Jump to content

Hjelp en nybegynner


Guest

Recommended Posts

Hva er den letteste måten å lage sauegjerde? Kan man bruke traktor eller må man gjøre alt for hånd?

 

Kan sauer, geiter, hester og gris gå sammen?

 

Send gjerne med andre tips

Link to comment
Share on other sites

Guest billy_the_kid_1

Dette er ikkje den lettaste og ikkje den billigaste måten, men den holder dyra inne.

 

1. 8 cm diameter og 1,8meter høye påler med 1,8 meters avstand og 50 cm ned i bakken.

2. 3,4mm galv ståltråd i bunn et par cm over bakken.

3. 1meter med gjerde

4 3,4 mmgalv ståltråd over gjerde.

5 binde nett i ståltråden over og under to plasser mellom hver påle.

6 isolator og strømtråd på toppen av det hele.

 

Da holder gjerde alle desse dyra med untak av gris. For og holde gris må du ha lange avstandsisolatorer nede på gjerde 20 cm over bakken med strømtråd.

Link to comment
Share on other sites

Guest Anonym

Strøm eller netting? Det er det første du må ta stilling til. Du kan uansett ikke gjøre alt med traktor. Riktignok finnes det traktorredskap som kan rulle ut et nettinggjerde, men det krever naturlig nok at du kommer til med traktor langs hele traseen og at ikke terrenget er for vanskelig. Finnes visstnok også stolpedrivere til ATV. Går an å presse/banke ned staur med frontlaster, men det forutsetter jo at man kommer til med traktor, dessuten krever det litt teknikk for at ikke stauren skal bli stående skeivt. Man bør spette hull først i hvert fall.

Noe man derimot kan gjøre med traktor er å stramme nettingen når man skal spikre den fast.

M.a.o. er det rimelig ambisiøst å regne med å sette hele gjerdet med traktor hvis det er snakk om utmarksgjerde. Er det et gjerde som skal gå på flat innmark blir det noe annet. Traktor eller ATV kan selvfølgelig brukes til å kjøre ut gjerdemateriell, men jobben må nok for det meste gjøres på gammelmåten. Et strømgjerde krever atskillig færre staur enn nettinggjerdet, og er raskere å sette opp. Samtidig er nettingen passiv, den funker så lenge den er tett og henger oppe. Strømgjerdet er avhengig av strøm for å være effektivt, og krever at det ikke vokser opp for mye vegetasjon for å unngå at mye strøm forsvinner til jord.

 

Generelt kan drøvtyggere beite sammen. Hester kan også gå sammen med dem, men områdene der hestene går har en tendens til å bli svært opptrakka og gjørmete.

Der det går griser blir det pløyd. Enkelt og greit. De passer svært dårlig sammen med andre dyr. Men de er relativt enkle å gjerde inne, de er livredd strøm.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...