Jump to content

Oppstart med villsau


Guest

Recommended Posts

Har akkurat startet opp med villsau på garden vår. Lurer med det på om der er noen som har noen gode tips/erfaringer å komme med. Tenker å komme opp i 20-25 vinterfora dyr, vis eg gir de litt tilleggsfor i vinterhalvåret.

 

Hvor store bør blant annet årslam av villsau være for at de skal kunne få lam til våren igjen?

Link to comment
Share on other sites

Har akkurat startet opp med villsau på garden vår. Lurer med det på om der er noen som har noen gode tips/erfaringer å komme med. Tenker å komme opp i 20-25 vinterfora dyr, vis eg gir de litt tilleggsfor i vinterhalvåret.

 

Hvor store bør blant annet årslam av villsau være for at de skal kunne få lam til våren igjen?

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
Guest Anonym
Ut fra mine erfaringer bør du ikkje sette lam på årslamma, men heller la dei bli to år før dei får lam. Ettersom dei enda veks den første vinteren, så det vil bli ekstra krevende å både vokse og bære fram et lam. Vis du venter kjem dei gjerne med to lam som to åringer, og både mor og lam er større :)
Link to comment
Share on other sites

Guest Anonym
Er trudde villsauslakt var ettertrakta på grunn av smaken, og at det med det var bedre pris pr. kg. Vil ikkje vekta på lamma øka vis eg gjer dei litt kraftfor gjennom sommeren?
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
Guest bondetuppa_1

Villsau er veldig ettertrakta. I Oslo er det nesten umulig å få tak i villsaukjøtt i butikk. Dersom ein leverer villsaulam til slakt hos Nortura, (kanskje hos Fatland også) må lammet vere over 13 kg ellers mister ein grunntilskuddet på 3,80 pr. kg. Denne 13 kilos grensa var nok et forsøk på å &quot\;bli kvitt&quot\; dei useriøse villsaubøndene som trur at villsauene lever på luft heile vinteren (spesielt villsau fra Austevoll), og trur at dei likevel skal få fine lam. Dette hadde vært eit bra tiltak viss denne grensa hadde vært litt realistisk.

Snittvekta på fine villsaulam ligg mellom 11 og 18 kg. Har alltid noen flotte værlam som er 18-19 kg. mens snittet på både saulam og værlam ligg på rundt 12-13 kg. Då er det ganske motlaust å måtte sprengfore lamma med kraftfor for å prøve å få dei over 13 - grensa. Dette ødelegger også den flotte villsausmaken, som er veldig unik.

13 kg kan passe for vanlig saulam, men ikke for villsaulam.

Slakteria er ikke interessert i å satse på villsau som eget produkt, dei blir slakta og solgt som vanlig vanlig sau, og vil ikkje satse på dei som eit eget merkevareprodukt. Villsau er fra naturens siden mindre en &quot\;vanlig&quot\; sau, her må ein ikke kun sjå på vekt og kvantum, men også på smak og konsistens på kjøttet. Dei som klarer å gjere penger på villsaukjøtt må drive privat, og foredle og selge produktene neste på &quot\;ulovlig vis&quot\; på grunn av at mattilsynet har veldig strenge regler for bearbeiding av slakt. For villsaubønder flest blir dette for dyrt og omstendelig, så dei har ikke noen annen mulighet enn å levere til Nortura og Fatland som abslutt ikke setter pris på villsaukjøttet!!!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Guest Anonym

Hei, har også akuratt startet med villsau, har 25 stk nå og har tenkt å ha rundt 40 vinterfora. Er det noen som kan si litt om økonomien i dette prosjektet??

Kommer det til å gå i minus eller blir det noen kroner igjen??

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...