Jump to content

ammekyr som kalver på våren


Guest

Recommended Posts

Hei

 

lurer på om det er noen her inne med erfaring med ammekyr med konsentrert kalving på vårparten og oppfostring av kalv på beite? Kan noen si sånn cirka grovforbehov på vinterhalvåret når man legger opp produksjonen på denne måten, gjerne eksempel halm/rundballer per ku?

 

håper noen har noe å dele om dette!

 

mvh

Link to comment
Share on other sites

Guest spelarjakob_1
Vi har erfaring med dette. Du skal få nokre stikkord: Du må ha okse gåande saman med kyrne. Inseminering er nokså umulig. Kalvinga vert i mars - april. Kalvane greier seg heilt fint. Kraftfortilskot på beite er avhengig av kva beite Du har. Det er ikkje lurt å pine dyra for lenge utover hausten på beite. Foringa etter innsett må vere god. Kalvane mjølkar det mora har , og vel så det. Kyr uten kalv som syg , greier seg med enklare foring, om Du får det til. Når Du tar kalvane frå etter nyttår, må Du vurdere foringa vidare , etter kva kondisjon og hold dyra har. Foringa her er god silo, og eitt til to kg. kraftfor, og det synest vi at dyra treng. Grovforrmengd veit eg ikkje så vel, men eg trur at desse vi har, et meir enn mjølkekyr iallfall.
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Hei.

Driver også mer ammekyr som kalver på våren.

Vi har kalving i mai. Slipper ut kua og kalven 7dager etter kalving, da vi bare har en kalvingsbinge.

Har kraftforautomat til kalvene fra dag 1 på beite og gode beiter helt til midten av sept. IKKE ha ammekyrne på dårlige beiter!

Avvenner kalven i midten av sept, men vi lar mora gå ute på beite til okt-nov og finpusse beitene. Da er det ikke like farlig om de går på litt dårligere beiter, siden de ikke produserer melk til kalven lenger. Det optimale hadde selvsagt å hatt kalven sammen med mor lengre, men når driftbygningen ikke tillater det, må d bli sånn=)

Bruk my tid på kalven før du slipper den ut og bruk mye tid på kalven etter at du har avvendt den på høsten.

 

Vi bruker også innkjøpte gode okser, da inseminering er vanskelig midt på sommeren.

 

Vi lar ammekyrne spise i ca 30 min morgen og kveld av godt rundballkvalitet. De holder seg da i normalt godt hold i løpet av vinteren. De legger fort på seg ved fri tilgang når de ikke har kalven med seg.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...