Gå til innhold

Geit i hobby skala


Gjest

Anbefalte innlegg

Vurderar å få tak i 5 kje til våren for så og bruka dei til pleia området under huset, 2-3mål. Har totalt ca. 50 mål dyrka og ikkje dyrka mark.

Treng ein vera "bonde" for å ha geiter sånn, eller kan ein henta geitene, sleppa dei på området og senda dei til slakt om hausten uten og måtta registrera seg nokon plass?

 

Er klar over at geitene er vanskelige å halda på rette sida av gjerdingen, men har de noko tips til korleis gjerding ein bør ha? Flyttbar nettinggjerding med straum er vel ikkje det beste?

Tenkte på trestolpar med 4-5 ståltrådar, eventuelt ein tråd i botn og ein i toppen med plank i mellom?

 

Og selfølgelig skal dei få tak og greier til å gå under når det regnar! :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tror kanskje det letteste du kan gjøre er å spørre en geitebonde om han har noen kje/geiter å låne deg over sommeren. Du får pleid landskapet, kan levere kjeene tilbake om høsten og slipper å styre med dem om vinteren. Og ikke minst, du slipper styr med papir osv osv. Kanskje kan bonden være interessert i å leie jorda, hvis det er definert som innmark, beite så får han jo tilskudd for det. Så kan du jo sette en sum og vilkår at du får låne geiter etc. Tror uansett det er lettest å ta alt gjennom bonden.

Selv har jeg en 10 sauer som er &quot\;spesialister&quot\; på å gå i lett strømnetting på diverse plasser gjennom sommeren. Låner dem ofte ut og folk er stort sett veldig fornøyd.

Som sagt, jeg har noen som går topp i strømgjerde, men det var sauer, ikke geiter. Så jeg tror jeg ville satt opp permanent nettinggjerde med topptråd. Da slipper du å tenke på om strømmen går, om alt virker. Du kan til og med dra på ferie uten å være redd for at geitene står i naboen sine blomsterbed. Så jeg ville gått for netting, 6 cm stolper og topptråd. Hvis geitene er steinharde på gjerdene selv om det er bra med mat innenfor så kan du sette opp en strømtråd på innsiden av nettinggjerde.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest billy_the_kid_1

Du må søke mattilsynet om lovtil å kjøpe dyr. Siden du ikkje har dyr fra fører dette plankekjøring og du får tillatelse til å kjøpe dyr som er innen samme kommune. Du vill få eit produsentnummer og med det kan du levere dyr til slakt. Du vill få trekk for du ikkje har ksl men for geit er det lite å hente i slakteoppgjør så om du får noen prosent mindre betyr dette lite.

Gjerde, ståltråd i bunn, netting ståltråd og strøm på toppen. 1,8 meter mellom stolpene. Ta arbeide med solid gjerde fra starten av, så slepp du å bruke sommeren til å sanke gjeiter.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tusen takk for raske svar!

Har ikkje planar om å ha dyra om vinteren, tenkte å senda dei til slakt og kjøpe att kjøtet til eige bruk. Forventar ikkje noko inntekt i det heile på dette, heller tvert imot! :p

 

Er 2-3 mål med eplehage, skog og kratt nok til 5kje ein LAAANG sommar?

 

Noko meir ein bør tenka på?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest billy_the_kid_1
Er nokk ikkje meiren det må vere, men blir det knapt kan du jo tillegsfore litt og det blir i hvertfall ryddet reint. Med dyr på beite på så lite område bør du behandle mot snyltere/makk, for og få god tilvekst på dei.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tenkte meg egentlig at det var litt lite, men har som sagt til sammen ca. 50mål, so ein kan jo fløtta på dei. Trengs det veterinær for å behandla dei mot sånt?

Tenkte kanskje å tillegsfora med litt kraftfor, kan det vera ein ide? Er vel kanskje større sansynligheit for at dei held seg innafor gjerdet om dei veit at dei får kraftfor på den sida?

Er det vanleg at geitemjelk bønder gir vekk kjea?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest billy_the_kid_1
Du må ringe ein vetriner som gir resept på fks panacur. Dette tar dei som regel 100kr for og det betaler du på apoteketsom honorar til vetriner som har ringt inn resept. Kraftfor på rett side av gjerde er smart. Og det er nokklett å få kje viss det er melkegeitbønder i området.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ok, er fleire mjelkegeitbønder i kommunen ja! Høyres ut som om at detta e eit fint overkommelig prosjekt ja :)

 

Noko meir ein bør tenka på?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Har prata med geitebonden i bygda og det var berre å henta so mange kje ein ville i slutten av april, begynnelsen av mai.

Kva kostar det for eit &quot\;leveringsklart&quot\; kje ?

Kva får ein atte for det når ein sender det til slakt om hausten? ca. pris likso.. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ligger vel rundt 30 kr/kg. Og et kje er det ikke all verden til størrelse på. Så får du inn 150-300 så må du si deg godt fornøyd tror jeg. Tror ikke du trenger å bry deg om inntekta for å si det sånn, de koster like mye i kraftfor hvis du skal tileggsfore litt gjennom sommeren. Så inntekta blir nok i form av krattknusing. Derfor er det vel like greit å bare låne kje over sommeren.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ok, rekna ikkje med å tjena noko, er egentlig mest for moro, kjøttet og sleppa å slå sjølv :P

Har målt opp området og det er 2,5mål, 200m omkrins. So var det dette med inngjerding, er det nok med 90cm høg 6-kant netting? Er klar over at det er jævla dyrt, men det får no heller vera :P Eller kan det vera godt nok med fløttbar straumgjerding ?

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 år senere...
  • 4 uker senere...
Gjest Småbrukar med hund og katt

Hei.

 

Ser innlegget er av eldre dato, men om du ser dette, hadde det vore interessant å høyre om korleis det gjekk.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 måneder senere...

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

×
×
  • Opprett ny...