deretter.

Link to comment
Share on other sites

Guest Henke_1

Gamle Mezzoer er kjent for å være dønn solid såvidt jeg vet - må da være en grunn til at de blir brukt på begge sider og fortsatt holder seg relativt bra i pris.

 

Hvor i Norge holder du til?

Link to comment
Share on other sites

En får ikke brukt kjettinger på den RDM-hengeren, men det ser da ut som om det er plass til belter der? Funker fint med belter på Moheda med robsondrift i alle fall.

Jeg synes jeg stadig hører om lassbærere med boggikasse-havari, og det høres ikke moro ut hverken med for den som skrur eller for lommeboka.. Og du som har lang kjøring og store lass er det jo drivverket det går utover.

Vil en ikke kunne holde større hastighet med traktor og henger kontra en lassbærer? (På fin vintervei)

Link to comment
Share on other sites

Guest Oddbjørn_1
Ento, det stemmer at du kan kjøre mye fortere med traktor og henger enn du klarer med lassbærer på fin vintervei. Ihvertfall hvis det er noen motbakker. Men, det er ikke så lenge veien holder seg fin.... Før i verden da vi slepkjørte tømmeret ble vinterveiene finere og finere for hver tur. Tilslutt var de farbare med en vanlig personbil nesten helt ut til stubben. Men når du kjører med henger får du omtrent aldri fin vintervei, og den blir mer og mer humpete for hver tur. Om det lønner seg å investere i lassbærer eller ikke blir som å vurdere om det lønner seg å kjøpe egen lastebil eller egen gravemaskin. Er du heldig med kjøpet og den går uten dyre reparasjoner lønner det seg. Får du mye reparasjoner så angrer du på kjøpet om 5-6 år.
Link to comment
Share on other sites

Er ingen veier som er så fine som etter slepkjøring nei.. Men om veien får litt tid tid å fryse på synes jeg ikke \&quot\;hengerveiene\&quot\; blir så verst heller, ihvertfall i spora. Når NIB her kanskje kjører tømmer mellom fjøsstella får veien fryst mye bedre enn hos de som kjører 14-timers dager og flere hundre kubikk.
Link to comment
Share on other sites

Guest alutrac_1
jeg tror ikke du får brukt hverken kjetting eller belter på denne rdm hengeren pga at hjulene øker avstand når du skal frikoble robsondriven,kanskje industripigg
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
gammel lassbærer eller traktor me tømmehenger........billigst og mest økonomiske investeringa du kan gjøre er å kjøpe 1 stk sofa,deretter 1 stk tlf.samtale me en entreprenør.garantert bedre
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
Guest Anonym

Hadde tømmerhenger og County,byttet til lastbærer i 1993 har ikke angret en dag.Fordeler med lastbærer fremkomlighet,førerkomfort effektivitet.

Det er få traktorer som har vendbar førerplass,de er også for lave og dieseltanker er svært utsatt.

Skal man kjøpe en traktor og tømmerhenger som man får gjort noe arbeid med må man bruke mye penger.

Å drive i skogen eller med ved er uansett en dyr hobby,det enkleste er å bestille en entreprenør

Link to comment
Share on other sites

Guest Anonym
Glemte å skrive i forrigge innlegg,ved kjøp av lastbærer snakk med tidligere eiere hva som et utført av rep.Kan komme en del dyre smeller mellom 10 og 15 tusen timer.Kjøp en modell det produsert mye,da er det god tilgang på brukte deler i Sverige.Utvalget av brukt er størst i Sverige men prisene er mye lavere på Norske bruktmaskiner
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Tror nok jeg ville gått for en 12 tonns farma henger med drift,har vurdert det selv når jeg skal bytte henger.Traktor har du likevel,du kan sette av hengeren når den ikke brukes,du kan kjøre på vei uten å måtte ta av belter osv.

En lassbærer er nok bedre å bruke,kan kjøre større lass,men bevares hvor dyrt det kan bli med en eldre sak hvis noe ryker og det gjør det !!

 

Økonomien i å kjøre selv har jeg hørt mye om,men tenk litt på tynning for eksempel,der er økonomien mye bedre enn i sluttavvirking.

 

Har brukt en 9 tonns Nokka vogn uten drift siden 1994 og har kjørt fra 400 til 1200 m3 hvert år uten store kostnader.Største begrensninger er jo bløt mark og mye snø.

 

Og viktig at man gjør noe man trives med på gården også !

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...