Jump to content

fórbehov til melkeku


Guest

Recommended Posts

Hei

Set å spekulerer på hvilket fórbehov eg vil få om eg utvider melkeproduksjonen min.

Noen som har kunskap/erfaringer til å beregne slikt?

Produksjonen vil Være som følgende. 80 melkeku med 9000kg i avdrått 30 kviger til påsett 30 kvige kalver. Okse kalver vil bli solgt v 2-3mnd alder. Dyr over 6mnd som ikkje er I produksjon i perioden slutten av mai-midten av oktober vil Være på utmark/innmarksbeite. Noen som da kan anslå hvor mange fem eg treng til denne produksjonen?

Link to comment
Share on other sites

Guest Anonym
TINE Ørt. Skal du gjøre store grep med produksjonen bør du konsultere fagekspertisen Framfor debattforum. For et enenkelt overslag kandu jo bare multiplisere opp dagens behov. Skal duha det mer nøyaktig så bør du bruke rådgiver dersom du ikke har stor kompetanse på dette selv.
Link to comment
Share on other sites

Guest Anonym

For det første: Ikke bygg mer omfattende enn at det passer med arealgrunnlaget ditt!

 

Om du velger å bygge, så er det ikke noe problem å benytte kraftfor og halm for å få nok Fe, men da betinger det at du bruker blander.

I vår produksjon med fullt påsett har vi en ytelse på 10 tonn per ku. Vår tommelfingerregel er 1 daa gras/tonn kvote. Dette er jord som gir 600 kg hvete, og derfor er det viktig å ha et lite grasareal med store avlinger. Kraftfor er billig, spesielt om det kommer transportkostnader oppå grovforprisen i tillegg.

 

1 kg ekstra kraftfor gir 2 l mer melk i en balansert rasjon.

Link to comment
Share on other sites

Guest Anonym

Hei

Skal selfølgeli benytte rådgivere til å beregne dette når eg kjem så langt.men eg vil jo anta at noen her inne har fått utført en slik beregning som dette tidligere så eg kan få en slags pekepinn på fórbehovet til en melkeku.

dei har vel en fast sum fem pr ku Dei går utfra når Dei beregner dette?

Har leita på nett å prøvd å beregne dette sjøl men er usikker om eg har funne rette tala.

Det eg kom fram til var ca 6500fem pr årskurs med 30 kg ytelse.

Da kom eg til en sum melk-for på 2,2kr pr liter. Med kun innkjøpt for. 3kr fem grovfôr levert på gården og 3.5kr for kraftfor.

så er mine beregninger noen lunde rett eller?

Trur ikke det vil Være så veldig stor forskjell på grovforpris om eg dyrker det selv eller kjøper det

 

Link to comment
Share on other sites

Guest Anonym
Har fått oppgitt at ei ku spiser 9-10 fem grovfor pr dag. Det utgjør 3650 fem i året. Hvis den da får i gjennomsnitt 10 kg kraftfor de 10 mnd den skal melke, havner du på totalt forbehov på 6500 fem.
Link to comment
Share on other sites

Guest Anonym
Litt vanskelig å overføre alt mellom papir å praksis når det gjelder dette da det er så mye som spiller inn. 3-5 daa per ku med påsett, noe mindre for deg som ikke har okser. Så si tre daa, om du ligger i et område med to-tre slåtter. Dyrt å lage for selv, problemet med å kjøpe inn er at prisen kan variere om det skulle bli et dårlig år, kvalitet kan være så som så. Alt dette kan unngås om man har avtaler, forprøver og dyrkeren gjør ca som du ønsker. Jeg er personlig skeptisk til å satse på for mange 10% av totalbehovet som innkjøpt men det er jo en vurdering
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...