Jump to content

Småbruk: Sau, gris eller storfe til egen bruk?


Guest

Recommended Posts

Vi overtar etter hvert et lite småbruk med ca 15 mål innmark, hvorav 10 dyrkbar jord, og 15 mål utmark. Vi kunne tenkt oss å ha noe dyr gående til "kos" og til egen kjøttproduksjon, enten sau, gris eller storfe, men er veldig usikker på hva vi bør fokusere på å sette oss mer inn i. Kanskje dere har noen tips?

 

Primært ønsker vi å kjøpe dyrunger, ikke avle på de, og la de for det meste gå ute. Naboen har hatt god erfaring med å kjøpe lam om våren, la de beite igjennom sommeren, og slakte de på høsten. Grunnet plassen kan vi ikke ha mange dyr - hva mener dere er det minste vi kan ha av hver type? Vi har ingen ambisjoner om å tjene noe på dette, men vil foretrekke at det i stor grad går i null totalt sett etter slakt, og at dyra kan ha det bra hos oss.

 

Som dere skjønner har jeg ikke så mye erfaring med dette (har noen år til på oss før det blir helt aktuelt), og sliter med å finne informasjon om dyrehold som ikke gjelder stordrift. Hadde derfor satt stor pris på noen vennlige dytt i riktig retning. :)

Link to comment
Share on other sites

Guest billy_the_kid_1

Du kan heilt sikkert få noen kopplam av noen som har sau. Dei treng melkeerstatning som du kan kjøpe på fk og kraftfor. Eller du kan kjøpe grisunger av ein som driv med smågris, dei forer du med kraftfor i tilleg til det dei finn ute. Her må ein og snakke med vetriner om vaksiner.

Begge trenger et enkelt bygg med 3 vegger og tak slik dei har ein tørr liggeplass. Område gjerde du inne med 1 meter høgt gjerde og setter strømtråd 20 og 40cm høgt på innsida.

Du kan uten problem ha 3-4 lam og likemange griser uten fare for at det blir mangel på for. Husk friskt vann.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...