Jump to content

Hvilket utstyr anbefales til MF 35?


Klitut

Recommended Posts

Jeg har en MF 35 som kun har gått 1400 timer, men jeg mangler utstyr.

 

Nabobonden sier at alt utstyr er for stort for denne, enten blir traktorn fremtung eller baktung eller noe i den duren.

 

Eneste løsningen ifølge ham er å selge MF'n til ham, og kjøpe en annen.

 

Er det noen som har tips om hva man kan velge av utstyr til denne traktoren?

 

Merke, pris og hva man bør passe seg for.

 

-1- Traktorgraver

 

-2- Snøfreser

 

-3- Beitepusser

 

-4- Slåbjelke

 

-5- Vedmaskin

 

-6- Vinsj

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Må si meg enig med naboen din her. Bortsett fra å snurre en vedmaskin så er ikke dette en egnet traktor for de andre oppgavene du skisserer. Finnes delvis utstyr å henge bakpå som traktoren evner å dra med seg, men skal du gjøre en jobb i tillegg......Med en litt tyngre traktor er utvalget i utstyr og bruksområder vesentlig større.

Men når det er sagt er 35 en veldig god og driftssikker traktor for sin tid da. Det er en grunn til at det finnes mengder av disse i dag.

Link to comment
Share on other sites

Her på bruket har vi 4 traktorer fra 62 mod. MF 25 til nesten ny 125-hester. Det finnes ingen ting som gleder meg mer enn å sette fingermaskinen på 25`n for å slå veikanter eller sidevenderiva for å lufte halmstrenger Utstyret du nevner er jo nettopp det en slik traktor er perfekt til. Fins jo tilpasset til alt fra hagetraktorer og oppover. Lykke til :-)
Link to comment
Share on other sites

En nabo har en liten graver som sitter i trekkstengene og toppstagfeste, med egen pumpe på kraftutaket. Den kjører han på en MF35. Ingen anelse hva slags graver det er, men den graver raskere enn med spade. Når han graver sitter han på et eget sete ganske høyt oppe. Elles har jo Lars svart utfyllende.
Link to comment
Share on other sites

det er en veldig sterk og smidig traktor, den kan brukes til alle arbeidsoppgaver på en liten gård. Selv har jeg pløyd,harva,kjørt møkk ,vogna var på 2,4 kubikk, er helt sikker på at den drar ei 3 kubikksvogn også. forhøsteren var på 1meter og 15 centimeter bred, med ei orkel 3tonnshenger med grakarmer, har også brukt kvernland 3 meters avlesservogn.

på fint føre vinters tid dro jeg ganske store lass med bjørke ved. traktoren kan brukes til mye, nesten alt. det er han som sitter oppå og styrer som bestemmer om det går eller ikke.det er en tohjuls trekker. og har en anen kjøremåte eller firehjulstrekkere. alt går mye seinere, men det spørs hvor travelt en har det. og en sånn fin traktor som kun har gått så fåe timer skjønner jeg godt at naboen din vil ha kloa i.

Link to comment
Share on other sites

en liten graver er ikke noe problem og sette bak. men vil da anbefalle deg og montere lodd foran for den blir lett. og tvilling eller belter
Link to comment
Share on other sites

Pussig at naboen vil bruke penger på å kjøpe en traktor av deg som ikke er brukbar til noen ting.....

Som nevnt over er en slik tass brukbar til utrolig mye,kommer an på sjåføren det aller meste.

Denne trenden her i landet at du må ha minst 150hk og 7 tonn traktor til alt du skal gjøre er bare svada fra a til å. Eneste som skjer her i landet er at avlinger går ned pga.jordpakking ,og grøfter tettes igjen.

 

Link to comment
Share on other sites

Alle råd jeg får fra både kommune og naboer er at traktorn er for liten.

 

Men jeg ser at naboen kjører i stykker både grøfter, gjerder, åkrer og alt som er med sitt store utstyr. Dette er ifølge ham bra, siden man da kan forsvare innkjøp av gravemaskin.

 

Selv prøver jeg meg som hobbybonde med 50mål dyrka jord og noen 100 mål skog. Og da er det ikke økonomi til slikt utstyr.

 

Er det noen som har konkrete tips/advarsler så hadde det vært perfekt.

 

F.eks så ønsker kona seg en vinsj i gave. (bra kjærring)

 

Er det noen som har et navn på en vinsj som passer til en slik?

 

Og hva er forskjellen på en bra og dårlig vinsj til en MF35?

 

 

Link to comment
Share on other sites

Guest Vegard_1
Sandvik / Elkem-vinsjene er helt supre til en MF 35. Eneste problemet er at det begynner å bli ei utfordring å få tak i deler til de. Skulle skaffe kasteblokka på toppen til en for noen år siden, endte opp med å måtte kjøpe ei Igland-blokk og bygge om litt. Er det noe som passer deg er det bare å handle, hvis ikke - se etter en liten Formek eller kanskje en Tajfun - du får nye vinsjer som er i minste laget til MF'en og, om du vil \;)
Link to comment
Share on other sites

Vis det er snakk om en 3 sylinder utgave så er det en meget bra traktor. Har selv en 62 mod som har vert hardkjørt i 50 år her på garden. Drar fint en eldre 2-skjers teigplog, c-tindharv går så det suser. Egnet til potetsetting, hypping, dra ut vanningsvogner, kan brukest på Faun 1600 potetopptaker, med baklodd og Sesam-laster greier man å handtere kubikkkasser med potet/grønnsaker(rett nok et slit pga manglende servo). Drar fint 3-tonnshenger. Vedkløyver, sag, småarbeid med bakskuffe os osv. Masse disse traktorene kan brukest til fortsatt. har selv 3 nyere MF med 4-hjulstrekk og dill-dall men det er ingen traktor jeg koser meg mer med enn gamle 35en.

 

Må ærlig innrømme at jeg syns det er galskap når mange tropper opp med traktor på 150-200 hk for å drive småbruk. Det blir for dumt både for folk og jorda. men kanskje trenden er i ferd med å snu og at folk velger utstyr som er mer passende for vanlig jordbruksdrift. Har selv en gård på ca 200 da og bruker traktorer på 80-85 hk. Holder i massevis, har alltid følt at jeg har mer enn nok kraft.

Link to comment
Share on other sites

Eg har ein MF 35x som nummer 2-traktor. Og eg påstår at det går fint å drive eigedomen din med denne traktoren dersom det ikkje er for bratt, eller at du har for store kapasitetskrav. Vilkåret er at føraren KAN å bruke traktoren. I tillegg er det ein fordel med radialdekk som gir større trekkraft enn diagonaldekk.

 

Eg har brukt traktoren min til å trekke 3 kubikks gjødselvogn, 2-skjers plog og 2,5 m S-tinne fjørharv. Taarup 11oo-forhaustar og 4 tonns tilhengar gjekk også bra. Men din traktor kan få problem med effekten på tyngre kraftuttakdrevne redskap. Ein 35 har 540 o/min ved 1500 o/min på motoren. Det vanlege på andre traktormerke er 540 mellom 1900-2100 o/min på motoren. Dette kan gjere at ein forhaustar kan vere tung å dra i tilfelle utvekslinga på reiskivene på forhaustaren ikkje er tilpassa denne traktoren. Rundballar på opp til 800 kg har eg også kjørt (men med bakenden først i motbakkar).

 

Eg har ikkje hatt verken vinsj, snøfres eller gravemaskin på traktoren min. Men du kan leite på Finn.no. Her har eg sett mindre traktorar annonsert med snøfres som tillegg i pris. Ring og spørr om du kan få kjøpe fresen. Ellers er det mykje anna redskap som passar for traktoren din annonsert der.

 

Det finst graveaggregat som er tilpassa festet til minilastarar. Med montering av eit trepunktfeste på den og vendekrane på hydraulikkuttaket og retur til innløp montert på lokket på oljepåfyllinga kan du få ein liten og snerten motorspade.

 

Vinsj med trekkraft rundt 3 tonn vil vere passande. Husk veltefaren ved kjøring i skogen, og der det er bratt. Ei veltebøyle vil vere ei billig livsforsikring dersom dette manglar. Skulle terrenget vere for vanskeleg, er det sikkert råd å leige nokon med større traktor til å trekke fram det som du ikkje når tak i av tømmer. Det finst også små motordrevne vinsjar som du bere med deg dit du skal, feste dei til eit tre e.l. og dra fram det som du skal ha fram.

 

Og til slutt. Det kan vere lurt å få kontrollert dysene i motoren. Dårleg forstøving vil gi dårlegare trekkraft. Skift også olja i girkasse/bakende dersom dette ikkje har vore gjordt på nokre tiår. Det går med ca 27 liter med 10-W30 kombiolje som skal skiftast etter 500 t.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Jeg kan ikke blande meg inn blandt brukere - erfarne folk - men jeg har en MF 35 -67 3cyl diesel. Jeg søker etter et lite graveredskap bak (et gammelt spes. for -35) - jeg har sett det avbildet, men lengre har jeg ikke kommet. Ser av innsendere her at dere har tro på dette. Hvem kan da dette ?
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Guest Honda_1

Har selv en Gullfisk (35). Funker fint den.

Er helt utrolig og finne en så gammel traktor med bare 1400 timer, er du sikker på att ikke timetelleren har gått en runde rundt?

Link to comment
Share on other sites

Guest Anonym

jeg har en nabo som har en 35x som har gått rundt 800 timer. det er faktisk sant. det var faren til naboen min som kjøpte den, og det var en gammel mann, han brukte den en skjelden gang, men nå er det ihvertfall 30 år siden han døde og traktoren står under fjøset og ikke blir brukt. den har vært startent hver sommer. hva kan man få for noe sånt?

ble litt på siden av tråden men håper jeg er tilgitt

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 7 months later...
Guest Anonym

Har en 3-sylindret MF 35, med frontlaster (Sesam 35) med skjær og grus-skuffe, samt en hjemmelaget bak-skuffe. Snøfreser (Dalen 278) funker kjempefint til den. Harvet og pløyde opp en liten potetåker i sommer. Plogen (3-skjærs) og harva ble brukt til Gråtassen her på gården før, så hvorfor skulle det ikke funke med MF 35 som bare er en fornyet traktor med så og si samme størrelse?

 

Da Gråtassen kom til gården rundt 1960-61, kjørte min far rundt i bygda og harvet/pløyet, og slo markene med bakmontert slåmaskin (Busatis). Den står for tiden i ro da jeg låsesplintene til kraftoverføringsakselen er utslitte/ødelagte. I tillegg har MF 35 tykkere tapp på kraftoverføringa, så jeg må muligens ha en ny aksel.

 

Har også halvbelter til MF 35'en (ikke prøvd de), og et graveagregat (Norsk Shawnee 180) som jeg tror ble produsert til MF-traktorene rundt 1960-65. Har ikke prøvd graveagregatet heller, spørs om det virker etter å ha stått i ro ca 30-40 år.. \;) Men disse graveagregatene ble brukt mye på MF 35 ihvertfall.

Mangler bare bakmontert skjær og snøskuffe til å ha foran.

 

Ellers så må jeg si meg enig i mye av det som er kommentert her, jeg tror mange bønder er blitt for kravstore, og for det meste kunne klart seg med mye enklere og mindre redskaper. Men Men.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Guest Anonym
Tror det kommer helt an på føreren jeg, og ikke minst hva man brukte traktoren til, la oss si -70 tallet. Kjørte høytrykkspresse med stige til boggihenger bak på der igjen :-) 3-skjærsplog blir for tungt men en 2-skjærsplog går fint. Ellers ble den brukt til riva, slodd, enkel fjørharv, tromling med 3 elementer og liten såmaskin. Gikk også fast som skytteltraktor mellom forhøster og silo samt snømåking, sag og kløyvemaskin. Møkkapumpa ble for tung, men det klarte 135`n. Etterhvert ble 135`n utfaset til fordel for ny 165, noe som var &quot\;mer gromt&quot\;, og med den økte størrelsen på redskapen fort. Naboen hadde en noe kraftigere 35, tror dem kalte den &quot\;35`n med bronsemotorn&quot\; (sier ikke meg så mye) og han brukte den til forhøsteren også.
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...